

Omáčka pro Fondue
Suroviny 4 porce
- 400 g sýra Gouda
- 1 čtvereček taveného sýra Smetanito
- hladká mouka
- olej
- 300-400 ml mléko
- polévkové koření
- toastový chléb
Postup přípravy receptu
Do hrnce si nalijeme olej a necháme zahřát na mírném plameni, na el. plotýnce na stupeň 3.
Mezitím nastrouháme goudu na hrubo.
Přidáním hladké mouky do oleje vytvoříme hladkou tekutou jíšku, musíme řádně míchat, kvůli hrudkám. Cca 5minut necháme jíšku smažit za stálého míchání.
Po troškách přidáváme mléko a dáváme pozor, aby se nám netvořily kucle. Mléko necháme zahřát do doby, než z něj začně viditelně stoupat pára, pak vložíme tavený sýr a necháme ho úplně rozpustit.
Když je sýr rozpuštěn začneme postupně přimíchávat i goudu - osvědčilo se mi dávat ji tam vždy jednu hrst - nechat rozpustit a pak teprve další.
Hotovou směs dochutíme podle vlastní chuti polévkovým kořením nebo solí. Po celou dobu musíme řádně míchat - nejlépe metličkou, rádo se to připálí. Směs má být tak hustá, aby držela na chlebu a nestékala proudem.
Hotovou směs vlijeme do nádoby na fondue a položíme do stojanu se zapálenou svíčkou.
Toastový chleba se mi osvědčilo opéct v topinkovači a nakrájet na kousky cca 1x1cm.
Poznámka od kuchařky
Na toto fondue byste měli vlastnit fondue set, avšak není to nutné. Pokud se na to vrhnete jako my vždy doma, pak vám sýr nestačí vychladnout:) Stačí to nalít do hlubší misky, aby držela teplo
vím, že do fondue si přidává spousta dalších sýrů, ale takto je to taky dobrota
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Omáčka pro Fondue
-
Omáčka byla moc dobrá
přidávám Ti foto a
-
docela me prekvapilo z ceho se vyrabi fondue a rika se tomu fondue. I kdyz Cesi jsou narod vynalezavy s neobycejnou impovizacni schopnosti. Pro ty co chteji opravdu "originalni recept" at si ho najdou ve vyhledavaci.
-
Díky za připomínky, samozřejmě vím, že pravé fondue se dělá jinak, než jak to mám zde napsané, toto je jen jednoduchá a rychlá varianta, kterou máme doma rádi. Zkoušeli jsme i s dalšími sýry, ale bohužel v naší partičce je jen pro mě "čím smradlavější, tím lepší" ostatní jsou spíš na eidam, max na hermelín a "překombený" se jim to nelíbí. Ale nadchli se pro tuto variantu, tak jí vařím takhle
-
Terezko
přesně jak popisuješ - tak taková byla má představa
, ale nikdy jsem ji nevařila ani nejedla
, nikdy neříkej nikdy...
už teď se mi to líbí
-
Fondue je super, ale fakt sa robí inak, mlieko sa nedáva, je to skôr tak, ako píše Vinstr. Mám elektrický hrniec na fondue, s termostatom. Fondue je spočenská záležitosť, pripravuje sa na stole a kým sa pripravuje, ľudia sa rozprávajú, k tomu bile vínko...cesnakom sa vytiera hrniec pred začatím tavenia syra a tá čerešňovica tam rozhodne patrí.
-
Veru
jsem asi jediná
na světě co ještě nezkoušela fondue
, tvůj receptík ukládám a 4tý bodík posílám
-
Proti gustu ..., ale pro neznalé je třeba dodat, že tento recept s Fondue nemá téměř nic společného. Správné fondue je s vínem a sýry dát spíš jako uvádí Vinstr.
-
Fondue dělám ze směsy sýrů Gruyer a Tilsiter, s vínem,škrobovou moučkou, trochou třešňovice,česnekem a je to lahoda.Zkoušel jsem také z Gouldy ale výsledek nebyl dobrý.(Nebylo to pěkně krémové)Bylo mi vysvětleno že je to technologií výroby sýra.Tenhle recept určitě zkusím..
-
Mé oblíbené jídlo
myslím že ve fondách by v každém případě nemělo chybět bílé víno,a trocha třešnové pálenky(ta ale není nutná) dává to tomu ten správný šmrnc, dobré je i před vařením rozkrojit 3 stroužky česneku a těmito hrnec vytřít,a klidně je v tom i nechat
Žiju ve švýcarsku,a tady je k dostání velké množství fondue mischungů už připravených,takže pak stačí jen nechat rozpustit dochutit šalotkou, česnekem,a jen namáčet bagetu nebo bílý chléb
-
Tak přeju dobrou chuť:)
-
Verušák, měli jsme jedno období, kdy jsme dělali Fondue každý týden alespoň 2x, moc nám to chutnalo a tak si mi připomněla, že už jsme to dlouho neměli-dík za připomenutí a máš 1.boda