12 nejlepších receptů na muffiny: Dáte si vláčný banánový, hříšně čokoládový nebo borůvkový?
16. 2. 2022 Vaření
Máte chuť na něco malého, sladkého či slaného? Tak akorát do ruky a plné chuti? Pak vsaďte na muffiny! Příprava je jednoduchá a variací bezpočet. Abychom vám to co nejvíce usnadnili, nabízíme přehled 12 nejoblíbenějších receptů na muffiny z čokoládového, banánového, pohankového či kokosového těsta. Pečte s námi!
Mini bábovky
Muffiny jsou vlastně takové malé jednoporcové bábovky. Jak už jsme psali v našem předchozím článku, dříve byly tímto slovem označovány placičky podobné spíše lívancům, které se pekly a dodnes pečou v Anglii. V průběhu věků se označení muffin „uchytilo“ také v Americe, a tak pod tímto názvem můžete najít jak „lívanečky“, tak „bábovičky“. Občas lidé zaměňují termíny cup cakes a muffin, přitom jde o sice podobné, ale rozdílné cukrářské výrobky. Zatímco muffin je opravdu spíš bábovka, tedy má hutnější těsto a je po upečení komplet hotový a připravený ke konzumaci, jako cup cake se označují mini dortíky, které se po upečení teprve zdobit budou.
Muffiny
Muffiny a cupcakes jsou stále oblíbenější. Kvůli podobnému vzhledu bývají často zaměňovány, rozdíly jsou však patrné již na první pohled. Muffiny se vyznačují především typickou čepičkou, která… Podívejte se na všechny muffiny.
Do těsta na muffiny se běžně přidávají oříšky, ovoce, čokoláda a jiné přísady a muffiny se pak už nijak nezdobí, maximálně se pocukrují, polijí čokoládou nebo posypu oříšky. Muffiny také při pečení více vyběhnou, proto se obvykle pečou ve vyšších košíčcích s pevným okrajem nebo s cípy nahoře. Ale můžete je péct samozřejmě v klasických papírových košíčcích. Výhodou muffinů je, že nevyžadují žádné extra pekařské zkušenosti a ani není potřeba si nějak pracně hrát se zdobením. Muffiny jsou zkrátka dobré samy o sobě. Vybrali jsme pro vás z našeho „muffiního arzenálu“ 12 nejoblíbenějších kousků. Vyberte si podle své chuti!
Čokoládové
Hutné kakaové těsto, kousky čokolády uvnitř a třeba ještě poleva nahoře, to už je opravdu pořádná porce čokolády v jednom „balíčku“. Čokoládové muffiny právem patří mezi největší favority. Dají se udělat z mléčné, hořké či bílé čokolády, případně z jejich kombinací. Stačí se držet základního receptu a zbytek si můžete přizpůsobit podle sebe.
S ovocem či zeleninou
Muffiny s ovocem patří také mezi velmi oblíbené. Ovoce totiž dodá „bábovičce“ šťavnatost i zajímavou příchuť. Nejvláčnější muffiny jsou, když ovoce rozmixujete přímo do těsta. Pro tento účel se nejlépe hodí banány, ale šťavnatost muffinům dodá taky těsto s přídavkem předem pečené či vařené dýně nebo těsto s nastrouhanou mrkví. Barevně zajímavé jsou i muffiny s borůvkami nebo s rybízem. Ovoce můžete přidávat do těsta i mražené.
Zdravější nota
Potřebujete propašovat do jídelníčku zdravější suroviny nebo máte nějaká dietní omezení? Muffiny lze upéct bez mléka, bez vajec nebo i bez klasické pšeničné mouky. Tu může nahradit jak mouka bezlepková pohanková, rýžová, nebo mouky speciální, třeba ořechové nebo luštěninové.
Někdo to rád slané
No a konečně, malé bábovičky nemusíte připravovat jen nasladko, ale také naslano. Mohou tak parádně splnit roli svačiny. Slané těsto lze „vytunit“ různými druhy sýrů, šunkou, slaninou, bylinkami nebo i zeleninou dle libosti. Nechte se inspirovat našimi recepty.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Silvestrovské tipy
Oslava příchodu nového roku není pouze o bilancování, co se nám za uplynulý rok nepovedlo a na co jsme naopak hrdí, ale je to hlavně o oslavě,… Číst více
Odměna pro TOP autory receptů
Všichni se už těšíme ven, na čas strávený s přáteli, třeba u dobrého jídla z grilu. Na Topreceptech jsme moc rádi za každého z vás, kdo své… Číst více
Průvodce přidáváním receptu
Recepty nekopírujte z jiných webů bez souhlasu autora: pokud se nějakým receptem inspirujete, napište jeho zdroj stručně do Poznámky, kde jste… Číst více
Moderátorský panel
Návody tipy Nová sekce, kde budou tipy a návody při vařešní pečení. Můžete do tabulky i doplňovat, jen prosím využijte jinou barvou a pište pod… Číst více
Administrátorský panel
Statistiky štítkování a kategorizace Číst více
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více