Desatero na téma masopust: Karnevalová oslava je plná zabijačkových specialit i koblih
Od Tří králů až do Popeleční středy trvá období masopustu. K masopustu patří nejen průvody masek, ale také báječné jídlo. Během této slavnosti se nejčastěji připravují smažené koblihy, křehké boží milosti a zabijačkové speciality.
Blížící se konec zimy znamená jediné a to masopust neboli také fašank. Na vesnicích můžeme potkávat tradiční průvody masek. Masopustní oslavy jsou provázeny veselím a radostným hodováním. Máme pro vás deset nejčastějších otázek na toto téma.
Mohlo by vás zajímat
- Co je to masopust?
- Jak dlouho trvá masopust?
- Jak se lidé baví o masopustu?
- Jaké speciality se připravovaly během masopustu?
- Jak se vaří jitrnice?
- Jaké sladkosti se připravovaly na masopust?
- Proč se smaží na masopust koblihy?
- Proč se pečou boží milosti?
- Jak se pečou masopustní vdolky?
- Jak se zakončuje masopust?
1
Co je to masopust?
Masopust, lidově fašank nebo jen obecně karneval, je slavnostní čas mezi postními obdobími Vánoc a Velikonoc. S masopustem jsou spojené bujaré oslavy a hodování, připravují se především zabijačkové speciality.
2
Jak dlouho trvá masopust?
Masopust začíná vždy stejně, den po svátku Tří králů, a končí v úterý před Popeleční středou. Její datum se určuje podle data Velikonoc, pro letošní rok vychází konec masopustu na 13. února, pak následuje čtyřicetidenní půst.
3
Jak se lidé baví o masopustu?
V období masopustu se velmi často konaly zabijačky, taneční zábavy či svatby. Všechno pak vrcholí v poslední den masopustu, který patří tradičnímu průvodu veselých a rozpustilých masek.
4
Jaké speciality se připravovaly během masopustu?
Pro tyto oslavy bylo typické připravovat tučné a vydatné pokrmy. Velmi často se konaly zabijačky, proto se nejčastěji připravovaly jitrnice, prejty, jelítka, škvarky či ovar a jiné speciality z vepřového masa.
5
Jak se vaří jitrnice?
Jitrnice jsou tradičním pokrmem, který je typický pro domácí zabijačky. Náplň připravujeme z vařeného vepřového masa (z hlavy či kolínka), z různých vnitřností a z žemlí namočených ve vývaru. Okořeněnou fáši plníme do střívek a uvaříme ve vodě.
6
Jaké sladkosti se připravovaly na masopust?
O masopustu se připravují zejména smažené koblihy, které se smaží na tuku, především na sádle, kterého bývá v době zabijaček dostatek. Dále jsou oblíbené boží milosti či moravské koláče s drobenkou a samozřejmě také vdolky s povidly.
7
Proč se smaží na masopust koblihy?
Podle pověr měli lidé na tučný čtvrtek jíst a pít co nejvíce, aby byli celý následující rok při síle, z toho důvodu se připravovaly především tučné a smažené pokrmy. Horké smažené koblihy byly ideálním moučníkem v zimním období a také skvělým pohoštěním pro koledníky.
8
Proč se pečou boží milosti?
Boží milosti se pečou nejen na Velikonoce, ale i na masopust. Tato sladká pochoutka se rozdávala lidem v den maškarního průvodu. Jedná se o křehké těsto, které se usmaží na sádle a následně obalí v moučkovém cukru.
9
Jak se pečou masopustní vdolky?
Na lahodné masopustní vdolky potřebujeme
- Nejprve si připravíme část vlažného mléka, do kterého přidáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
- Poté smícháme všechny ostatní ingredience, přidáme zpěněný kvásek a důkladně promícháme na hladké těsto. Necháme kynout zhruba 1 hodinu.
- Vykynuté těsto si poté rozválíme na plát cca 2 cm vysoký, ze kterého vykrajujeme skleničkou vdolky.
- Vdolky uprostřed prstem promáčkneme a necháme je ještě chvíli znovu vykynout.
- Vdolky vkládáme do rozpáleného oleje prohlubní dolů a smažíme je dozlatova. Usmažené vdolky odkládáme na ubrousky, aby nasákly přebytečný olej.
- Zchlazené vdolky zdobíme marmeládou, tvarohem i povidly.
10
Jak se zakončuje masopust?
Úterý je vrcholným dnem celého masopustního období. Lidé se vypravují do průvodu vybavení tradičními maskami a jí se báječné jídlo i pití. Po skončení tohoto dne začíná čtyřicetidenní půst, který trvá do Velikonoc.
Připravte se na tuto každoroční slavnost usmažením masopustních koblih, které potěší celou rodinu. Jaké tradiční pokrmy připravujete na masopust u vás doma?
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jednou z typicky zimních a masopustních dobrot jsou škvarky. Připravit je můžete i v paneláku
Popeleční středou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Jak ho dodržet v době moderní?
Máme tu čas masopustu: Jak jej oslavit? Nahoďte masky, osmažte koblihy a dejte si jitrnici!
Komentáře