

Domácí bylinkový chlebíček a tvarohová pomazánka
Suroviny
- Pomazánka:
- 250 g tučného tvarohu ve vaničce
- sůl a pepř
- 1 cibule
- 100 g sýra goudy
- 100 g šunky
- nasekaná pažitka
- Domácí chlebíček s bylinkami:
- 500 g hladké mouky + na vál
- 3 zarovnané kávové lžičky soli
- pepř
- 3 prolisované stroužky česneku
- 10 g sušeného droždí nebo půlka čerstvého
- špetka cukru
- 50 ml vlahého mléka
- 5 lžic olivového oleje
- 5 lžic nastrouhaného parmazánu
- 1 vajíčko
- 300 g bílého jogurtu
- 3-4 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (petrželka, tymián, oregano)
Postup přípravy receptu
Z tvarohu odlijeme vodu a přidáme sůl, pepř, nakrájenou cibuli, nahrubo nastrouhanou šunku, sýr a nasekanou pažitku.
Mouku prosejeme do mísy, promícháme se solí a pepřem. Do malé misky vsypeme sušené droždí nebo rozdrobíme čerstvé. Posypeme špetkou cukru a zalijeme 50 ml vlahého mléka. Promícháme a necháme vzejít. Hotový kvásek vlijeme do mouky, přidáme nastrouhaný parmazán, nasekané bylinky. V jogurtu rozmícháme olej, vajíčko, prolisovaný česnek a vlijeme do mísy. Propracujeme těsto a pokud je třeba, přidáme ještě trošku mouky. Těsto je trochu lepivé. Malinko posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Těsto zdvojnásobí objem.
Vykynuté vyklopíme na mírně pomoučený vál a vyválíme na váleček nebo dva malé. Větší chlebíčkovou formu (nebo dvě malé) vyložíme pečícím papírem a vložíme válečky. (Já jsem pekla ve dvou malých formách). Necháme ještě asi 15 minut kynout a pak potřeme vodou. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 220 st. a teplotu snížíme na 200 st. Pečeme dozlatova asi 25 minut, (ale délka pečení záleží na typu trouby). Špejlí vyzkoušíme, zda se těsto nelepí.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Domácí bylinkový chlebíček a tvarohová pomazánka
K receptu nejsou žádné komentáře.