Domácí bylinkový chlebíček a tvarohová pomazánka

Suroviny

Pomazánka:
250 g tučného tvarohu ve vaničce
sůl a pepř
1 cibule
100 g sýra goudy
100 g šunky
nasekaná pažitka
Domácí chlebíček s bylinkami:
500 g hladké mouky + na vál
3 zarovnané kávové lžičky soli
pepř
3 prolisované stroužky česneku
10 g sušeného droždí nebo půlka čerstvého
špetka cukru
50 ml vlahého mléka
5 lžic olivového oleje
5 lžic nastrouhaného parmazánu
1 vajíčko
300 g bílého jogurtu
3-4 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (petrželka, tymián, oregano)

Postup přípravy receptu

  1. Z tvarohu odlijeme vodu a přidáme sůl, pepř, nakrájenou cibuli, nahrubo nastrouhanou šunku, sýr a nasekanou pažitku.

  2. Mouku prosejeme do mísy, promícháme se solí a pepřem. Do malé misky vsypeme sušené droždí nebo rozdrobíme čerstvé. Posypeme špetkou cukru a zalijeme 50 ml vlahého mléka. Promícháme a necháme vzejít. Hotový kvásek vlijeme do mouky, přidáme nastrouhaný parmazán, nasekané bylinky. V jogurtu rozmícháme olej, vajíčko, prolisovaný česnek a vlijeme do mísy. Propracujeme těsto a pokud je třeba, přidáme ještě trošku mouky. Těsto je trochu lepivé. Malinko posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Těsto zdvojnásobí objem.

  3. Vykynuté vyklopíme na mírně pomoučený vál a vyválíme na váleček nebo dva malé. Větší chlebíčkovou formu (nebo dvě malé) vyložíme pečícím papírem a vložíme válečky. (Já jsem pekla ve dvou malých formách). Necháme ještě asi 15 minut kynout a pak potřeme vodou. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 220 st. a teplotu snížíme na 200 st. Pečeme dozlatova asi 25 minut, (ale délka pečení záleží na typu trouby). Špejlí vyzkoušíme, zda se těsto nelepí.

Komentáře k receptu Domácí bylinkový chlebíček a tvarohová pomazánka

K receptu nejsou žádné komentáře.