Lískové oříšky doplní energii po běhání, zmírní stres a ještě skvěle „nakrmí“ váš mozek!
3. 9. 2021 Životní styl
Pokud se na podzim těšíte kvůli ořechům, dřív než ty vlašské si užijete lískové. Dozrávají totiž již od konce srpna. Zralý oříšek poznáte snadno – tzv. punčoška, v níž je oříšek ukryt, musí být hnědá, skořápka pak světle hnědá. Šaty pro Popelku v nich sice asi nenajdete, ale zato spoustu prospěšných živin.
Lísky na zahradě
Ořechů u nás moc neroste, kromě vlašských si můžete v našich krajích natrhat jen oříšky lískové. Jde o plody lísky obecné, která patří do čeledi břízovitých. Tento keř se vyskytuje nejen u nás, ale téměř v celé Evropě, kromě nejsevernějších oblastí severských zemí. Na lískové oříšky narazíte na okrajích lesů, podél cest nebo u řek, líska se dá pěstovat i na zahradě. Je totiž nenáročná, jen se doporučuje vysadit několik keřů kvůli vzájemnému opylování. Kromě lísky obecné existuje i líska největší a turecká, z níž nejčastěji pocházejí oříšky kupované v obchodech. U nás se ale tyto lísky vysazují spíš jen uměle.
Mohlo by vás zajímat
Před použitím opražte
Líska je výjimečná právě svými oříšky, které rostou na jejích větvích buď samostatně, ale častěji ve skupinách, právě nejčastěji jako tři oříšky pro Popelku. Lískové oříšky mají poměrně tvrdou skořápku, kterou odstraníte nejlépe paličkou na maso. Oříšky dejte do nějaké síťky a pak opatrně paličkou nakřápněte skořápky. Pak již oříšky snadno oloupete. Lískové oříšky se ale většinou prodávají již bez skořápky a je nutné je zbavit jen tenoučké hnědé slupky. Tu odstraníte pomocí vysoké teploty. Ořechy buď vysypejte na plech, vložte do trouby předehřáté na 200 °C a nechte je tam 5-10 minut. Můžete je také osmahnout nasucho na pánvi. Pak už je stačí jen přesypat do čisté utěrky a třít tak dlouho, dokud slupky samy neodpadnou. Ale nebojte, odlupují se téměř samy. Ořechy navíc budou mít příjemnou praženou chuť.
Mohlo by vás zajímat
Oříšky plné vitaminů a minerálů
Velkou předností lískových oříšků je, že jsou lépe stravitelné než ořechy vlašské. Jsou výborným zdrojem energie, obsahují kolem 60 % tuků a až 20 % cukrů. Podle webu Medicalnewstoday.com přibližně 50 g lískových oříšků stačí k doplnění energetického výdaje po hodině sportování. Patří i mezi potraviny poskytující výživu mozku - podporují činnost mozku, posilují nervy a působí proti stresu. Kromě toho obsahují podle webu Healthline.com spoustu vitaminu E, vitaminu B6, vápníku, hořčíku, zinku, draslíku, kyseliny listové a vlákniny. Jsou výborným zdrojem bílkovin a antioxidantů, chrání srdce a snižují hladinu cholesterolu.
Mohlo by vás zajímat
Dokonalé s čokoládou i v koláčích
I když jsou samozřejmě nejzdravější lískové oříšky samotné a pokud možno nepražené, i tak jsou poměrně oblíbenou součástí mnoha cukrovinek. Dokonalý pár tvoří s čokoládou a kakaem, což dokazují v klasické čokoládě, v pralinkách, čokoládových lanýžích, čokoládových tyčinkách, v lískooříškových pomazánkách i v likérech. Oříšky se i melou najemno, čímž vzniká mouka ideální pro bezlepkové pečení. Jsou jednou z důležitých součástí müsli směsí, využívají se do koláčů a nesmí chybět ani v mnoha slavných dortech, třeba se jimi zdobí vyhlášený maďarský Dobošův dort. Z jader se vyrábí i olej, který je možné použít třeba k dochucení kaší, jimž dodá příjemnou ořechovou příchuť. Častěji je ale využívaný v kosmetice, prospívá hlavně vlasům. Pokud máte strach, aby se vám do ořechů nedostali moli, naložte si je do medu. Ideální je namíchat med s ořechy v poměru 1:1. Vše dejte do hrnce a zahřívejte tak dlouho, dokud se med nerozpustí. Naložené ořechy v medu je nejlepší skladovat v uzavíratelné sklenici se šroubovacím víčkem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak rychlit pažitku z vlastní zahrádky. Nenáročné pěstování na okenním parapetu
Příprava pažitky do květináčů Již na podzim si připravíme do plastových květináčů nebo jiných vhodných nádob vzrostlou pažitku, abychom ji nemuseli … Číst více
Jak úspěšně pěstovat řeřichu. Zahrádka za oknem je plná vitamínů
Řeřicha zahradní je maličká rostlinka, jejíž sílu i chuť oceníme především v zimě. Během letní sezóny je snadné zajít na zahradu pro plnou misku… Číst více
Vitamínová zahrádka za oknem. Jak snadno vypěstovat nať celeru, petržele, cibule a česneku
Malá zahrádka za oknem Rašící rostliny budou potřebovat vláhu, světlo a přiměřenou teplotu. Vybereme vhodnou nádobku nebo talířek a můžeme se hned… Číst více
Desatero rad na téma medvědí česnek: Na jaře patří mezi první rostliny, které mají bohaté uplatnění v kuchyni
Medvědímu česneku se daří ve vlhčím prostředí, často ho najdeme v řidších prosvětlených lesních porostech, poblíž říček a potoků. Tam, kde se mu daří… Číst více
Jaké bylinky a zelené natě používat v kuchyni? Které z nich snadno vypěstujeme na zahradě
Bylinky můžeme pěstovat buď v květináči na parapetu či na balkoně, ale úplně nejlépe se jim bude dařit přímo na záhonech v zahradě. Některé pěstujeme… Číst více
Lednová zahrada: Co dělají zahrádkáři, když je venku zima
Jakmile se přehouply Vánoce, v supermarketech hned obsadily pozice vánočního zboží semínka a různé zahradní pomůcky. Hned máme pocit, že je potřeba… Číst více
Nejlepší odrůdy špenátu pro balkon i zahradu: Špenát jahodový překvapí svými plody, malabarský načervenalými listy
Máte rádi zelené listy do salátu nebo chystáte… Číst více
Jak pěstovat řeřichu. Nenáročná rostlina k rychlení za oknem, která se hodí do pomazánek
Jak vysévat řeřichu Malý plastový tácek, misku nebo talíř vysteleme buničitou vatou, kterou mírně navlhčíme. Místo vaty postačí tři obyčejné… Číst více
Jak připravit pažitku na rychlení? Na podzim ji včas vyryjeme, než půda zamrzne. V zimě nám čerstvé natě přijdou k chuti
Pažitka je malou zásobárnou živin a vitamínů, přitom je velmi chutná a oblíbená. Na zahradě ji můžeme sklízet od časného jara až do pozdního podzimu.… Číst více
7 oblíbených zahradních rostlin, jejichž natě oceníme v kuchyni. Snadné pěstování, nenáročná péče a osvědčené recepty
Oblíbené zahradní rostliny Je příjemné zajít si na zahradu pro čerstvou nať do polévky, na posypání hotového pokrmu nebo na přípravu bylinkového… Číst více