

Švestkový koláč s mákem
Suroviny
- 375 g polohrubé mouky
- 20 g droždí
- 75 g cukr krystal
- 125 g vlažného mléka
- 1 vejce
- 75 g Hery
- citronová kůra
- vejce na potření okolků
- švestky
- mák
- moučkový cukr
Postup přípravy receptu
Do mísy prosijeme mouku, rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru, zalejeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek.
Pak přimícháme ostatní a zaděláme hladké těsto, které necháme asi 25 minut vykynout na teplém místě.
Pak těsto vyválíme na plechu, okraje zvlhčíme vejcem, poklademe švestkami a posypeme mletým mákem, který jsme promíchali s moučkovým cukrem.
Necháme znovu vykynout asi 15 minut, a pak pečeme ve vyhřáté troubě asi na 150 °C, až okraje zrůžoví.
Poznámka od kuchařky
Švestky klademe vždy slupkou k těstu a pokud jich máme málo, můžeme si je pokrájet - viz obrázek.