Dokonalý guláš jako na zabijačce připravíte i doma. Víte, proč do něj nedávat papriku a čím správně guláš zahustit?
26. 1. 2022 Vaření
Máme tu čas zabijaček a k nim neodmyslitelně patří kromě mnoha jiných specialit i zabijačkový guláš. Na rozdíl od toho klasického hovězího z kližky se ten zabijačkový vaří z vepřového masa. Pokud na něj dostanete chuť, bez problémů jej připravíte i bez nutnosti nahánět po zahradě čuníka a pořádat zabijačku.
Když je v guláši vepřové
Guláš je jednou z nejoblíbenějších hospodských specialit. Jídlo s maďarským původem, které mělo nejprve podobu polévky, má tolik verzí a příbuzných pokrmů, že se snad ani nedají spočítat. Na prvním místě se vám asi vybaví ten nejoblíbenější hospodský z hovězího masa. Stejně tak se dá ale guláš uvařit z masa vepřového nebo třeba z uzenin, jak dokládá oblíbená pochoutka všech táborníků – buřtguláš. Vepřové se používá třeba do segedínu a samozřejmě i do guláše, který se tradičně vaří při zabijačce. Vedle jitrnic, jelit a ovarového kolene jde o jednu z nejoblíbenějších zabijačkových specialit. Výhodou zabijačkového guláše je, že na rozdíl od některých jiných jídel, které se připravují při této významné zimní události, jej uděláte i doma ze surovin, jež běžně koupíte v obchodě.
Mohlo by vás zajímat
Hlavní je chuť masa
Většinu gulášů spojuje zcela v souladu s jejich maďarským původem jeden druh koření, a sice mletá paprika. Není ovšem guláš jako guláš, a u toho zabijačkového to platí především. Přestože ji tam mnozí dávají, do správného zabijačkového guláše totiž nepatří paprika ani žádné jiné aromatické koření (někteří netolerují ani majoránku), které by mohlo přebít chuť masa. Ta je totiž v tomto guláši stěžejní. Od ostatních druhů gulášů jej tak odlišuje i skladba masa. Nepoužívá se do něj totiž jen normální maso, ale také vnitřnosti. Poměr masa a vnitřností by měl být dokonce jedna ku jedné. Sáhnout přitom můžete po ledvinkách, játrech, jazyku, srdci i plicích. Maso je pak nejvhodnější tučnější – krkovice, plec nebo lalok. Výhodou tohoto guláše je, že do něj vlastně využijete vše, co vám během zabijačky zbyde, můžete do něj přidat veškeré odřezky a podobně. To byl ostatně i jeden z hlavních důvodů, proč se takovýto pokrm při zabijačce připravoval. Stal se ale natolik oblíbený, že se mnozí těší hlavě na gulášek a maso se přímo na guláš odkládá stranou nebo se přímo připravuje extra z masa od řezníka.
K zahuštění mozeček nebo bránice
To, co v zabijačkovém guláši ovšem nesmí chybět je cibule, a to ve velkém množství. Když se rozvaří, dokonale celý guláš zahustí, což ostatní platí i pro hovězí guláš. Příprava toho zabijačkového se od něj kromě použitého koření nijak zvlášť neliší. Samozřejmě platí, že cibuli je nejlepší osmažit na sádle, kterého je vždy při zabijačce dostatek, může se použít i slanina nebo na kostičky nakrájený špek. Jen příprava masa může být někdy delší, neboť vnitřnostem je třeba věnovat větší pozornost. Například ledvinky je nutné důkladně očistit, případně odmočit v mléce, aby se z nich odstranil případný zápach. Do zabijačkového guláše rozhodně nepatří žádná mouka ani jiné „nemasové“ zahušťovadlo. Pokud se vám někde u řezníka podaří sehnat vepřový mozeček nebo bránici, určitě si je kupte a do pokrmu přidejte. V guláši se totiž během vaření rozpustí, dodají mu hustší konzistenci a ještě výjimečnou delikátní chuť. Bránice i chrání maso před vysušením a dodá do jídla tuk. Pokud ale nic z toho neseženete, můžete na zahuštění použít klasicky střídku z chleba. Celý guláš úplně stačí dochutit jen česnekem, dále se hodí také kmín, pepř a nové koření. Guláš vyžaduje poměrně dlouhé vaření, aby bylo vše dokonale měkké. Případně se dá část masa, třeba jazyk, předem uvařit v papiňáku. Práci vám trochu usnadní pečení guláše v troubě. Vyhnete se tak stání u plotny a míchání. Jako příloha se k němu hodí nejlépe čerstvý chleba, ale samozřejmě ani knedlíkem nic nezkazíte.
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Pařížskou šlehačku a pařížský krém zvládnete s našimi radami snadno. Víte, jak je od sebe rozpoznat?
Pařížská šlehačka 250 ml tekuté smetany ke šlehání zahříváme s 350 g moučkového cukru, když se začne ze smetany kouřit, důkladně do ní rozkvedláme… Číst více
Jak připravit pařížský krém. Skvěle se hodí na ořechové rohlíčky i do trubiček
Ať už připravujeme pařížskou šlehačku či krém, příprava není vůbec složitá a uspokojí především milovníky čokolády a kakaa. Krém má temně hnědou… Číst více
Retro dezert: Upečte si pařížské rohlíčky jako z cukrárny! Dokonalá kombinace krému a křupavého těsta vás nadchne!
Patří k nejoblíbenějším zákuskům vůbec. Mohou být… Číst více
Pařížské rohlíčky jako cukroví s jemným krémem: S čokoládovou polevou jsou krásně vláčné a božsky chutnají
Máte rádi pařížské rohlíčky? Oblíbený zákusek je… Číst více
Buchty po ránu: Pařížské rohlíčky Josefa Maršálka vás uchvátí kombinací slaných arašídů v korpusu a pařížského krému
V posledním díle pořadu Buchty po ránu to bylo… Číst více
Pařížské rohlíčky chutnají báječně. Vytvoříme je z kombinace křehkého ořechového těsta, pařížského krému a čokolády
Pařížské rohlíčky jsou spojením elegance a lahodné ořechovo-čokoládové chuti. Svůj název mají podle pařížského krému, který se připravuje z čokolády… Číst více
Pařížské rohlíčky: S námi je zvládnete hned napoprvé
Klasický postup na rohlíčky je poměrně složitý, ale s námi je zvládnou i ti, kteří toto cukroví zkouší poprvé. Budeme potřebovat misku na těsto,… Číst více
Jak připravit dokonalé pařížské rohlíčky. Křehké těsto s nadýchaným krémem
Pařížské rohlíčky jsou typickým vánočním cukrovím i zákuskem běžně dostupným v cukrárnách. Jsou upečené z ořechového těsta, doplněné vyšlehaným… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
12 nejlepších receptů na guláše: Dáte si klasický hospodský, fit kuřecí nebo mexický?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 3 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 4 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 6 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Video poradí, jak připravit dokonale hladký karamel. Stačí dodržet dvě důležité zásady a výsledek bude perfektní
Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Komentáře
4. 2. 2024 12:36
2. 12. 2022 16:58