Oblíbená moderátorka Laďka Něrgešová válí v kuchyni: Takhle fantastické houskové preclíky peče
18. 5. 2022 Vaření
Herečka a moderátorka Laďka Něrgešová se umí postavit nejen před kameru, ale taky k plotně. Takže už nějakou dobu zásobuje sociální sítě svými vypečenými výtvory. Naposledy upekla parádní preclíky!
Pečením bez brečení
Pečení je radost, říká jedna stará reklama, a je to pravda. Bez nadsázky, v posledních dvou letech u nás peče celá země! Jak říká porotce stejnojmenného pořadu, Josef Maršálek, zatímco na začátku pandemie všude na světě docházely respirátory a dezinfekce, u nás došlo droždí!
Pečení je totiž skutečně svého druhu terapie. Ať jde o sladké nebo slané pečivo, kynuté nebo nekynuté, příprava těsta, vůně z kuchyně a chuť výrobku nám dává pocit bezpečí, vrací nás do dětství a uklidňuje nás. Příspěvek s názvem Pečením proti trudomyslnosti nasdílela na sociální síti 28. února právě i Laďka. V tomto příspěvku Laďka pekla ukrajinské slané buchty pampušky, o kterých jsme psali již dříve.
Mohlo by vás zajímat
Pečení pro děti
Laďka Něrgešová má dvě děti, a tak je jasné, že se o její upečené dobroty má vždycky kdo postarat. Ať už je to školou povinný syn Adam, nebo dcera Meda. Právě jejich oblíbenou snídani, houskové preclíky, Laďka natočila, respektive nasdílela, naposledy. Příprava těchto preclíků, které připomínají bagely, je snadná a zamilují si je určitě nejen děti. Do těsta dává Laďka sušené droždí, takže je to recept i pro méně zkušené amatérské pekaře.
A jaký je Laďčin recept? Potřebujete 180 ml teplé vody, jedno sušené droždí, 300 g hladké mouky, sůl, med a máslo. Těsto kyne jen 45 minut, pak se rozdělí na 12 kousků, vyválí se z něj preclíky, krátce spaří ve vroucí vodě s jedlou sodou a následně se preclíky, potřené vajíčkem a posypané třeba kmínem, pečou v troubě asi 20-30 minut. Podle Laďky se tahle dobrota nakonec hned po upečení ještě potře máslem! Celý postup s videem najdete na facebooku Laďky Něrgešové, máte-li chuť na kulaté bagely, článek o nich najdete zde, chcete-li naopak křupavé preclíky, recept nabízíme tady.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!
Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé… Číst více
Výtečně ochucený dresink ještě podtrhne chuť grilovaných jídel. Zvládnete ho nachystat během chvilky
Do domácích dresinků si sami zvolíte ty suroviny, které máte nejraději. Základem nemusí být jenom majonéza, ale i např. zakysaná smetana nebo hustý… Číst více
Vinaigrette je lahodná salátová zálivka. Videonávod ukáže dva postupy přípravy
Sezóna čerstvého salátu a zeleniny je už skoro za rohem a klasická přelivka z vody, octu a soli už vás tolik neláká? Při použití správné zálivky… Číst více
Čím nahradit ocet v zálivce? Zálivka by v salátu chybět neměla, ocet však může
Zálivka, případně dresink, by neměli chybět v žádném salátu. Propojují jednotlivé suroviny a dodávají pokrmu chuť. Samotnou zálivku můžeme pokaždé… Číst více
Chyby při přípravě dresinků a zálivek: Zapomeňte na ty kupované a rozmazlujte se
Pochutnat si na salátech můžeme kdykoliv, přesto je jejich nejvýraznější doba v letních měsících, kdy nás skvěle osvěží a zasytí i přes svou lehkost.… Číst více
Dresink, dressing
Dresink se oproti běžné zálivce liší tím, že se do základu z oleje a octa může přidat majonéza, kečup, smetana nebo jogurt. Použití dresinků je různé… Číst více
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Hlávkový salát pro zdraví Salát má vysoký podíl vody, obsahuje důležité vitamíny a minerály, povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Podle… Číst více
Hlávkový salát v mnoha druzích si můžeme dopřát celoročně. Jeho výživové vlastnosti jsou pro nás příznivé
Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou jíme čerstvý. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a organických kyselin, čímž prospívá našemu… Číst více
Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více