Zadělávaná cuketa s koprem

maris Kuchařka: maris

Zeleninová jídla 14 názorů

Suroviny

2 menší mladé cukety
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
200 ml vývaru
sůl
čerstvě mletý pepř
čerstvý kopr
50 ml smetany ke šlehání ( nemusí být )
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Cukety omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kostky. Mladé se nemusí loupat.

  2. V hlubší pánvi rozehřejeme polovinu másla, přidáme cuketu, mírně osolíme a krátce podusíme. Cukety vyndáme a do pánve dáme zbytek másla, rozehřejeme ho a zasypeme moukou. Uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme chladným vývarem. Prošleháme, přivedeme k varu a necháme provařit 15-20 minut

  3. Vložíme připravené cukety, promícháme, dochutíme solí, pepřem a koprem.
    Na závěr můžeme zjemnit smetanou.
    Kdo má rád, může dochutit citronem a špetkou cukru.
    Podáváme např. k vařenému hovězímu masu, já jsem zvolila pečené kuře a brambory.

Poznámka

Inspirace ve starých kuchařkách, kde se připravoval hlavně zadělávaný květák nebo kedlubny.

Cuketky jsem tepelně zpracovala jen velmi krátce, jinak by byly moc měkké.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 8 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zadělávaná cuketa s koprem

  • maris maris(autorka receptu)

    bofinka: děkuji za zajímavý komentář ;-):-) a mám radost, že se Ti to líbí:-8

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Eja57: A troška to dochuť octom+cukrom, len jemne, aby to malo príjemnú sladkokyslú chuť . ;-)

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    No, Maris neudelala besamel, ale velouté ( veluté), tj. pouzila jisku + vyvar a pridanim smetany vytvorila omacku supreme.
    Zda se to velice "noblesni", ale tak se to vse jmenuje ve francouzstine. Z toho je vidno, kde ze ceska kuchyne v dobach minulych inspirovala.
    Krasne jsi navarila a foto :yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Eja57: a veľa kôpru!

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    tejaja: semená Kvety som kupovala a posielala aj žížale...:-D

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    No když to shrnu - cuketa, patizon, tykev + bešamel + trocha smetany + kopr - můžu kdykoli a v jakémkoli množství protože je to vždycky:yes:
    :-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    magdalenka: Mne pred rokmi to strúhadlo odišlo, ale doniesla som si nové z Rakúska.;-) Díky za Květu, potešila si ma. :-K Preto sa divím, že v Čechách je problém s tekvicou, lebo Květa je v Ćechách vyšľachtená odroda. ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Eja57: Môžeš spraviť bešamel s maslom. Potom šľahačka a máš to jemnučké.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    tejaja: mala som to špeciálne strúhadlo na tekvicu, ale už nemám. Strúham na slzičkovom, preto len krátko varím. Pestujem tú tekvicu Kveta, to som tiež od teba pochytila...:-D

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Eja57: :-);-) Na prívarok je lepšia tekvica. Cuketu používam na iné veci. Neviem, ako u magdalenky, ale u nás sa tekvica na prívarok strúha špeciálnym strúhadlom, nie na kocky. Je to niečo ako dlhé hranolčeky. Ale v každom prípade je to dobrota. ;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    magdalenka: Maris to má v popisu moc hezky - cuketka trochu natáhne chuť másla a pak se vrátí už jen na chvíli...:yes:
    No ale - povedlo nebo spíš nepovedlo se mi jednou s patizonem ...byl skoro na kaši...estetika nic moc:-D ale bylo to moc dobré....

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Aby som predišla prevareniu cukety, tekvice a pod., používam postup: spravím bešamel, prevarím dobre a vhodím na krátku dobu zeleninu...a smotana alebo plnotučné mlieko.

    Odpovědět

  • maris maris(autorka receptu)

    Eja57: děkuju:-K. fotky vyměněny - jak řekneš, tak se stane;-):-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Tohle je dobrota i z patizonu ....miluju slovenské prívarky a tohle se tomu trochu podobá...krása:yes:
    Jen bych možná Maris prohodila fotky, ta hlavní je krásná ( dala bych si ty krásné brambory, mňam) ale recept je o cuketce a ta je tady trochu vzadu...

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo