Špaldové noky se zelím a "slaninou"

Suroviny 3-4 porce

100 g špaldové celozrnné hladké mouky
100 g hrubé špaldové mouky hrubé nebo špaldové krupice
1 vejce
špetka soli
špetka strouhaného muškátového oříšku
1/2 lžičky prášku do pečiva
asi 2 dl vody
1 balíček uzeného tempehu
1 malá cibule
2-3 řapíky listového celeru
sezamový olej nebo přepuštěné máslo
1 malá sklenička zelí sterilovaného ve sladkokyselém nálevu nebo 250 g čerstvého zelí
trochu octa
trochu cukru

Postup přípravy receptu

  1. Mouky smícháme s práškem do pečiva, osolíme a okořeníme, přidáme vejce a pomalu přiléváme vodu, aby vzniklo středně husté těsto. Do vroucí osolené vody postupně zaváříme nočky, můžete přes haluškovač, já ho nemám, takže jsem musela tvořit ručně. Vaříme raději po částech asi 4 minuty každou dávku. Po uvaření pokapeme olejem a promícháme, aby se neslepily.

  2. Na větší pánvi na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibulku, přidáme oloupaný a nakrájený řapíkatý celer, chvíli smažíme, pak přidáme okapané zelí (pokud máme čerstvé, dochutíme octem a cukrem) a společně chvíli dusíme, aby zelí změklo.

  3. Na trošce oleje osmažíme tence nakrájené plátky uzeného tempehu do červena.

  4. Noky přihodíme do pánve k zelí, společně prohřejeme a na talíři posypeme tempehem.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: Apetit 3/2006, upraveno

Komentáře k receptu Špaldové noky se zelím a "slaninou"

  • aaadobromila aaadobromila

    Jé, to je krása !!! Zkusím, vše obsažené mi chutná, takže no problema :-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Ze zajímavého receptíku velice hezky vypadající jídlo:-p+:yes::-K

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Jinak děkuju i Kamile za projevený zájem o recept :-K

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    1974andrea: Andrejko, já ho kupuju ve Zdravé výživě (obchůdek u nás se zaměřením na dietní a vegetariánskou kuchyni). Nepochybuju o tom, že ve větších městech je těch obchodů víc ;-) Někdy mívají tyhle potraviny i v obchodech se zeleninou, u nás v jedné zelenině prodávají i speciální sýry a dokonce čerstvé italské těstoviny. Ale je to hodně drahé :-(

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Tak ten váš tempeh holky, jsem dosud nikde ani okem nezahlédla, natož ochutnala;-). Asi se nestravuju tak moc zdravě:-))

    Odpovědět

  • Kanyla Kanyla

    Mám ráda zdravější varianty a tohle je přesně jedna taková, supr!:-p

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    petram: Děkuji za pochvalu :-K Tempeh, hlavně ten uzený, mi taky moc chutná :-p

    Odpovědět

  • petram petram

    Moc pěkný recept a ještě krásně nafocený :-) Tempeh mám moc ráda, v kombinaci se zelím ho určitě vyzkouším.

    Odpovědět

Tématické fráze: noky ze špaldové mouky noky se zelím špaldové nočky celozrnné noky bramborové noky ze špaldové mouky noky z celozrnné mouky noky ze špalgové mouky noky ze zelím celozrnne noky recept nocky se zelim nokysezelím gnocchi ze špaldové mouky celozrné noky špaldové těstoviny recept nočky z mouky a se zelím recept na domaci spaldove testoviny těstoviny ze špaldové mouky recept nocky se zelim a slaninou recepty noky ze špaldové mouky tvarohové noky ze špaldové mouky