Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dejte to k ledu! Máslo, ořechy, sýry... Víte, co vše se dá zamrazit a jak to správně udělat?
Zdroj: Pixabay, rodeopix

Nakoupili jste si v obchodě několik balení másla v akci? Strom v zahradě máte obsypaný ořechy a z lesa jste se vrátili s několika koši hub? A nevíte, jak vše spotřebujete? Pokud máte dostatečně velký mrazák, máte po problémech. Zmrazit se dají i potraviny, o nichž byste to možná neřekli. Poradíme vám, jak na to.

Mráz pomáhá

Ano, většina z nás mrazí potraviny často. Pro mnoho ovoce, zeleniny, hub, masa i koření je mraznička super vynález. Nebudeme vám dnes vyjmenovávat, co všechno se dá zamrazit, ale zaměříme se na ty potraviny, které se vám mohou hodit na Vánoce. Možná se to zdá brzy, ale když si máslo, koupené v akci, nebo ořechy ze zahrady či hříbky z lesa zamrazíte už teď, o svátcích budete mít o starost méně. Pojďte si tedy s námi připomenout, co se hodí dát k ledu a jak to správně udělat!

Máslo, které vydrží až do svátků

Možná vás to překvapí, ale mražení másla je poměrně běžný postup, který využívají mnohé obchodní řetězce. Dřív se takové máslo označovalo „dvojka“, dnes se máslu dlouhodobě uchovávanému při nízkých teplotách (-18 °C a nižších) říká stolní. Používat se dá jako normální, pro nás je tato informace důležitá z toho důvodu, že takové máslo by se už nemělo znovu zamrazovat. Po rozmrazení by se z něj pak uvolňovala tekutina, nebylo by až tak hladké a také hrozí jeho žluknutí. Pro domácí mrazení je tedy třeba vybrat máslo čerstvé. To je takové, které má spotřebu jen dvacet dnů od data výroby. V jeho případě na chuti nic nepoznáte a můžete je používat jako čerstvé třeba i do krémů na cukroví a samozřejmě do těsta. Jen je třeba, aby bylo skladované správně. Minimální teplota pro zmrazování je -18 °C. Raději je dejte do přihrádky, kterou málo otevíráte, aby máslo nebylo vystavováno teplotním výkyvům. Pak by mohlo žluknout. Takto uložené máslo vám vydrží v mrazáku klidně i rok. Až je budete chtít použít, třeba do cukroví, stačí je jen přendat do přihrádky v lednici a nechat povolit. Do mrazáku se doporučuje uložit máslo v mikroténovém sáčku, aby do sebe nenatáhlo pachy z dalších potravin. 

Dejte ořechy k ledu

V případě ořechů je mražení úplně nejlepší metodou pro jejich uskladnění. V mrazničce totiž nezčerviví, nezplesniví a nedostanou se do nich moli. V mrazáku navíc vydrží až rok. Jádra je nutné nejprve vyloupat a probrat. Vybírejte opravdu jen hezké a zdravé ořechy. Zdravé a zralé jádro poznáte podle toho, že je po rozkrojení bílé, není vysušené a má příjemně sladkou chuť. Před uložením také musí být ořechy dokonale proschlé, bez plísně a bez zápachu. Jádra můžete uchovávat v mrazicích sáčcích, plastových krabičkách i ve sklenicích. Máte zafixováno, že sklo do mrazáku nepatří? To ovšem platí jen tehdy, když jsou nádoby až po okraj naplněny nějakou tekutinou. V tom případě totiž opravdu působením mrazu mohou prasknout. U sypkého a pevného obsahu to nehrozí. Jen raději vybírejte sklenice nízké se širokým otvorem a z pevného tlustého skla. Do takovýchto sklenic můžete například ořechy uložit úplně bez obav

Pokud jste nasbírali takové množství hub, že si je můžete uložit do zásoby, určitě to udělejte. V zimě a hlavně o Vánocích to oceníte třeba při přípravě tradičního houbového kuby. Houby můžete naložit do octa nebo je usušit, pokud ale máte hodně místa v mrazáku, doporučujeme je zamrazit. Chuťově se nejvíc podobají těm čerstvým a můžete je hned použít na vaření. Houby je nejlepší mrazit tepelně upravené. Nejvíc je mrazení vhodné pro hřibovité druhy hub, lišky, žampiony, holubinky, klouzky nebo hlívu ústřičnou. Vždy vybírejte pevné, zdravé kousky a pokud možno buď stejně velké houby nebo nakrájené na stejně velké kousky. Mrazit můžete směs i jen jeden druh. Před mrazením nejprve houby očistěte a poté je asi 5 minut povařte v mírně osolené vodě, zchlaďte je, nechte okapat a zcela vychladnout. Nakonec houby přendejte do uzavíratelných mrazicích plastových sáčků nebo do misek a vložte do mrazáku. Vydrží tam asi půl roku.

Aby mák nežluknul

Do různých druhů pečiva užijete i mák. Pokud máte celá semínka, nějakou dobu vám uskladněné v dobře uzavřené nádobě vydrží. Horší je to s mákem namletým. Ten má tendenci rychle žluknout a hořknout kvůli vysokému množství v něm obsaženém oleji. Pokud máte přebytek mletého máku, uložte ho do mrazničky, kde vydrží až půl roku a stále bude dobře chutnat. Ideální jsou sáčky se zipem. Mražený mák si pak už jen odsypete podle potřeby. Stejným způsobem můžete zmrazit i mák smíchaný s moučkovým cukrem. Budete ho pak už mít připravený rovnou na posypání sladkých jídel i do náplní.

Mráz parmazánu nevadí

O vánočních svátcích si rádi vychutnáváme různé delikatesy. Na sváteční mísy a do slaného pečiva patří i kvalitní druhy sýrů. Pokud na ně někdy v obchodě narazíte za lepší cenu, klidně si je kupte do zásoby a do Vánoc si je uložte do mrazáku. Ano, i sýry se totiž dají mrazit. Nejvíc jsou na to vhodné tvrdé a polotvrdé sýry, třeba parmazán či čedar. Sýr nejprve zabalte do mikrotenové fólie a teprve pak jej vložte do mrazicího sáčku. V ledovém stavu vydrží až čtyři měsíce. Až jej budete potřebovat, stačí jen sýr nechat povolit v lednici.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Karkade

Karkade

Karkade je ibiškový čaj, připravovaný ze sušených zdužnatělých květů ibišku súdánského. Je aromatický, má rubínovou barvu, podává se horký i studený… Číst více

Matcha Tea

Matcha Tea

Matcha Tea je druh zeleného čaje, který pochází z Japonska, a má blahodárné účinky pro lidské zdraví. Na Dálném východě je tento elixír užíván více… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více