Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uchovat ovoce? Můžeme je mrazit, zavařovat nebo sušit. Vyberte vždy nejvhodnější postup
Zdroj: Pixabay, Steve Buissinne

Ideální je sklízet čerstvé ovoce a používat ho po libosti. Jenže každý druh má pouze krátké období sklizňové zralosti, proto si musíme část úrody vhodným způsobem uskladnit na zbývající měsíce roku. Některé druhy je lepší mrazit, jiné sušit, další zavařovat.

Ovoce po sklizni zpracujeme co nejdříve, výjimkou jsou pouze druhy, které postupně docházejí a sládnou (např. hrušky nebo meruňky rozložené v bedničce). Čerstvě sklizené ovoce by mělo být v plné zralosti, pěkně vybarvené a kvalitní, beze stop hniloby a plísní. Takové ovoce je plné vitamínů a dalších prospěšných látek, krásně voní a lahodně chutná.

Jak uchovat ovoce po sklizni

Krátkodobě sice sklizené ovoce vydrží "jen tak", rozložené na bedničkách nebo tácech a uložené v chladu, ale to, co v dohledné době nespotřebujeme, uložíme způsobem, při kterém nebude docházet ke zbytečným ztrátám. Máme více možností uchování - podle druhů ovoce a plánovaného využití:

  • mražení 
  • zavařování (kompoty, marmelády, džemy, povidla, pečený čaj)
  • sušení (nakrájené ovoce, zbavené jádřinců a pecek)
  • zpracování na sirupy, případně mošty

Mražení čerstvého ovoce

Jedná se o dnes nejoblíbenější způsob uchování ovoce po delší dobu.

  • Postup je velmi jednoduchý, hlavním omezením je velikost naší mrazničky.
  • Při mražení uchováme maximum vitamínů a zastavíme enzymatické procesy, které jinak začnou probíhat.
  • Mrazíme především ovoce, které sami vypěstujeme nebo výhodně koupíme. Mezi nejoblíbenější druhy patří jahody, maliny, borůvky, rybíz, meruňky, broskve a švestkyNěkteré mražené ovoce je skvělé do koktejlů a na výrobu domácích zmrzlin, jiné lze použít do knedlíků a sladkých moučníků.
  • Mrazíme buď ovoce celé (peckoviny po vypeckování), nakrájené, nastrouhané nebo rozmixované.
  • K ukládání používáme mikrotenové sáčky nebo kelímky, vhodné je obaly označit datem uložení, mixované ovoce i názvem druhu. Sáčky rovnáme do mrazničky co nejúsporněji.

Zavařování ovoce

Zavařování bylo pro naše babičky důležitým způsobem uchování ovoce, ale přestože v dnešní době mnozí dáváme přednost mražení, vyplatí se i nám některé osvědčené dobroty připravovat. V zimě zavařeniny jistě oceníme. Zavařujeme:

Sušení ovoce 

Často teprve po mražení a zavařování přichází na řadu ještě sušení.

  • Ovoce při sušení sice ztratí šťavnatost, ale stále zůstává dobrým zdrojem minerálních látek a vlákniny
  • Sušíme především jablka, hrušky a švestky. Nicméně sušit můžeme i vzácnější druhy ovoce. Pokud máme kvalitní elektrickou sušičku, snadno si nasušíme např. i jahody, maliny nebo moruše
  • Hitem jsou ovocné kůže, jedná se o pláty sušeného rozmixovaného ovoce.

Sirupy, šťávy a mošty

Sirupy lze připravovat zatepla i zastudena, oblíbené jsou především připravené z drobného ovoce - z malin, rybízu, ostružin nebo aronie. Aronie (černá jeřabina) je výbornou a zdravou surovinou pro přípravu sirupu zastudena, který je nejen chutný, ale i trvanlivý. Mošty jsou jedním ze způsobů využití padaných jablek.

Na závěr pro vás máme video-recept, který vám ukáže, jak připravit pečený ovocný čaj na zimu. Tato pochoutka vám může zpříjemnit chladné dny a dlouhé zimní večery.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více