Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na večírky s přáteli nebo u letní grilovačky se chceme osvěžit. I když voda je základ, míchané drinky přinesou v horkých dnech taky jistou dávku radosti. Zjistili jsme, co letos ve skleničce frčí, ať už s alkoholem nebo bez něj.

Ombré margarita

Jedním z hitů tohoto léta jsou vrstvené ombre drinky. Můžete je vytvořit v mnoha verzích a příchutích, alkoholické i nealkoholické. Díky barevným a zářivým vrstvám lze spojit několik drinků dohromady, jež tak jsou výbornou alternativou klasických margarit a daiquiri. Zkuste třeba ledový dvojbarevný drink z manga a jahod. Na 4 sklenice budete potřebovat: 180 ml vodky, 700 ml citronové limonády, 2 hrnky mraženého nakrájeného manga, 2 hrnky nakrájených jahod, 3 hrnky ledu, plátky citronu na ozdobu a jahody na ozdobu

Postup: Do mixéru dejte mražené mango, 60 ml vodky, 1 šálek limonády a 1 šálek ledu. Mixujte do hladka. Přeneste směs do samostatné nádoby a nechte ji 30 minut zmrazit. Pak dejte do mixéru jahody, opět šálek limonády a 1 šálek ledu. Mixujte do hladka. Přeneste směs do samostatné nádoby a nechte zmrazit.

Naplňte mixér zbývající vodkou, limonádou a ledem. Mixujte do hladka. Přeneste směs do samostatné nádoby a zmrazte. Do sklenic nalijte jednotlivé směsi ve vrstvách. Začněte mangovou směsí, pak přidejte jahodovou limonádu a vše zakončete samotnou limonádovou směsí. Ozdobte plátky citronu a jahodami.

Kurkumová ombré limonáda

Pokud alkohol nepijete, připravte si efektní ombré limonádu. I ta se dá udělat v mnoha příchutích. Jestli vás lákají neobvyklé chutě, určitě vás zaujme ta s orientální kurkumovou limonádou. Budete potřebovat: 2 a 3/4 šálku vody, 4 lžíce medu, 1/2 šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy, 1 čajovou lžičku kurkumy, 1 šálek nakrájených jahod, jahody, mátu a bazalku na ozdobu.

Postup: V malém hrnci smíchejte 2 šálky vody a 2 lžíce medu. Přiveďte k varu a míchejte, aby se med rozpustil. Směs nalijte do žáruvzdorné sklenice, přidejte citronovou šťávu a kurkumu a promíchejte. Limonádu dejte vychladit do lednice.

V jiném hrnci při mírném varu povařte jahody, 2 lžíce medu a 1/4 šálku vody. Vařte asi 10 minut, jahody rozmačkejte. Pak směs v mixéru rozmixujte na hladké pyré. Jahodovou směs také dejte vychladit do lednice. Naplňte dvě sklenice ledem. Do jahodové směsi přidejte zbývající 1/2 šálku vody a promíchejte. Na dno každé sklenice nalijte jahodové pyré. Navrch opatrně nalijte kurkumovou limonádu a nemíchejte, aby obě barvy zůstaly nepromíchané. Ozdobte plátky čerstvých jahod, lístky máty a bazalky.

Dirty Shirley

Znáte slavný nealkoholický drink Shirley Temple? Drinkem tohoto léta má být podle expertů její alkoholická verze Dirty Shirley. Opětovná popularita tohoto drinku souvisí s návratem módy osmdesátých a devadesátých let a počátku milénia, kdy byl tento koktejl rovněž v kurzu. A ti, kteří jeho nealko verzi pili jako děti nebo nezletilí, nyní touží po té alkoholické. Jak ji namíchat? Připravte si: 60 ml vodky, 30 ml grenadiny, 240 ml citronové nebo limetkové limonády (například Sprite nebo 7Up) a 1 třešeň maraschino na ozdobu.

Postup: Naplňte vysokou koktejlovou sklenici ledem. Do sklenice nalijte vodku a grenadinu. Doplňte sodovkou a ozdobte třešní maraschino.

Prosecco Passion

I když období největší slávy Aperol Spritz je za námi, popíjí se stále a populární jsou i další drinky s bublinkami, respektive ty, jejichž základem jsou šumivá nebo perlivá vína. Pokud chcete koktejlu dodat grády, výborně se kombinují s mnoha druhy tvrdšího alkoholu – s vodkou, koňakem, brandy, ginem i rumem. A právě tyto mixy jsou hitem letošního léta.

Máte-li rádi drinky na bázi prosecca, spojte ho třeba s ginem a dodejte mu osvěžují nádech pomocí sirupu z exotického ovoce passion fruit neboli mučenky. Na jeden drink s názvem Prosecco Passion budete potřebovat: 20 ml ginu, 25 ml sirupu z mučenky a prosecco. Do sklenice nalijte gin a maracujový sirup a doplňte proseccem. Ozdobte půlkou mučenky.

Kvas z lesních plodů

Chcete se letním drinkem nejen osvěžit, ale i prospět svému zdraví? Vsaďte na fermentované nápoje, které díky obsahu probiotik mají pozitivní vliv na zažívání i imunitu. Kvašení je velkým hitem poslední doby a v módě jsou i fermentované limonády. Vyzkoušejte třeba kvas z lesních plodů. Tento zdravý nápoj vyniká nízkým obsahem cukru, překypuje živinami a je bohatý na prospěšné bakterie.

Ovoce mu dodá navíc krásnou zářivou barvu, použijte ale hlavně čerstvé, kvalitní, nijak nepoškozené. Připravte si na něj: 1 hrnek jahod (rozčtvrcených), 1 šálek malin, ½ šálku borůvek, 4 šálky vody, ½ čajové lžičky jemně mleté pravé soli a 2 polévkové lžíce medu.

Postup: Bobule vsypejte do velké sklenice. Ve středně velkém džbánu prošlehejte vodu, sůl a med a tímto nálevem přelijte ovoce. Sklenici pevně uzavřete a protřepejte. Ovocný kvas nechte kvasit při pokojové teplotě asi 3 dny, denně jím protřepávejte a dvakrát denně vypustěte vzduch. Kvas je hotový, když se při otevření sklenice ozve objeví bublinky. Kvas přeceďte přes jemné síto a ovoce vyhoďte. Kvas přelijte do čisté láhve a ihned podávejte nebo uchovávejte v chladničce až 1 týden.

 

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Quinoa

Quinoa

Quinoa je pseudoobilovina, kterou už měli v jídelníčku Inkové. Merlík chilský je rostlina z čeledi laskavcovitých. Má velkou nutriční hodnotu v… Číst více

Jáhly

Jáhly

Jáhly jsou loupaná zrna prosa, bezlepková potravinářská surovina. Hodí se na přípravu jáhelných kaší, zapečených jáhelníků, jáhelných škubánků nebo… Číst více

Jahody

Jahody

Jahody jsou velmi oblíbené ovoce. Kromě přimé konzumace mají velké využití v gastronomii. Líbí se nám jejich červená barva, mají příjemnou chuť a… Číst více

Ječné kroupy

Ječné kroupy

Ječné kroupy jsou vlastně celá ječná zrna, zbavená pouze obalových vrstev. Jsou velmi výživnou i zdravou potravinou, obsahují vitamíny skupiny B a E,… Číst více

Kdoule

Kdoule

Kdoule je kdysi tradiční, dnes vzácněji pěstované ovoce. Veliké a velmi aromatické plody jsou za syrova trpké a mohou způsobit žaludeční potíže,… Číst více

Kernotto, kernoto

Kernoto jsou špaldové kroupy, vzhledem podobné klasickým kroupám ječným. Vznikají oloupáním a obroušením špaldových zrn. Jsou výborné chuti, vhodné… Číst více