Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čočka je jednoletá rostlina z čeledi bobovitých. Pochází z Asie, ale našla si cestu do kuchyní na celém světě. V některých zemích tvoří čočka nedílnou součást stravy i proto, že má ze všech rostlin třetí nejvyšší obsah bílkovin.

Čočka je k dostání v několika druzích - všechny jsou oblíbené a používají se do mnoha luštěninových jídel. Známe čočku velkozrnnou i drobnozrnnou, zelenou, hnědou, žlutou, červenou a černou belugu. Každý druh čočky se připravuje jinak a má po uvaření jinou konzistenci a mnohdy i chuť.

1/20

    1 z 20

    Pikantní čočka

    Pikantní čočka

    Velmi chutným čočkovým pokrmem je čočka nakyselo. Můžeme ji dochutit větším množstvím koření a česneku. Nezapomeneme na osmaženou cibulku a sázené vejce, ale chutná i s plátkem uzeného masa nebo pikantní uzeninou. Kyselá okurka je samozřejmostí a nesmí na talíři chybět.

    2 z 20

    Teplý čočkový salát

    Teplý čočkový salát

    Na luštěninový salát pokrájíme na malé kousky zeleninu (papriky, rajčata, česnek). Zeleninu dochutíme hrubozrnnou hořčicí, citrónovou šťávou a vše smícháme s olivovým olejem. Uvaříme si čočku podle návodu (některou musíme předem máčet, ale černá a červená jsou rychle hotové), smícháme ji se základem, a salát dochutíme.

    3 z 20

    Domácí čočková polévka

    Domácí čočková polévka

    Čočka patří mezi zahřívací potraviny. Na základu ze sádla, orestované cibule a česneku připravíme z hladké mouky jíšku, kterou zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme kousky zeleniny a vše povaříme. Na zahuštění přisypeme červenou čočku, která je velmi rychle hotová (vařením ale ztratí barvu). Na talíři zdobíme zelenou petrželkou.

    4 z 20

    Čočkové krokety

    Čočkové krokety

    Z čočky můžeme připravit báječné krokety nebo karbanátky. Uvařenou čočku smícháme s předem namočenými ovesnými vločkami, nastrouhanou zeleninou, vejcem, česnekem a kořením. Ze směsi tvoříme šišky nebo placičky a smažíme je na oleji.  Krokety podáváme s bramborovou kaší. Takovou verzi čočky neodmítnou ani naše děti.

    5 z 20

    Pomazánka z červené čočky

    Pomazánka z červené čočky

    Sladkou červenou čočku uvaříme už za pár minut. Smícháme ji s orestovanou cibulkou a česnekem a tyčovým mixérem ji rozmixujeme dohladka. Pokud je směs řídká, zahustíme ji jemnými ovesnými vločkami a po nasáknutí přemixujeme. Pomazánku dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a přisladíme kečupem.

    6 z 20

    Indická zelená čočka

    Indická zelená čočka

    Čočkou nahradíme i maso - například v indickém jídle, kde je základem zelená čočka, která se nerozvaří. Předem uvařenou čočku prohodíme s osmaženou cibulí a česnekem a okořeníme ji hotovým indickým kořením (garam masala) nebo kmínem, zázvorem a kurkumou a čerstvým koriandrem. Pokrm podáváme s rýží.

    7 z 20

    Novoroční čočka

    Novoroční čočka

    Čočkový pokrm je tradičním jídlem na Nový rok, aby se nás držely peníze. V podstatě je to jedno, v jakém jídle čočku připravíme. Může to být polévka, hlavní jídlo nebo salát. Po bohatých vánočních hodech můžeme čočku připravit jen s dušenou zeleninou a sázeným vejcem - maso není třeba.

    8 z 20

    Placky z černé čočky

    Placky z černé čočky

    Černá čočka vařením nemění tvar ani se nerozpadá - proto je velmi oblíbená například v salátech nebo jako příloha. Ze zbylé čočky můžeme připravit nejen polévku, ale i placky, do kterých můžeme jako do tortilly zabalit jakoukoli náplň. Stačí ji smíchat s vejcem, sýrem, moukou, česnekem a kořením a můžeme začít placky péct.

    10 z 20

    Arašídovo-čočkové sušenky bez lepku, mléka a vajec

    Arašídovo-čočkové sušenky bez lepku, mléka a vajec

    Z červené čočky se kromě jiného vyrábí mouka s nízkým glykemickým indexem - hodí se na přípravu sladkých moučníků a sušenek. Mouku doplníme arašídovým máslem a medem. Ze směsi tvoříme kuličky, které na plechu mírně zmáčkneme a upečeme je do růžova. Nikdo nepozná, že v sušenkách je luštěnina.

    11 z 20

    Čočka s Kunovjankou

    Čočka s Kunovjankou

    Velmi chutnou variantu čočky nakyselo připravíme smícháním uvařené luštěniny se sterilovanou kyselou zeleninou. Po provaření zbytek vody slijeme a do pokrmu vmícháme kysanou smetanu. K takto uvařené čočce podáváme plátek dušeného masa - okurka není potřeba, jídlo je kyselé dost.

    12 z 20

    Bábovka s čočkou a vločkou

    Bábovka s čočkou a vločkou

    Moučník z červené čočky a ovesných vloček je experimentem, který je ve výsledku velmi povedený. Smícháme čočku, vločky, mouku a cukr, přidáme citrónovou kůru a sodu, vše zalijeme mlékem s rozšlehaným vejcem. Směs nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a upečeme. Moučník necháme vychladnout na mřížce.

    13 z 20

    Červená čočka s klobásou

    Červená čočka s klobásou

    Čočka se může stát plnohodnotným hlavním jídlem, které je velice jednoduché a rychlé na přípravu. Na sádle osmažíme cibuli a česnek, vložíme kolečka pikantní klobásy a osmahneme ji. Přidáme na kostičky pokrájenou zeleninu, vše opečeme, zasypeme červenou čočkou, podlijeme vývarem a pokrm krátce podusíme.

    14 z 20

    Papriky plněné černou čočkou

    Papriky plněné černou čočkou

    Originální pokrm připravíme podušením černé čočky belugy na tuku s cibulí a česnekem, podlité vývarem. Hotovou čočku smícháme se strouhaným sýrem. Mezitím z kapií odřízneme vršky a vyjmeme semena. Naplníme je čočkovou směsí a vložíme do pekáčku s orestovanou cibulí. Zalijeme je rajčatovou omáčkou a podusíme.

    15 z 20

    Zapečená čočka s houbami a uzeným

    Zapečená čočka s houbami a uzeným

    Když zbyde novoroční čočka, můžeme ji připravit ještě jednou - a to zapečenou. Orestujeme cibuli, česnek a kostičky uzeného masa nebo dobré uzeniny, přidáme čočku a předem namočené sušené houby. Směs dochutíme česnekem a majoránkou, navrstvíme do pekáčku a zalijeme rozšlehanými vejci

    20 z 20

    Kakaové brownies z červené čočky

    Kakaové brownies z červené čočky

    Brownies má být mokré, šťavnaté a hutné. Čočku a pohanku spaříme vařící vodou, necháme vychladnout a vše umixujeme do hladka v mixéru - během mixování přidáme vejce, kokosové mléko, cukr, kakao, mouku, popřípadě kávu, skořici a citrónovou kůru. Směs nalijeme do vymazané formy a upečeme - vnitřek musí být téměř tekutý.

1/20

Komentáře

Další tipy a triky