Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelenina vypadající jako z vesmíru - přesně to jsou patizony, známé také jako "létající talíře" kvůli charakteristickému zploštělému tvaru. Patizony mají jemnou chuť a vysoký podíl vody, čímž jsou oblíbenou surovinou do mnoha receptů.

Přibližně od poloviny července můžeme na zahrádkách začít sklízet první patizony, které se vyskytují v různých barvách od bílé, žluté až po zelenou. Chutí jsou velmi podobné cuketám a mají též všestranné využití v kuchyni. Nejchutnější jsou mladé patizony, které nemusíme ani loupat. Starší kousky zbavíme slupky a tvrdých semínek. 

Smažené patizony

Nejoblíbenější tepelnou úpravou patizonů je jejich smažení v trojobalu jako řízek. Je to velká pochoutka s opravdu jednoduchou přípravou. Stačí patizon nakrájet na asi 1 cm silné plátky, z obou stran osolit a nechat "vypotit". Poté plátky otřeme ubrouskem, potřeme česnekem a obalíme v trojobalu. Smažíme v rozehřátém oleji z obou stran dozlatova, nebo pečeme dokřupava v troubě. 

Placičky z patizonu 

Výbornou alternativou k tradičním bramborákům jsou patizonové placičky, které se dají udělat na mnoho způsobů. Nahrubo nastrouhaný patizon můžeme podle chuti doplnit oblíbenou zeleninou v podobě nastrouhané mrkve, brambor, kedlubny i sýra či uzeniny. Dochutíme solí, pepřem, česnekem nebo bylinkami a vytvoříme směs přidáním vejce a mouky nebo strouhanky. Placičky smažíme na oleji nebo pečeme v troubě a podáváme s jogurtovým dipem

Polévka z patizonu 

Krémová polévka z patizonu je vynikající lehký oběd pro letní dny. Její jemnou chuť můžeme doplnit nasekanými bylinkami a k patizonu přidat také nakrájené brambory nebo mrkev. Jako koření se skvěle hodí muškátový oříšek, trocha zázvoru i kari. Patizonovou polévku servírujeme s dokřupava opečenými krutony. O stupínek chutnější polévku připravíme z pečeného patizonu

Zapečený patizon

Jídla z jednoho pekáčku jsou nejen snadné na přípravu, ale také si na nich pochutná celá rodina. Mezi oblíbené variace patří zapečené brambory s patizonem, kde k uvařeným bramborám přidáme nakrájený a orestovaný patizon. Nesmí chybět ani koření a trocha cibule. Poté vše zapečeme dokřupava. Podobně můžeme patizon zapéct i s těstovinami, smetanou a sýrem. 

Maso a patizon

Díky své jemné chuti patizon chutně doplní různé druhy masa jako je vepřové, krůtí, hovězí a ryby, na karbanátky se výborně hodí mleté maso nebo nakrájená uzenina. Patizon výsledný pokrm odlehčí a dodá mu šťavnatost. Z patizonu připravíme vynikající gulášek s brambory a uzeninou, přidáváme jej k nakrájené zelenině pod maso i napichujeme na špejle do špízů. 

Co z patizonu na zimu

Patizon je sezónní zelenina, ale v několika podobách si ho můžeme vychutnat i v zimě. Oblíbená je čalamáda z patizonu a cukety, která se hodí k těstovinám i masu. Dále si z patizonu můžeme zavařit směs na zelí, stačí si nastrouhaný patizon podusit se solí a pepřem a následně zavařit. Podobně jako z cuket i z patizonu uděláme během chvilky lahodnou topinkovou směs, která je po zavaření po ruce po celou zimu. 

Patizon v hlavní roli

Na závěr přinášíme ještě malou inspiraci na několik receptů, které z patizonu udělají lahůdku. Prvním je jednoduchý grilovaný patizon, který nakrájíme na asi 1 cm silné plátky, potřeme grilovacím kořením a grilujeme z obou stran. Efektní, avšak chutný pokrm je patizon plněný směsí mletého masa (následně zapečený) nebo patizon s uzeninou a fazolí. Z patizonu připravíme též lehký letní teplý i studený salátek a ochutnejte i jemnou pomazánku z podušeného patizonu, který smícháme se zakysanou smetanou, majonézou, rozmixujeme a dochutíme solí, pepřem, česnekem a nasekanými bylinkami. 

Vyzkoušejte si připravit lahůdku v podobě křupavého patizonu z trouby, který obalíme ve směsi strouhanky a parmezánu, a to vše s minimem oleje. S přípravou vám pomůže náš názorný videonávod

Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli