Poklady staročeské kuchyně: Připravte si dokonalé škubánky s mákem!
8. 10. 2021 Vaření
To, že Škubánek není jen pejsek od Káti z Večerníčku tak nějak víme. Občas ale jako škubánky mylně označujeme bramborové šišky, a to už trochu chyba je. Škubánky sice jsou z brambor, ale od šišek se liší tím, že se bramborové těsto nevaří ve vodě. Stejně jako šišky jsou škubánky ovšem výborné s mákem, ale i naslano.
Škubánky nebo raději kucmoch?
Znáte písničku „Kucmoch, kucmoch, ten já ráda…“ Pochází z Chrudimska a kucmochem se v ní myslí škubánky. I když na jiných místech naší vlasti je jako kucmoch označován bramborový koláč s uzeným masem nebo na tenoučké plátky nakrájené brambory zapečené s česnekem, majoránkou a se smetanou, v Polabí vám, pokud požádáte o kucmoch, přinesou právě škubánky. Setkat se ale můžete i s dalšími názvy, třeba šustka nebo trpalky. Tyto bramborové „noky“ jsou dokladem půvabu staročeské kuchyně, která i z mála obyčejných surovin dokázala vytvořit hotové dobroty. Cílem sice bylo uvařit hlavně jednoduché jídlo, které nasytí hodně hladových krků, výborná chuť byla už jen příjemným bonusem. Samozřejmě se najdou tací, kteří mají z dětství na škubánky, které se nejčastěji podávaly s mákem, nedobré vzpomínky, těm domácím je ale dobré zkusit dát ještě šanci. A nebo je můžete udělat naslano, tak totiž zachutnají i těm největším škubánkovým odpůrcům.
Mohlo by vás zajímat
Sedm šťouchů do kucmochu
A co tedy na škubánky potřebujete? Vystačíte si pouze se čtyřmi ingrediencemi – bramborami, hrubou moukou, trochou soli a sádlem nebo máslem. Na škubánky jsou nejvhodnější brambory varného typu C, které se dobře rozvářejí. Ze salátových byste škubánky neudělali. Brambory se tedy nejprve uvaří v osolené vodě doměkka. Vodu pak slijete, ale odložte si ji stranou, možná ji budete ještě potřebovat. Spořivé hospodyňky ji dokonce za starých časů ještě používaly k přípravě oukropu neboli česnečky. Trochu vody si také nechte na dně hrnce, měla by sahat do poloviny výšky brambor. Poté horké brambory posypejte hrubou moukou, aby na nich vytvořila souvislou vrstvu. Obráceným koncem vařečky pak musíte do brambor udělat díry, jimiž se pára z brambor dostane ven a pronikne do mouky. Mělo jich prý být sedm (někde ale i víc, prý podle množství brambor), jak velela dětská říkanka „sedm šťouchů do kucmochu“. Poté se hrnec přiklopí, vrátí na vařič a na nejnižším stupni se nechají brambory s moukou asi 20 minut povařit. Brambory se pak rozšťouchají a vařečkou se směs umíchá do hladké konzistence. Právě nyní nastává chvíle pro odloženou vodu z brambor, pokud byste směs měli příliš hustou. Z bramborové hmoty pak tvoříte škubánky lžící namočenou do sádla nebo másla, aby se vám dobře tvarovaly. Hotové škubánky se podávají vydatně posypané mákem a moučkovým cukrem a zalité dostatečným množstvím rozehřátého másla nebo sádla, aby dobře klouzaly do krku.
Opečené jsou snad ještě lepší
Když se řekne škubánky, snad každému automaticky naskočí spojení „s mákem“. Za starých časů se ale podávaly třeba i s tvarohem nebo posypané rozdrcenými hruškami nebo jablečnými křížalami - pracharandou neboli prachandou. Pokud vám sladká verze nechutná, klidně si připravte škubánky i naslano. Mnozí tvrdí, že slané jsou dokonce mnohem lepší. Nejjednodušší variantou je posypat je osmaženou cibulkou, případně je navíc ještě doplnit podušeným zelím stejně, jako se dělají halušky neboli strapačky. Škubánky se ovšem výborně hodí také k houbové omáčce místo knedlíků. Pokud všechny škubánky nesníte, můžete z nich udělat ještě tzv. opečenky. Jen je trochu zmáčknete a vytvarujete placičky, které pak opečete na pánvi na sádle nebo na oleji. V minulosti se často připravovaly k večeři, když zbyly škubánky od oběda a mnozí se na tyto „spěšinky“ těšili mnohem víc než na samotné škubánky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak blanšírovat zeleninu. Správný postup zachová čerstvost zeleniny a zbaví ji bakterií a virů
Blanšírování je klasická kuchařská technika, která spočívá v krátkém spaření nebo velmi krátkém povaření a následném rychlém ochlazení blanšírovaných… Číst více
Jak snadno tvarovat a péct rohlíky. Domácí mohou být lepší než od pekaře
Máte rádi rohlíky a jejich tvarování a pečení se vám stále nedaří? Říká se, že cvičení dělá mistra. A možná vám to s naším návodem půjde lépe Jak… Číst více
Jak si vyrobit ovocnou šumivou bombu, která vytvoří z každého nápoje originální drink
Šumivé ovocné bomby jsou perfektním zpestřením jakéhokoliv nápoje. Skvěle se hodí do vína, šampaňského, šťávy, džusu, alkoholického koktejlu, ale i… Číst více
To nejlepší z babiččina zářijového receptáře: Využijte bohatou hojnost úrody
Na polích dozrály makovice, sklízí se okopaniny, v zahradách a sadech dozrává ovoce. Také zahrádky nabízejí bohatou úrodu zeleniny, o kterou jsme se… Číst více
10 rad, jak správně uchovávat potraviny: Vyhněte se moučným červům, ztvrdlému cukru nebo žluklým ořechům
Dostávají se vám ve spíži nebo v komoře do mouky… Číst více
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad
Také milujete žloutkové věnečky, španělskou pochoutku churros nebo řezy zvané mraky? Jsou vyrobené z tzv. odpalovaného těsta, z kterého mají některé… Číst více
Pařížskou šlehačku snadno připravíte i doma: Bude chutnat jako z luxusní cukrárny, před šleháním se ale musí dobře vychladit
Milujete pařížskou šlehačku a rádi byste si ji… Číst více
Farmářka vysvětlila, jak skladovat brambory i v paneláku: Stačí dodržet dvě základní věci, na balkon ale nespoléhejte, radí
Skladování potravin je věčným tématem, mnoho… Číst více
Jak uskladnit jablka. Poradíme, jak je nejlépe uchovat přes zimu
Naše tradiční ovoce - voňavá jablíčka - patří k tomu nejzravějšímu, co zahrady nabízejí. Říká se, že už jedno snězené jablko denně významně zvyšuje… Číst více
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Co je omládek Omládek je drožďový kvásek, díky kterému můžeme v receptu použít menší množství kvasnic a kvasinky v těstě mají lepší rozjezd. Těsto… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více