

Špaldové noky se zelím a "slaninou"
Suroviny 3-4 porce
- 100 g špaldové celozrnné hladké mouky
- 100 g hrubé špaldové mouky hrubé nebo špaldové krupice
- 1 vejce
- špetka soli
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- asi 2 dl vody
- 1 balíček uzeného tempehu
- 1 malá cibule
- 2-3 řapíky listového celeru
- sezamový olej nebo přepuštěné máslo
- 1 malá sklenička zelí sterilovaného ve sladkokyselém nálevu nebo 250 g čerstvého zelí
- trochu octa
- trochu cukru
Postup přípravy receptu
Mouky smícháme s práškem do pečiva, osolíme a okořeníme, přidáme vejce a pomalu přiléváme vodu, aby vzniklo středně husté těsto. Do vroucí osolené vody postupně zaváříme nočky, můžete přes haluškovač, já ho nemám, takže jsem musela tvořit ručně. Vaříme raději po částech asi 4 minuty každou dávku. Po uvaření pokapeme olejem a promícháme, aby se neslepily.
Na větší pánvi na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibulku, přidáme oloupaný a nakrájený řapíkatý celer, chvíli smažíme, pak přidáme okapané zelí (pokud máme čerstvé, dochutíme octem a cukrem) a společně chvíli dusíme, aby zelí změklo.
Na trošce oleje osmažíme tence nakrájené plátky uzeného tempehu do červena.
Noky přihodíme do pánve k zelí, společně prohřejeme a na talíři posypeme tempehem.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Apetit 3/2006, upraveno
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Špaldové noky se zelím a "slaninou"
-
Jé, to je krása !!! Zkusím, vše obsažené mi chutná, takže no problema
-
Ze zajímavého receptíku velice hezky vypadající jídlo
+
-
Jinak děkuju i Kamile za projevený zájem o recept
-
1974andrea: Andrejko, já ho kupuju ve Zdravé výživě (obchůdek u nás se zaměřením na dietní a vegetariánskou kuchyni). Nepochybuju o tom, že ve větších městech je těch obchodů víc
Někdy mívají tyhle potraviny i v obchodech se zeleninou, u nás v jedné zelenině prodávají i speciální sýry a dokonce čerstvé italské těstoviny. Ale je to hodně drahé
-
Tak ten váš tempeh holky, jsem dosud nikde ani okem nezahlédla, natož ochutnala
. Asi se nestravuju tak moc zdravě
-
Mám ráda zdravější varianty a tohle je přesně jedna taková, supr!
-
petram: Děkuji za pochvalu
Tempeh, hlavně ten uzený, mi taky moc chutná
-
Moc pěkný recept a ještě krásně nafocený
Tempeh mám moc ráda, v kombinaci se zelím ho určitě vyzkouším.