Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborový salát bývá každoroční klasikou na štědrovečerním stole. Ať už se smaženým řízkem nebo kaprem, vždy chutná dokonale. Každá rodina si ho většinou připravuje po svém a my vám přinášíme bohatou inspiraci.

Všichni ho znají, ale každý ho dělá přeci jen trochu jinak - někdo přidává uzeninu, vařené vejce, majonézu, jiní naopak bílý jogurt nebo octovou zálivku. Bramborový salát si mnozí z nás vychutnají pouze jednou do roka, a to na Vánoce. Proto i jeho příprava patří k rodinným událostem. Pokud jste si mysleli, že existuje jeden jediný recept na bramborový salát, vyvedeme vás z omylu. 

Tradiční bramborový salát s majonézou

Bramborový salát se sterilovanou zeleninou a majonézou patří rozhodně k těm nejčastěji připravovaným. Nejdříve si uvaříme brambory ve slupce, které po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme nakrájené kyselé okurky, zeleninu a cibuli. Zálivku si připravíme z majonézy, hořčice, octa, cukru, soli a pepře. Pamatujme na to, že bramborový salát chutná nejlépe po odležení

Bramborový salát s octovou zálivkou

Bramborový salát si můžeme vychutnat i v odlehčené verzi bez majonézy. Často se nazývá také jako vídeňský bramborový salát nebo německý. Základem jsou brambory uvařené ve slupce, které oloupeme a ještě horké nakrájíme na kostičky. Vložíme je do horkého hovězího vývaru a přidáme nakrájenou cibuli s pažitkou, hořčicí a octem. Promícháme a můžeme tento vynikající bramborový salát podávat. 

Bramborový salát bez brambor

Bramborový salát opravdu můžeme udělat i bez brambor. A ano, chutná skvěle. Jako náhrada poslouží cuketa, v některých receptech také jablka nebo květák. Podle chuti přidáváme další oblíbenou zeleninu, kterou nakrájíme na kostičky a uvaříme doměkka. Nechybí ani kyselé okurky, vařené vejce a dochucujeme majonézou, solí a pepřem. 

Bramborový salát z pečených brambor

Bramborový salát z pečených brambor či na pánvi osmažených je vynikající variací známé klasiky. Takto připravené brambory mají daleko výraznější chuť než ty vařené. Brambory můžeme nejdříve upéct ve slupce v troubě, oloupat, nakrájet a přidat k další zelenině a zálivce. Nebo je povařit a poté opéct na pánvi. Dochucujeme oblíbenou zálivkou a tento salát podáváme teplý nebo vychlazený

Bramborový salát na chlebíčky

Bramborový salát na chlebíčky má mírně odlišnou přípravu než klasická příloha. Je jednodušší a chutná skvěle. Zároveň ho můžeme obměňovat podle vlastní chuti. Stačí uvařit brambory ve slupce, studené oloupat a poté je nastrouhat najemno. Přidáme nakrájenou cibulku, sterilované okurky a dobře promícháme. Dochucujeme tatarskou omáčkou nebo majonézou, solí a pepřem. 

Tradiční bramborový salát s majonézou si můžete udělat podle našeho videoreceptu, který vás přípravou provede krok za krokem. 

Přejeme krásné Vánoce a dobrou chuť. 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli