Arašídové máslo dříve platilo za lék na bolest zubů. Víte, jak tuto lahůdku využít dnes?
21. 4. 2021 Vaření
Čistě technicky vzato arašídové máslo žádným máslem není; je to spíš pomazánka z arašídů. Nicméně, v Americe se jako máslo označuje, a je tak známé i u nás. A stejně jako klasické máslo se dá využít jak ve sladké, tak ve slané kuchyni. A kromě toho si ho můžete snadno vyrobit i doma.
Arašídy od Aztéků
Podle The Huffington Post používali pastu z rozemletých arašídů jako první již Aztékové v 1. století. Ovšem nikoliv coby pochoutku, nýbrž čistě jako léčivý prostředek na bolesti zubů. V roce 1895 si pak doktor John Harvey Kellogg nechal patentovat proces výroby arašídového másla, jež bylo doporučováno pacientům bez chrupu jako dobrá náhrada proteinů. Výrobek se postupně vylepšoval a získával jemnější konzistenci, a to i díky použití různých olejů. První jemná a hladká pasta z arašídů se začala vyrábět v roce 1928 a nesla název Peter Pan, podle pohádkové postavičky ze Země Nezemě. Dnes vyrábí arašídové máslo mnoho firem a můžete jej koupit jak v jemné verzi (smooth), tak ve verzi s kousky arašídů (crunchies) či s různými dalšími přísadami. Anebo si ho můžete vyrobit sami.
Mohlo by vás zajímat
Domácí výroba
Bude to možná znít překvapivě, ale není nic snazšího, než si vyrobit domácí arašídové máslo. Potřebujete jen arašídy a mixér. Postupným mixováním se z arašídů začne uvolňovat olej a získají krémovější konzistenci. Podle chuti můžete máslo doplnit olejem pro jemnější konzistenci nebo solí, cukrem, kakaem či čokoládou pro zpestření. Neloupané, nesolené arašídy nejdříve musíte zbavit slupek, a pokud chcete, můžete je krátce zapéct v troubě, získají tak příjemný kouřový nádech.
Mohlo by vás zajímat
Kam s burákovým máslem
Američané si je mažou na toasty místo klasického másla a doplňují třeba marmeládou. Oblíbenou americkou cukrovinkou, která je k dostání i u nás, jsou také čokoládové košíčky plněné arašídovým máslem. Vyrobit si je můžete i doma. Stačí malé papírové košíčky naplnit zčásti rozpuštěnou mléčnou čokoládou, pak přidat arašídové máslo a zalít opět čokoládou. Výtvor nechte zatuhnout v lednici a máte to.
Mohlo by vás zajímat
Vynikající je také krém z arašídového másla. Jednoduše vyšlehejte arašídové máslo se změklým klasickým máslem a přidejte moučkový cukr podle chuti. Krémem můžete plnit košíčky z křehkého těsta, linecké cukroví, tartaletky i jiné moučníky. Arašídové máslo je skvělé v cookies, muffinech nebo jako součást čokoládové polevy. A hodí se i do slaných pokrmů, třeba jako je omáčka na těstoviny nebo marináda na maso, případně jako dip. Zkrátka, možností je mnoho. Tak si je užijte!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Matcha Tea
Matcha Tea je druh zeleného čaje, který pochází z Japonska, a má blahodárné účinky pro lidské zdraví. Na Dálném východě je tento elixír užíván více… Číst více
Jak skladovat a zpracovat meruňky? Máme pro vás osvědčené tipy
Meruňkám se daří ve vinorodých oblastech. Jsou náročnější na podmínky a prostředí než broskvoně. U nás se pěstují plstnaté druhy, které jsou… Číst více
Jak zpracovat jeřabiny a arónie. Hodí se hlavně ke zvěřině a hovězímu masu
Jeřabiny ke konzumaci dělíme na jeřáb sladkoplodý a černoplodý (aronie). Jeřáb sladkoplodý má oranžovočervené kulaté plody, aronie je temně modrá až… Číst více
Zahřejte se domácím pečeným čajem! Tady jsou 4 skvělé recepty, které musíte zkusit
Pečený čaj je čím dál populárnější lahůdka, která… Číst více
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Máta má kromě příjemné vůně a chuti také mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Poradíme, jak ji sbírat a využít
V zahradě je máta téměř plevel, doporučuje se pěstovat ji v kontejnerech, aby se zabránilo invazi do ostatních záhonů. Zahání mšice, myši, mravence a… Číst více
Recepty z českých filmů: Přiměřeně, přiměřeně... Udělejte si lívance podle pana krále
Ačkoliv podle Jana Wericha a Vlasty Buriana v… Číst více
Sladká hádanka: Je francouzský toast opravdu francouzský?
K nedělní snídani zcela určitě patří francouzský… Číst více