Vitamíny pro děti: Čím posílit imunitu, podpořit růst nebo zahnat únavu?
31. 5. 2022 Životní styl
				
				
 
	
Skladba jídelníčku dětí, které už nepřijímají potřebné živiny z mateřského mléka, je velmi důležitá pro jejich fyzický a psychický vývoj, zdraví i náladu. Jaké vitamíny jsou pro děti důležité a ve kterých potravinách je najít?
Důležité vitamíny v potravinách
V kterých potravinách najdeme potřebné vitamíny pro děti, a jak ovlivňují jejich zdraví od raného věku, napoví tabulka vycházející z informací publikovaných v časopise Pediatrie pro praxi.
| Vitamín | Kde najdeme vitamín | Vliv na zdraví | 
| A | rybí tuk, ryby, játra, maso, žloutek, mléko, mrkev, paprika, rajče, dýně, batáty, meruňky, broskve | podporuje vývoj zraku, kůže a sliznic, posiluje imunitu, bojuje proti zánětům | 
| C | paprika, petržel, kapusta, brokolice, zelí, pomeranč, grep, broskve, kiwi | chrání proti infekcím, podporuje imunitu, růst tkání, pokožky, kostí a chrupu, působí proti únavě | 
| D | rybí tuk, tresčí játra, ryby, žloutek | posiluje imunitu, podporuje vývoj kostí | 
| E | játra, vejce, maso, oleje, ořechy, semínka, luštěniny, špenát, kapusta, avokádo | podporuje hojení ran a zánětů | 
| K | játra, oleje, listová zelenina, brokolice | reguluje srážlivost krve, podporuje hojení ran | 
| B1 | maso, játra, ovesné vločky, ořechy, luštěniny, obiloviny, kvasnice | podporuje růst a chuť k jídlu, posiluje svalové a nervové funkce | 
| B2 | maso, játra, mléko a mléčné výrobky, vejce, houby, špenát, kapusta, ovesné vločky, kvasnice, ořechy | podporuje růst a vývoj tkání, přispívá k normálnímu energetickému metabolismu | 
| B3 | maso, játra, ryby, kvasnice, luštěniny, obiloviny, brambory | reguluje funkci zažívacího ústrojí, podporuje nervový systém | 
| B5 | maso, játra, ryby, kvasnice, mléko, vejce, luštěniny | podporuje tvorbu červených krvinek, zvyšuje odolnost proti infekcím, přispívá k normálnímu energetickému metabolismu | 
| B6 | maso, játra, ryby, kvasnice, sýr, sója, brambory, banány | podporuje správnou funkci červených krvinek, chrání zrak, zlepšuje obranyschopnost organismu | 
| B7 | maso, játra, vejce, čokoláda, ořechy, luštěniny, houby, květák | chrání kůži, nehty a vlasy, přispívá ke správnému fungování nervové soustavy | 
| B9 | játra, listová zelenina, luštěniny, ořechy, zelí, chřest, brokolice, brambory, houby, jahody, pomeranče, třešně | podporuje tvorbu červených krvinek, růst a regeneraci | 
| B12 | maso, vnitřnosti, ryby, mléko a mléčné výrobky, vejce | podporuje tvorbu červených krvinek a látkovou výměnu, udržuje zdravý nervový systém | 
Doplňky stravy pro děti
Spousta maminek v nejlepší vůli a obavách o zdraví podává dětem vitamínové doplňky. Potřeby zdravých dětí však plně pokryje zdravá, vyvážená a pestrá strava, ve které nechybí ovoce, zelenina, maso a další potraviny zmíněné v tabulce. Zvýšenou potřebu vitamínů mají děti při některých specifických onemocněních nebo jedinci z vegetariánských či veganských rodin. Vždy se však doporučuje potřebu doplňků stravy konzultovat s lékařem.
Mohlo by vás zajímat
Recepty na vitamínové bomby
Ideální způsob, jak do dětí dostat potřebné vitamíny každý den, je zařadit do jídelníčku zdravá smoothie. Máme pro vás i další tipy na pokrmy plné důležitých vitamínů.
Kuřecí játra se zeleninou
Na 4 porce budete potřebovat 300 g očištěných kuřecích jater, 1 mrkev, ½ menší brokolice, 1 hrst mraženého hrášku, 1 červenou papriku, asi 10 cm pórku, ½ cibule, ½ hrnku kuřecího vývaru, 1 stroužek česneku, sůl a sladkou papriku. Jak na to?
Do trochy oleje dejte česnek nakrájený na plátky, trochu sladké papriky, lehce osolte, opepřete a smíchejte s játry nakrájenými na menší kousky. Nechte v lednici marinovat asi 1 hodinu. Na rozehřátém oleji nechte zesklovatět nakrájenou cibuli, přidejte játra (bez marinády) a zprudka orestujte. Přidejte všechnu zeleninu nakrájenou na podobně velké kousky, podlijte vývarem a poduste asi 15 minut doměkka. Podle chuti dosolte a podávejte s rýží nebo vařenými bramborami.
Vyzkoušejte také recept na kuřecí játra s rajčaty.
Mohlo by vás zajímat
Losos s pečenou zeleninou
Na 4 porce si připravte 600 g lososa bez kůže, 2 mrkve, 1 petržel, 1 batát, 2 menší červené řepy, 2 lžíce slunečnicových semínek, sůl, snítku tymiánu a olivový olej. Jak na to?
Zeleninu nakrájejte na podobně velké kousky (spíše menší), promíchejte s trochou olivového oleje, zlehka osolte, přidejte tymián a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte přibližně 30 – 40 minut doměkka. Na posledních 10 minut přidejte k zelenině kousky lososa potřené olivovým olejem a mírně osolené. Na talíři posypte lososa se zeleninou slunečnicovými semínky.
Obědový salát z červené čočky
Na 4 porce potřebujete 250 g červené čočky, 200 g vařeného nebo pečeného masa (kuřecí nebo hovězí), 1 hrst uvařených zelených fazolek, 1 papriku, 1 stroužek česneku, 1 lžíci hladkolisté petrželky, 1 lžíci piniových oříšků nebo slunečnicových semínek, 2-3 lžíce řeckého jogurtu, 1 lžičku citronové šťávy, sůl, pepř a olivový olej. Jak na to?
Červenou čočku uvařte podle návodu na obalu, slijte a nechte vychladnout. Maso, fazolky, papriku a petrželku nakrájejte nadrobno, smíchejte s čočkou, přidejte prolisovaný česnek, lehce opražené piniové oříšky, citronovou šťávu, trochu olivového oleje a jogurt. Podle chuti osolte, opepřete a podávejte vychlazené.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Zdroje informací:
pediatriepropraxi.cz
wyseguide.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
	
			 
		
	
			 
		
	
			 
					
		
 
	 
					 
 
 
 
 Poslat na Messenger
					Poslat na Messenger
				 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
