Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sklizeň rybízu na zahrádkách patří k létu, stejně jako jeho zpracování do moučníků nebo zavařenin. Rybíz ale najde uplatnění i ve spojení s masem a sýrem nebo v celé řadě nápaditých pochoutek a dezertů.

Kyselkavá chuť rybízu je příjemně osvěžující v kontrastu s cukrem. Využíváme toho u moučníků, které by jinak byly příliš sladké. Například bezé, piškotová těsta, poháry nebo zmrzlina jsou s příchutí rybízu výbornou sladce nakyslou tečkou po dobrém jídle.

 

Studené polévky

Ve studených polévkách, které jsou v létě osvěžující, kombinujeme rybíz s mlékem, smetanou nebo s kysaným mléčným výrobkem (jogurt, kyška, acidofilní mléko apod.) a sladíme medem, sladidlem nebo cukrem. Studená polévka z nevařeného rybízu je přímo nabitá vitamíny.

 

Rybíz s masem

Kombinace masa a ovoce je dostatečně známá, i když pro některé strávníky velmi neobvyklá. Nicméně pikantní rybíz se k masu hodí, chutná se zvěřinou, hovězím i drůbežím. Podobně jako brusinky, rakytník nebo jeřabiny, které se k masu běžně podávají.

 

Rybízové nápoje

Pokud jste ještě neochutnali rybízový sirup, smoothie, džus nebo víno či likér, určitě to brzy napravte. Všechny tři druhy rybízu (bílý, červený i černý) jsou na nápoje vhodné, každý z nich má ale trochu jinou chuť a samozřejmě také zbarvení. 

 

Moučníky s rybízem

Ať už pečete bublaninu, koláč nebo řezy se sněhovou čepicí, šťavnatý rybíz jim dodá chuť i pikantnost. Na koláč doporučujeme drobenku s ořechy a skořicí, je výborná. Také moučník typu Pavlova je s rybízem chuťově vyvážený a na pohled atraktivní.

 

Poháry s rybízem

Rybízová pěna je milou vzpomínkou na prázdniny u babičky. Ale i různé nepečené dortíky nebo poháry jsou s rybízem výborné a na pohled krásné. Valnou většinou jsou jednoduché na přípravu, takže je zvládne i začátečník a díky tomu se jedná o jednoduché letní osvěžení.

 

Rybízové zavařeniny

Z rybízu se připravují kromě marmelád pečené čaje, falešné brusinky i jiné dobroty. Velkou výhodou rybízu je vysoký obsah přírodního pektinu, takže ho do zavařenin už není potřeba přidávat. Můžeme této vlastnosti využít i u ovoce, které má pektinu málo - tzn. do jiného ovoce přidáme určitý podíl rybízu.

 

Sladká jídla s rybízem

Nejen kaše, ale i lívance nebo palačinky podávané s rybízovým přelivem nebo ozdobené červenými kuličkami jistě zlákají nejednoho mlsouna ke konzumaci. Rybíz je to nejběžnější ovoce našich zahrádek, navíc je velmi úrodný a snadno se sklízí - stačí podle potřeby zajít na zahradu a trochu nasbírat ke zdobení.

 

Jako inspiraci jsme pro vás natočili videorecept na rybízový koláč s tvarohem a drobenkou. Celý postup si můžete projít krok za krokem a pak sami vyzkoušet. 

Přejeme dobrou chuť.

 

 

 

 

 
 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli