Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak využít květy černého bezu v kuchyni. Bezový sorbet, cheesecake, panna cotta a další speciality podle oblíbených receptů
Top recepty

Aromatické květy černého bezu se hodí nejen k přípravě sirupů a limonád. Oblíbené jsou i ve sladké kuchyni - obvykle používáme jen drobné kvítky, které přidáváme do různých těst. Můžeme ochutnat bezový cheesecake, sorbet nebo pannu cottu.

Využití květů černého bezu

Z čerstvých květů černého bezu připravujeme osvěžující sirupy, nápoje a limonády nebo je sušíme do čajů, které se hodí především v zimě a když jsme nachlazení. Aromatické květy, které vždy sbíráme v čistém prostředí, najdou své uplatnění také ve sladké a slané kuchyni. Náš článek přináší tipy na nejoblíbenější recepty. 

Sladké speciality s bezovou příchutí

Vyzkoušíme bezovou pannu cottu se sladkou omáčkou. Bezové květy nejprve zalijeme smetanou a mlékem. Po přecedění vmícháme želatinu. Vychlazenou specialitu podáváme po vyjmutí z formy s ovocným rozvarem. Bezový sorbet má citronovou vůni a chuť. V létě je velmi osvěžující a dá se vyrobit i s jinou příchutí. Další možností je cheesecake, jehož základem je korpus z rozdrcených sušenek.

Bezové květy přidané do sladkých těst

Drobné maličké kvítky otrháme a přidáme je do těstíčka na lívanečky, které po osmažení obalujeme v cukru a skořici. Kvítky není potřeba oplachovat, protože by nás opláchnutí připravilo o výraznou bezovou chuť (voda by odplavila pyl). Můžeme je přidávat do sladkého těsta na litou buchtu nebo do těst na muffiny, často společně s citronovou šťávou.

Kosmatice smažené v těstíčku 

Květy černého bezu namáčíme do těstíčka, které připravíme z mléka, mouky, vajíčka a soli. Po namočení do těstíčka podržíme stopku a vložíme obalený květ na pánev a osmažíme. Jakmile těstíčko zatuhne, stopku odstřihneme a placičku po otočení osmažíme z druhé strany. Dají se připravovat i další varianty těstíček (slaných i sladkých) podle jednotlivých receptů. Nakypřit je můžeme kypřícím práškem nebo sněhem. Ochutit kořením, rozmačkaným česnekem a bylinkami.

Nejen květy, ale i zralé bobule černého bezu jsou užitečnou surovinou ke kuchyňskému zpracování. Připravujeme z nich sirupy a marmelády, hodí se do koláčů a litých buchet.
 

 

Tento tip je užitečný  (1x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Edice Toprecepty.cz

Kuchařky a kalendář

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům