Nejoblíbenější bramborové saláty: 5 variací, které rozhodně stojí za vyzkoušení
Bramborový salát bývá každoroční klasikou na štědrovečerním stole. Ať už se smaženým řízkem nebo kaprem, vždy chutná dokonale. Každá rodina si ho většinou připravuje po svém a my vám přinášíme bohatou inspiraci.
Všichni ho znají, ale každý ho dělá přeci jen trochu jinak - někdo přidává uzeninu, vařené vejce, majonézu, jiní naopak bílý jogurt nebo octovou zálivku. Bramborový salát si mnozí z nás vychutnají pouze jednou do roka, a to na Vánoce. Proto i jeho příprava patří k rodinným událostem. Pokud jste si mysleli, že existuje jeden jediný recept na bramborový salát, vyvedeme vás z omylu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Tradiční bramborový salát s majonézou
Bramborový salát se sterilovanou zeleninou a majonézou patří rozhodně k těm nejčastěji připravovaným. Nejdříve si uvaříme brambory ve slupce, které po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme nakrájené kyselé okurky, zeleninu a cibuli. Zálivku si připravíme z majonézy, hořčice, octa, cukru, soli a pepře. Pamatujme na to, že bramborový salát chutná nejlépe po odležení.
Bramborový salát s octovou zálivkou
Bramborový salát si můžeme vychutnat i v odlehčené verzi bez majonézy. Často se nazývá také jako vídeňský bramborový salát nebo německý. Základem jsou brambory uvařené ve slupce, které oloupeme a ještě horké nakrájíme na kostičky. Vložíme je do horkého hovězího vývaru a přidáme nakrájenou cibuli s pažitkou, hořčicí a octem. Promícháme a můžeme tento vynikající bramborový salát podávat.
Bramborový salát bez brambor
Bramborový salát opravdu můžeme udělat i bez brambor. A ano, chutná skvěle. Jako náhrada poslouží cuketa, v některých receptech také jablka nebo květák. Podle chuti přidáváme další oblíbenou zeleninu, kterou nakrájíme na kostičky a uvaříme doměkka. Nechybí ani kyselé okurky, vařené vejce a dochucujeme majonézou, solí a pepřem.
Bramborový salát z pečených brambor
Bramborový salát z pečených brambor či na pánvi osmažených je vynikající variací známé klasiky. Takto připravené brambory mají daleko výraznější chuť než ty vařené. Brambory můžeme nejdříve upéct ve slupce v troubě, oloupat, nakrájet a přidat k další zelenině a zálivce. Nebo je povařit a poté opéct na pánvi. Dochucujeme oblíbenou zálivkou a tento salát podáváme teplý nebo vychlazený.
Bramborový salát na chlebíčky
Bramborový salát na chlebíčky má mírně odlišnou přípravu než klasická příloha. Je jednodušší a chutná skvěle. Zároveň ho můžeme obměňovat podle vlastní chuti. Stačí uvařit brambory ve slupce, studené oloupat a poté je nastrouhat najemno. Přidáme nakrájenou cibulku, sterilované okurky a dobře promícháme. Dochucujeme tatarskou omáčkou nebo majonézou, solí a pepřem.
Tradiční bramborový salát s majonézou si můžete udělat podle našeho videoreceptu, který vás přípravou provede krok za krokem.
Přejeme krásné Vánoce a dobrou chuť.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Komentáře