Králík na smetaně po staročesku: Připravte si tradiční lahůdku české kuchyně
Tento pokrm má své kořeny v české venkovské kuchyni, kde byl králík často na jídelníčku díky jeho dostupnosti i výživovým hodnotám. Králík na smetaně je slavnostním obědem, vhodným zejména pro speciální příležitosti.
Příprava receptu není náročná, ale vyžaduje trochu času a trpělivosti, aby maso z králíka získalo tu správnou jemnost a omáčka svou nezaměnitelnou chuť. Spojení kořenové zeleniny a jemné smetany vytváří klasickou kombinaci, která je pro českou kuchyni charakteristická.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Králík na smetaně po staročesku
Staženého a vykuchaného králíka si naporcujte podle našeho videonávodu a den předem ho osolte, opepřete a obložte plátky slaniny. Přidejte petržel, mrkev, celer, cibuli, ocet, cukr a směs divokého koření. Nechte uležet v lednici do druhého dne.
- Rozpalte si troubu na 150–160 °C, králíka podlijte, přidejte sádlo a dejte péct.
 - Za častého podlévání pečte maso do změknutí. Chcete-li zlatavou barvu masa, na závěr zvyšte teplotu a pečte bez poklice.
 - Jakmile je maso měkké, vyndejte ho z pekáče, vyberte koření a zeleninu propasírujte.
 - Je-li třeba, zahustěte omáčku moukou rozmíchanou v troše vody nebo mléka a 20–30 minut provařte.
 - Odeberte malé množství omáčky, do které vmícháte zakysanou smetanu, směs rozmíchejte a vlijte zpět do hrnce.
 - Na závěr omáčku dochuťte solí, cukrem, citrónovou šťávou a lžičkou hořčice.
 
Pokud chcete vyzkoušet toto tradiční jídlo, náš videorecept vám s přípravou pomůže. Ideální přílohou jsou klasické houskové knedlíky.
	
	
				
Komentáře