Patizonový prívarok na dva způsoby

Eja57 Kuchařka: Eja57

Doba přípravy: 30 minut 2 porce Zeleninová jídla 2 názory

Suroviny

patizon- cca 500 g čisté váhy
50 g másla
sůl
čerstvý kopr
světlá jíška
ocet dle chuti
smetana 12% do druhé verze
K podávání:
dušené hovězí na česneku pro první verzi
vařené nové brambory ve slupce pro druhou verzi
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Patizon očistíme - oloupeme, vydlabeme - a nakrájíme na hranolky či jiné tvary jak to z létajícího talíře lze. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme patizon, osolíme, přiklopíme a dusíme, dle potřeby podlijeme horkou vodou. Stačí 10 minut, nechceme kaši.

  2. Přidáme nasekaný kopr, dle chuti ocet, zahustíme světlou jíškou.
    V této fázi polovinu oddělíme a podáváme s plátky dušeného hovězího na česneku již bez další přílohy (obrázek 2.)

  3. Do druhé poloviny přidáme smetanu, prohřejeme a ev. ještě dochutíme, podáváme s novými bramborami vařenými ve slupce (obrázek 1.)

Poznámka

Patizon je taková opomíjená zelenina, všude cukety. Ale je moc dobrý. Ten "prívarok" je v uvozovkách úmyslně, slovenské gazdinky by mne možná nepochválily :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Patizonový prívarok na dva způsoby

  • Eja57 Eja57(autorka receptu)

    tejaja: Ďakujem pekně:-K
    K prívarku jistě klobáska, špekáček, volské oko...možností je hodně, je to takové univerzální jídlo...
    I proto jsem chtěla ukázat, že ze stejného základu lze udělat dvě úplně jiná jídla. Klasika se smetanou a bramborem a prívarok ještě bez smetany s dušeným hovězím - s tím sosem z toho masa :yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Evička, prečo nepochválili a prečo úvodzovky? ;-) Ono to prívarok je. Už som tu niekoľkokrát písala, že cuketa sa nehodí na všetko. Na prívarok rozhodne tekvica alebo patizón. Takže ja osobne chválim. :yes::yes:;-)
    Len doplním, že ku prívarku môže sa podáva´ť aj volské oko,. akékoľvek dusené mäso, opečený špekáčik alebo u nás sa podával aj na kolieska nakrájaný špekáčik, ktorý sa prehrial na orestovanej cibuli s mletou paprikou a trošku podliatou vodou. Nechá sa to prejsť varom. ;-)

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo