Co dělat, když silikonové nádobí lepí? Pomůže rozpálená trouba, soda i horká voda!
19. 11. 2021 Tipy a triky
Silikonové nádobí, ať už jde o formu na bábovku, košíčky na muffiny, nebo podložky na pečení či válení těsta, se těší u většiny kuchařek velké oblibě. Je to především proto, že těsto se na silikon nelepí, moučníky krásně vyklopíte, a navíc formu ani nemusíte vymazávat. Časem se ale stává, že na silikonu ulpí nepatrné částečky potravin a tuků a nádobí začne lepit. Víme, co s tím!
Jak se o ně starat?
Běžná péče o silikonové nádobí není nijak složitá. Můžete ho mýt ve vodě s běžným přípravkem na nádobí nebo ho můžete dát do myčky. Měli byste to udělat po každém použití, protože pro zachování praktických vlastností silikonu je důležité, aby byl skladovaný čistý. Přesto se však může stát, že po čase začnou být některé kusy lepkavé. Pak nezbývá nic jiného, než si buď pořídit nádobí nové, nebo se pustit do důkladnější očisty. Než tedy vyrazíte ke koši, přečtete si náš článek. Třeba ještě nějakou formu zachráníte!
Mohlo by vás zajímat
Namočte ho do horké lázně
Když potřebujete silikonové nádobí zbavit lepivého povrchu, většinou pomůže horká voda. Naplňte dřez nebo velký kbelík velmi horkou vodou – vlažná nebude fungovat. Pro jistotu můžete do lázně přilít horkou vodu z rychlovarné konvice. Pak přidejte jednu polévkovou lžíci odmašťovacího prostředku na mytí nádobí (Jar, Pur) a pořádně promíchejte vařečkou nebo dlouhou lžící. Nádobí ponořte do připraveného roztoku a nechte ho tam minimálně půl hodiny. Abyste se při manipulaci s nádobím neopařili, je vhodné použít silné gumové rukavice. Pak nádobu vyprázdněte, přidejte znovu teplou vodu a pár kapek přípravku na nádobí. Promíchejte, vezměte si měkkou houbičku a jednotlivé kusy nádobí pečlivě umyjte. V žádném případě však nepoužívejte abrazivní prostředky ani houbičku s hrubým povrchem, protože byste nádobí poškodili. Na závěr nádobí důkladně opláchněte v teplé vodě a vysušte utěrkou z mikrovlákna.
Mohlo by vás zajímat
Vyzkoušejte troubu a jedlou sodu
Pokud horká lázeň nepomůže, můžete zkusit trochu agresivnější metodu. Zahřejte troubu na 180 °C. Potom do ní dejte na deset minut silikonové nádobí. Tím ho trochu změkčíte a usnadníte si tím následné čištění. Jednotlivé kusy pak vyndejte z trouby, mírně je opláchněte teplou vodou, aby se trochu navlhčily, a posypte je jedlou sodou. Pak vše postříkejte vodou v lahvi s rozprašovačem a nechte alespoň hodinu působit, dokud soda nezaschne. Potom nádobí ponořte do teplé mýdlové vody a prsty ho kousek po kousku důkladně promněte. Nakonec nádobí opláchněte a osušte utěrkou z mikrovlákna.
Mohlo by vás zajímat
Tipy, jak udržet silikonové nádobí co nejdéle čisté
Máte vyčištěno, nebo jste právě pořídili nový kousek? Třeba nádherně tvarovanou bábovkovou formu? Pak se zaměřte na to, aby vám silikon vydržel co nejdéle fit! Nepoužívejte olej ve spreji ani formy nevymazávejte tukem. Není to vůbec potřeba, naopak si tím zaděláváte na "lepivé potíže". Při mytí silikonu používejte odmašťovací prostředek na nádobí nebo ho dejte rovnou do myčky. Nikdy nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky. Zanechávají škrábance, v nichž se pak zachycují zbytky potravin a tuků. Nádobí po umytí ukládejte na své místo vždy zcela suché. Po umytí ho proto nechte doschnout na vzduchu klidně i několik hodin a až potom je ukliďte. S takovou péčí vám vydrží dlouho!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Deset nejlepších meruňkových moučníků: Zkuste vláčný perník, šátečkové koláčky nebo bábovku!
Meruňky patří mezi nejoblíbenější letní ovoce a… Číst více
Jak zpracovat broskve. Vyzkoušejte džemy, kompoty a pálenky
Broskve jsou oblíbené letní ovoce lahodné chuti, u kterého máme zájem o co nejlepší dlouhodobé využití. U nás se pěstují druhy odolné proti mrazíkům.… Číst více
Jak skladovat a zpracovat meruňky? Máme pro vás osvědčené tipy
Meruňkám se daří ve vinorodých oblastech. Jsou náročnější na podmínky a prostředí než broskvoně. U nás se pěstují plstnaté druhy, které jsou… Číst více
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma meruňky. Jak je nejlépe zpracovat a na co všechno se dají využít
[rozcestnik-rad][/rozcestnik-rad] [rada oznaceni="1"] Jak upéct z meruněk? Meruňky mají skvělou barvu a chuť, výborně se proto hodí do letních… Číst více
Jak uvařit meruňkovou marmeládu. Postupy jsou různé, ale marmeláda je pokaždé výborná
Meruňky vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky nebo rozmixujeme. Použité ovoce nemusí být sice na pohled krásné, může být přezrálé, ale nesmí být… Číst více
Desatero rad na téma meruňky: Poradíme, jak si sladké plody nejvíce užít a správně je uskladnit
Červenec je měsícem meruněk, výtečných plodů se sametovou slupkou, které chutnají za syrova nebo zpracované v lahodném koláči a ovocných knedlících,… Číst více
Regionální recepty: Připravte si slezské nebe u vás doma
Slezské nebe (německy Schlesisches Himmelreich,… Číst více
Knedlíky plné ovoce: Dáte si bramborové se švestkami, nebo tvarohové s meruňkami?
Sezóna českého ovoce je na spadnutí, a tak už… Číst více
Jak si připravit vonné bylinkové sáčky: Krásně provoní náš domov
Příjemně vonícími bylinkami, které máme nasušené od léta, můžeme naplnit látkové sáčky - mohou to být klasické zavazovací sáčky nebo ušitá srdíčka či… Číst více
Levandule je výrazně aromatická bylinka, kterou využijeme v domácí kosmetice i kuchyni. Naučíme vás vyrobit olej z jejích květů
Jak levanduli sbíráme a konzervujeme Sbíráme stonky s květy v první fázi rozkvětu, listy lze sbírat kdykoliv. Sušíme ji rozloženou na lískách nebo… Číst více