Dušené patizonové zelí

recepty73 Kuchař: recepty73

3-4 porce Přílohy 6 názorů

Suroviny

1 patizon
1 větší cibule
50 g uzeného špeku (nebo olej, sádlo)
drcený kmín dle chuti
sůl
cukr krupice
ocet
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Patizon oloupeme a vydlabeme z něj měkký vnitřek se semeny. Cibuli pokrájíme najemno a osmažíme lehce dozlatova na jemně pokrájeném špeku. Ke konci smažení cibule přidáme rozvonět i drcený kmín.

  2. Řádně očištěný patizon nastrouháme na hrubém struhadle (velké slzy) a dáme k cibuli. Osolíme, přidáme cukr, cca 1,5 - 2 lžíce, vše dle vlastní chuti a množství patizonu. Vše promícháme a na mírném ohni krátce podusíme. Patizon není nutné podlévat, je měkký za chviličku a vystačí si tak s vlastní tekutinou. Po podušení doměkka (nerozdusit na kaši!), patizonové zelí okyselíme octem, dle vlastní chuti.

  3. Podáváme všude tam, kde bychom jinak podávali klasické dušené zelí, tedy k pečenému, uzenému nebo dušenému masu...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 2 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Dušené patizonové zelí

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    MamlajdaD: ...pokud se vaří každý den a někdy i několikrát, je každý recept :yes: , třeba i jako nápad k improvizaci:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    recepty73: To vůbec nevadí, že se vám recept nehodí. ;-) Vědět jsem to ovšem nemohla. Když se receptu někdo chopí, a použije ho, tím lépe, je přece veřejně přístupný. :-8 Zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    recepty73: no, já pokud se mi podaří ulovit patizon nemůžu odolat prívarku z patizonu, to můžu z mísy lžící - takže jsem vyvinula metodu...neoloupané UFO nakrájím na plátky tak silné, jaké budu chtít kostičky, jen nedbale odstraním měkký střed, nevadí mi tam, no a po obvodu plátku oloupu....a nakrájím....

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    Eja57: MamlajdaD: ...máte pravdu:-8, loupání toho bílého ufa je náročné, pokud se nepoužije mladý patizon, ten se dá krásně oloupat i škrabkou na brambory;-), jako důkaz jsem vložil foto;-)
    Plněné patizony nedělám, neuspěl bych s nimi stejně, jako s plněnou cuketou. Pokrájenou, nastrouhanou, grilovanou... ji ale všichni jedí běžně a bez problémů;-):-8 , no ale třeba recept přijde někomu vhod;-) ...děkuji:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    recepty73: Také jdem dělala, tedy dělávala, no s tím loupáním naprosto souhlahlasím s Eja57! ;-):-8:-D Dělávala jsem, dokud jsem měla zahrádku a svoje patizony a bylo to dobré zelíčko! :yes: :-8 Také jsem dělávala z patizonů guláš. https://www.toprecepty.cz/recept/60848-gulas-z-pat... Gulášek jsem vylepšovala klobáskou, aby bylo jídlo pro mého muže přijatelnější. ;-):-D
    Jestli můžu nabídnout, zkus něco na tento způsob, trochu to chce přikrášlit bylinkami a třeba šunkou, nebo co si vymyslíš a s bramborem docela ňamka: PLNĚNÉ PATIZONY - z časopisu ZAHRÁDKÁŘ - 4 porce - 2 menší patisony nebo jiné tykve - kabačky nebo větší cukety), 25 g másla, 3 lžíce mouky, 30 ml mléka, 4 vejce, 1 šálek strouhaného sýra, 1 lžíce škrobu, pažitka, sůl, pepř. Celé patizony vaříme 30 minut v osolené vodě. Po vychladnutí seřízneme vršek plodů a lžící vydlabeme dužninu. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem a za stálého míchání 3 minuty povaříme. Sejmeme z plotny a mimo oheň vmícháme 4 žloutky, nastrouhaný sýr, jemně usekanou dužninu z patizonů, škrob, sůl a pepř. Nakonec vmícháme ušlehané bílky a vzniklou směsí naplníme patizony. Zapékáme 35 minut v troubě. Podáváme teplé.
    Moc zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Znám, dělávám, moc dobré, doporučuji:yes:
    ( Jen loupání toho létajícího talíře nepatří mezi oblíbené kratochvíle:-D)

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo