Patizonový prívarok na dva způsoby
Patizon je neprávem opomíjenou zeleninou, v mnohém předčí i svou slavnější kolegyni cuketu. Pokud máte mladý patizon, nemusíte jej ani loupat. Stačí vydlabat semínka, nakrájet a podusit. S koprem, zahuštěný máslovou jíškou, bude chutnat skvěle.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 556 kJ / 372 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,35 g |
Tuky | 41,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 128 mg |
Sodík | 1 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 0,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Patizon očistíme, oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na hranolky či jiné tvary.
Krok 2: Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme patizon, osolíme, přiklopíme a dusíme. Dle potřeby podlijeme horkou vodou. Stačí 10 minut, nechceme kaši.
Krok 3: Přidáme nasekaný kopr, dle chuti ocet a zahustíme světlou jíškou. V této fázi polovinu oddělíme a podáváme s plátky dušeného hovězího na česneku již bez další přílohy (2. fotografie)
Krok 4: Do druhé poloviny přidáme smetanu, prohřejeme a můžeme ještě dochutit. Podáváme s novými bramborami vařenými ve slupce (1. fotografie)
Zveřejněno 15. 8. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Patizonový prívarok na dva způsoby
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m5Bp
Moje poznámka
Patizonový prívarok na dva způsoby
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m5Bp
Nejnovější recepty
Zapečené brambory s krkovicí podle Pepy Nemravy
Přidáno před 4 hodinami
Zdravý cuketový nákyp
Přidáno před 4 hodinami
Dalgona sušenky
Přidáno před 5 hodinami
Hovězí kostky po znojemsku
Přidáno před 23 hodinami
Pečivo z bramborového těsta
Přidáno 8. 7. 2025 08:55
Letní koláč s třešněmi
Přidáno 8. 7. 2025 08:30
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí kousky v lepkavé omáčce s pak choi
Marek08 před 1 minutou
Bramboračka II.
Kajkajak před 23 minutami
Karbanátky z ovesných vloček
Merylas před 26 minutami
Buchtičky s krémem
Davidíček před 59 minutami
Kuřecí játra na víně a bylinkách
Libasaba před 1 hodinou
Česneková polévka - sváteční
MartinaJonakova před 1 hodinou
Hrníčková bábovka
Ajisek před 1 hodinou
Řecké Souvlaki
Jan Nemec před 1 hodinou
Odpalované těsto na ovocné knedlíky, trochu jiné
Nadatode před 1 hodinou
Pizza ze sušeného droždí
vikisubrtova2710 před 3 hodinami
Tématické fráze:
prīvarok z patizonu,
patizonový bramborák,
recept na patizonový bramboráky,
prīvarok patizon,
patizonový karbanátek,
patizonovy gulas s kuřecím masem,
patizonovy gulas
Suroviny:
patizon,
máslo,
sůl,
kopr čerstvý,
jíška máslová,
ocet,
smetana na vaření,
česnek,
brambory rané
Komentáře (3)
K prívarku jistě klobáska, špekáček, volské oko...možností je hodně, je to takové univerzální jídlo...
I proto jsem chtěla ukázat, že ze stejného základu lze udělat dvě úplně jiná jídla. Klasika se smetanou a bramborem a prívarok ještě bez smetany s dušeným hovězím - s tím sosem z toho masa
Len doplním, že ku prívarku môže sa podáva´ť aj volské oko,. akékoľvek dusené mäso, opečený špekáčik alebo u nás sa podával aj na kolieska nakrájaný špekáčik, ktorý sa prehrial na orestovanej cibuli s mletou paprikou a trošku podliatou vodou. Nechá sa to prejsť varom.