Jablka v naší kuchyni: 8 tipů, jak je chutně využít, a to nejen na štrúdl
Jablka jsou symbolem podzimu a skrývají v sobě velký kulinářský potenciál. Jejich sladkokyselou chuť využíváme do slaných pokrmů, příloh, vitamínových nápojů i buchet a koláčů, které jsou díky nim neodolatelně šťavnaté.
Jablka patří mezi nejoblíbenější a nejčastěji používané ovoce v naší kuchyni. Kromě zdravotních benefitů mají schopnost jídlu dodat vláčnost, přirozenou sladkokyselou chuť a šťavnatost, což oceníme zejména při sladkém pečení, protože zabraňují vysoušení těsta. Při vhodných podmínkách můžeme jablka dlouhodobě skladovat nebo uskladnit v sušené či zavařené podobě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jablečné moučníky
Jablečné moučníky jsou velmi oblíbené. Jablka dodají přirozenou sladkost a vláčnost. Kromě tradičního štrúdlu z těsta listového, kynutého nebo jogurtového můžeme z jablek upéct také vynikající bábovku, nadýchaný perník, muffiny nebo jablečné koláče z křehkého těsta. Jablka se často kombinují se skořicí, rozinkami i tvarohem. Nesmíme zapomenout ani na pudinkové řezy z listového těsta s piškoty a jablky.
Jablečné nepečené dezerty
Jablka jsou základem mnoha výborných nepečených dezertů, jablečného pyré a přesnídávek. Jejich výhodou je opravdu snadná příprava, a to bez zapnutí trouby a dlouhého stání v kuchyni. Výborný je nepečený jablečný dort s pudinkem a piškoty, který po ozdobení šlehačkou je skvělý pro jakoukoliv slavnostní příležitost. Pamatujme na to, že jablečné nepečené dezerty je dobré dělat s časovým předstihem, aby stihly ztuhnout.
Sladká jídla s jablky
Z jablek můžeme udělat výborné a syté hlavní chody, na kterých si pochutná celá rodina. K těm nejoblíbenějším patří žemlovka, na kterou nám stačí starší rohlíky, jablka a mléko. Dalším oblíbeným pokrmem je jablečný nákyp, který můžeme udělat z kuskusu, vloček, rýže nebo pohanky a vloček. A pokud patříte k milovníkům nadýchaných lívanců, určitě vyzkoušejte jablečnou variaci.
Přílohy z jablek
Znáte vejmrdu? Tato staročeská příloha z jablek a křenu je dokonalá k tučnějšímu pečenému masu. Jablka také běžně přidáváme podusit do kysaného nebo hlávkového zelí, čímž vyvážíme kyselou a sladkou chuť a celou přílohu zjemníme. Ke grilování nebo pečenému masu, sýrům i zelenině nesmí chybět domácí jablečné čatní s trochou pikantnosti.
Pečená jablka
Pečená jablka jsou delikátním, hřejivým a šťavnatým dezertem, který si můžeme připravit na mnoho způsobů. Jablka lze chutně plnit oříšky, skořicí, rozinkami a medem nebo je upéct nakrájené na plátky, třeba s křupavou drobenkou. Oblíbenou podzimní variací jsou "jablka v županu", která pečeme v troubě nebo smažíme na oleji.
Slaná jídla s jablky
Jablka bývají oblíbenou náplní kuřete, kachny nebo husy. Masu dodají bohatší chuť a zabrání vysušení. Také se hodí k pečenému vepřovému bůčku nebo krkovici, protože jejich kyselost vyváží tučnější maso. Z jablek můžeme dále jednoduše udělat netradiční jablečnou omáčku k masu, sýrům i rybě, čímž celému pokrmu dodáme svěžest. A pokud do omáčky k masu přidáme nastrouhané jablko, nejenže získá správný "šmrnc", ale také ji dobře zahustíme.
Saláty s jablky
Křupavé kousky jablek se výborně hodí do ovocných i zeleninových salátů. Můžeme je přidat do tradičního bramborového salátu nebo vyzkoušet kombinaci s plísňovými sýry či kozím sýrem a ořechy. Jablka se chuťově hodí k červené řepě i zelí, čímž získáme misku plnou vitamínů. Sladkou tečkou je mrkvový salát s jablky zakápnutý citrónovou šťávou, který je lahodnou přílohou i svačinkou.
Jablka na zimu
Jablka můžeme několika chutnými způsoby zpracovat a uchovat tak po celou zimu. K nejoblíbenějším patří sušení jablek, které zvládneme v sušičce i troubě. Sušená jablka jsou výbornou zdravou svačinkou. Další možností je výroba domácího kompotu, kdy nakrájená jablka zalijeme sladkým nálevem a zavaříme. Rozmixováním povařených jablek získáme jablečné pyré, které se nám bude hodit do moučníků, lívanců i kaší. A v neposlední řadě můžeme z jablek udělat mošt, který se nám po zavaření nezkazí.
Komentáře