Slovenská polévka šajtlava

magdalenka Kuchař: magdalenka

Polévky 14 názorů

Suroviny

500 g hlávkového zelí
300 g brambor
200 g kořenové zeleniny
2 PL sádla
150 -200 g uzené masité slaniny
2 PL hladké mouky
1 cibule
3 -4 stroužky česneku
sůl
pepŕ
majoránka
voda
(celerová, libečková nať)
Recept si zatím oblíbilo 23 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na 1 PL masti osmažíme polovicu nakrájanej cibule, pridáme pokrájanú kapustu, zemiaky a pokrájanú koreňovú zeleninu. Osolíme, okoreníme čiernym korením a restujeme. Zalejeme vodou a varíme.

  2. Slaninu pokrájame, dáme topiť na druhú lyžicu masti. Keď je dosť vytopená, pridáme druhú polovicu pokrájanej cibule a smažíme. Po chvíli pridáme múku, miešame a osmažíme. Zalejeme studenou vodou a vlejeme do vriacej polievky.

  3. Do polievky pretlačíme cesnak, pridáme majoránku, dobre prevaríme. Ak máme, vhodíme list zeleru alebo ligurčeka (libeček).

Poznámka

Šajtlava sa varila kedysi v hornatých oblastiach Slovenska, kde sa na poli darilo len kapuste a zemiakom. Preto kapusta a zemiaky v polievke prevládajú. Môžeme pomer surovín upraviť podľa seba, vynechať múku a pod.

Niekedy sa vylepšovala hubami alebo klobásou, kúskom údeného mäsa.

Od údenej slaniny má príjemnú chuť.

Polievka sa nekyselí!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 119 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Slovenská polévka šajtlava

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    popoluska340: krásna fotka, mám radosť!
    cecilka, aj ja mám korene na horniakoch.

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    Nie je šajtľava ako šajtľava. Tá, čo práve zúri vonku, je príšerná:-//:-//:-//:-//. Ale táto je <3<3<3<3. Práve som ju dojedla a zaspomínala si na starú mamu z Oravy.

    Odpovědět

  • popoluska340 popoluska340

    Mila magdalenka,polievocka je vyborna,a este lepsia ako vcera.Cesnak aj majoranka urobia inu chut,ako bez toho.Odfotila som aj tanier s polievockou,a veru este by som si dala.:-K:-K:-K:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Tak ta by mi fakt chutnala <3:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Táto polievočka sa varí aj u nás, len sa jej hovorí mäkko - šajtľava. Ale to na veci nič nemení, je veľmi dobrá. :yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Vďaka za komentáre!:-K

    Odpovědět

  • popoluska340 popoluska340

    Tak receptik na tuto polievocku,sa mi moc hodi.Akurat som rozmyslala,aku spravim,kym manzel pride z prace,tak bude aj hotova.Ja bez zahustovania,som bezlepkarka,a musim strazit kila,ale bude aj tak dobra.Dopijem kavu,a idem na nu.prisla som premrznuta,tak kava a caj ma tu zohrievaju,a bude ma aj polievocka hriat:-K:-K:-K:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Mirka Mirka(neregistrovaná)

    Znám a dělám. Chutná polívčička.:yes:

    Odpovědět

  • jemmy jemmy(neregistrovaný)

    Zeli je ted dost,polevka se mi zda velmi chutna:-K:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    casino: zrejme niečo také...varila sa na Orave, na Kysuciach, na Liptove...kapusta a zemiaky sa vždy našli doma, obyčajne aj kúsok slaniny.

    Odpovědět

  • casino casino

    magdalenka:
    Takže taková vyšperkovaná chábovica, však :-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Simona Skolakova: teší ma tvoj záujem, polievka je sýta, stačí k nej niečo malé.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Máme rádi polévky a tato se Magdalenko hodí,ještě mám pár hlávek zelí,tak co nejdříve udělám;-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: slovenská polévka slovenske polévky oravska sajtlava polievka šajtlava šajtlavá polievka slovenské polievky polévka šajtlkava masité polévka recept polévka z hlávkového zelí recepty oravská šajtlava recept polévka šaljtlava slovenske polévka slovenska kapustova polevka polievka na slovensku slovenská šaitlava oravská polévka recept recept oravska sajtlava slovenske polievky kapustová polévka sajltava cajtlava

Zapomněl/a jsem heslo