Mechový dort je hit! Víte, jak se peče a díky jaké přísadě je tak zelený?
29. 4. 2021 Vaření
Ačkoliv zelený dort ozdobený ovocem a připomínající lesní zátiší vznikl už dříve, až v posledních měsících se stal hitem sociálních sítí. Není divu. Zelená barva není pro dorty zrovna typická. Navíc horní vrstva korpusu připomíná mech, a když ji dozdobíte hříbky a ovocem, máte doslova „les na talíři“.
Sorry, pečeme jinak
Autorkou mechového dortu je cukrářka Šárka Divácká. Ta původně studovala na Univerzitě obrany, studium ovšem vzdala a místo toho nastoupila do brněnské restaurace Borgo Agnese, kde se vlastně musela učit všechno od píky. Byť už jako malá ráda pekla, glejt na to neměla. To jí však nebránilo začít se věnovat cukrařině naplno a po několika letech si otevřít vlastní podnik s názvem Sorry – pečeme jinak.
Mohlo by vás zajímat
A právě tam přišel na svět mechový dort ze špenátu a pistáciové pasty, jak Divácká uvedla v rozhovoru pro Lidovky.cz. V originální verzi se upečené zelené korpusy rozkrojí, spodní patro se pokropí cukrovým rozvarem, promaže krémem ze „Sorry sýru“, na to přijde jahodové pyré a další část korpusu. Nakonec se dort ze všech stran obmaže krémem a dozdobí „mechem“ vytvořeným z dortových drobečků, ovocem a cvrčky. Nikoliv marcipánovými nebo jinými „jako cvrčky“, ale opravdu skutečným sušeným hmyzem. Jestli vám to zní už trochu přehnaně, pak sorry - tady se peče jinak.
Mechový dort bez cvrčků
Ačkoliv recept na originální verzi je výrobní tajemství, i tak si můžete mechový dort udělat doma sami. Příprava totiž není složitá. Kouzlo tkví v jedné speciální ingredienci - a tou je baby špenát! Právě ten dává korpusu krásně zelenou barvu a dort se tak obejde bez chemie. A nemusíte se bát, v chuti není špenát skoro znát, někdo dokonce tvrdí, že vůbec ne.
Mohlo by vás zajímat
Použít můžete špenát jak mražený, který necháte povolit a rozmixujete dohladka, tak čerstvé špenátové lístky. Ty jdou ovšem rozmixovat hůř, proto k nim přidejte citronovou šťávu a vše společně rozmixujte tyčovým mixérem. Zelenou brčálovou „kaši“ pak přidejte k ostatním surovinám na korpus a dobře promíchejte, aby byla zelená barva rovnoměrně rozprostřena. Po upečení nechte dort vychladnout, skrojte vršek a rozdrobte jej na „mech“.
Mohlo by vás zajímat
Následně se dort zdobí dvěma způsoby. Buď se navrství krém na nízký korpus a pak se obsype drobečky, podobně jako Krtkův dort, anebo se klasicky prokrojí, promaže krémem uvnitř i zvenku a až pak zasype „mechem“. Jaký krém do prokrojeného korpusu použijete, je na vás. Klasikou je mascarpone se šlehačkou, ale klidně dejte do dortu pudinkový krém nebo krém z Lučiny a tvarohu. A jestli pak nakonec dáte na dort jen ovoce, nebo ovoce a cvrčky, případně marcipánové hříbky, to už je na vás. Rozhodně ale tímhle dortem ohromíte všechny návštěvy!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak jednoduše a levně naklíčit fazole mungo nebo čočku. Nejchutnější jsou mladé klíčky
Postup nakličování Postup nakličování je snadný. Nejprve luštěniny zkontrolujeme, aby v nich nebyly kamínky ani špatná zrníčka. Poté je propláchneme… Číst více
Jak odstranit kůži z lososa. Poradíme, jak postupovat krok za krokem
* Vezměte si jednorázové rukavice, abyste později nemuseli rybí pach složitě dostávat z pokožky rukou. * Filet položte na prkénko kůží dolů * U… Číst více
15 oblíbených receptů na filé: K rybě se skvěle hodí bylinky, zelenina i oříšky
Receptů, ve kterých hraje hlavní roli rybí filé, najdete nejen v našem receptáři, ale i v různých kuchařkách a na internetu opravdu spoustu. My jsme… Číst více
Jak péct cukroví se sádlem nebo škvarky? Chce to nižší teplotu a sádlo v kostce!
Už jste někdy zkoušeli přidat do cukroví místo… Číst více
Cukroví ze sádla: Dokonalé sádlovky jako od babičky, netradiční vanilkové rohlíčky nebo vláčné perníčky chutnají skvěle
Máslo je drahé a upéct z něj několik druhů… Číst více
Oběd nebo večeře do 30 minut
Taky jste občas v takovém spěchu, že nestíháte… Číst více
Není klíček jako klíček aneb jak nakličovat semena tvořící gel. Kromě řeřichy sem patří rukola, len a semínka chia
Jsou různé druhy semínek a vyhovují jim různé postupy nakličování. Není to nic složitého, jen je potřeba pochopit a znát základní principy. Pokud… Číst více
Jak nejlépe naklíčit semínka: Řeřichu si snadno vypěstujete ve vatě. Klíčit můžete i fazole a další mikrozeleninu
Řeřicha patří mezi rostlinky, které krásně… Číst více
Den filetu mignon
Steaky připravujeme z toho nejkvalitnějšího masa, obvykle je grilujeme nebo pečeme na pánvi. Přípravu zvládnete i v domácích podmínkách a na výtečný… Číst více
Jak připravit rybí filé? Pochutnejte si na smažené nebo pečené rybě
Rybí filé nejčastěji seženeme mražené, ideálně zamražené přímo na moři ihned po vylovení. Zachová si tak svou kvalitu, šťavnatost i výživové hodnoty.… Číst více