Ostružinová marmeláda s Amarettem

Suroviny 7 skleniček

1 l šťávy z ostružin (již prolisované)
100 ml vody
1 kg cukr krystal
2-3 lžičky kyseliny citrónové
1 dcl Amaretta
1x 2:1 Želírfix nebo 1x Pectogel

Postup přípravy receptu

  1. Ostružiny propláchneme přes cedník studenou vodou a odšťavňovačem prolisujeme na šťávu. Přes odšťavňovač klidně projedu i 6x (o to více získám šťávy). Nechám odstát v lednici i do druhého dne. Druhý den je to tuhé jako hotová marmeláda, ale při vaření je z toho opět tekutá konzistence.

  2. Do hrnce si nalijeme šťávu, přidáme vodu, 1 kg cukru, 2-3 lžičky kyseliny citrónové, 1dcl Amaretta a Pectogel nebo Želírfix. Vše přivedeme k varu a povaříme cca 5 minut.

  3. Cca 7 skleniček vypláchnutých Amarettem včetně víčka vrchovatíme ještě horkou marmeládou. Po uzavření otočíme víčkem dolů a necháme trochu vychladnout. Jakmile jsou ještě trochu vlažné obrátíme a skladujeme.

Poznámka od kuchařky

Zkoušela jsem s Želírfixem. Alkohol by měl dodat marmeládě jemně mandlovou chuť, ale lze vynechat nebo použít jiný likér.

Komentáře k receptu Ostružinová marmeláda s Amarettem

  • casino casino

    U nás vládne Moulinex:yes: a v návodu stálo, že je nevhodný na bobuloviny...;-)
    No, každá liška chválí svůj ocas :-D

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Ostružinová má krásnou barvu!!:yes:

    Odpovědět

  • Markulina Markulina(autorka receptu)

    casino: odšťavňovač jsem přidala do foto. Minulý rok jsme to dělali viz. Váš popis přes utěrku a proto jsme se rozhodli pořídit odšťavňovač, protože jsem odmítala toto znovu podstupovat každý rok. Je to opravdu úžasný pomocník a nejen na dělání marmelád. Někdy děláme i pro detox ráno šťávu ze zeleniny a ovoce. Takže si myslím, že investice se vyplatí. Pořizovací cena cca. do 1tis. Kč. Jinak postup je velice jednoduchý ... opláchnuté ovoce vkládám přímo do vrchního hrdla, kde pokud je potřeba potlačím plastovým tlačítkem a vše projede přes rotující jemné sítko přímo tam kam má - šťáva do připravené nádobky a odpad do levé části odšťavňovače, který je k tomu určen. Čištění pak také není nějak moc náročné. S porovnáním boje v kuchyni s utěrkou a cedníkem je to určitě ulehčení i úklidu.

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    casino: Já nemám odšťavňovač, ale nechám ostružiny /nebo maliny/ zmrazit, buňky se tím potrhají, další den rozmrazím, svařím a pasírovacím nástavcem na šlehači přes síto propasíruji. Vypadá to pracně, ale vůbec není, Tímto způsobem zbudou úplně čistá zrníčka v sítu. Dělám to tak už léta, kdysi jsem o tom četla. A dál už je postup stejný.

    Odpovědět

  • casino casino

    Zajímá mě váš odšťavňovač (odkaz, foto, popis-princip)
    Já OSTRUŽINY (zahradní giganty) dlábím v utěrce (zpravidla po povaření ve vlastní šťávě)

    Odpovědět

Tématické fráze: ostružinová marmeláda ostružinová marmeláda bez zrníček ostružinová marmeláda recept marmeláda z ostružin domácí ostružinová marmeláda ostružinová marmeláda za studena marmeláda z ostružin recept recept na ostruzinovou marmeladu domácí marmeláda z ostružin džem z ostružin recept recept na džem z ostružin marmeláda ostružinová ostružinová marmeláda s čokoládou odšťavnovač na ostružiny ostružinvá marmeáda recept ostruzinova marmelada odstavnovac na marmeládu štava z ostružin ostružinová marmeláda recepty ostužinova marmeláda recept