Holka u plotny radí: Jihočeské bosáky z brambor a dýně vypadají lákavě a chutnají božsky. K přípravě stačí jen tři suroviny
3. 10. 2022 Vaření
Drbáky, bosáky, chlupaté knedlíky... Názvů pro tuhle jihočeskou obyčejnou, ale velmi lahodnou dobrotu z brambor je mnoho. Bosáky jsou dokonalou přílohou, ale mohou fungovat velice dobře i jako hlavní jídlo. Jelikož část mé rodiny pochází z jižních Čech, tyhle knedlíky miluju a vařím je léta. Pro tentokrát jsem je ale zkusila malinko vylepšit.
Bosáky z jihu Čech
Jak už jsem psala dříve, podle knížky Sabiny Langerové Žahúři v Jindřichově Hradci, pochází nejstarší zmínka o bramborách v Čechách z roku 1623, a to přímo z jihočeského Jindřichova Hradce. Brambory se tam vařívaly na jindřichohradeckém zámku a pochutnával si na nich sám Vilém Slavata, český spisovatel a šlechtic z rodu Slavatů. V Jindřichově Hradci jako v prvním českém městě také brambory pěstovali ve svých zahradách františkáni, kteří Vilému Slavatovi poslali jednou i na zámek „k posvícení košíček zemnojablíček“. Zemská japka, zemní jablka nebo zemčátka bývaly totiž dříve názvy, kterými naši předkové branbory nazývali, než se ustálil jejich dnešní název.
V 18. století už byly brambory v Jindřichově Hradci tak oblíbeny, že se o jejich sazenice dokonce na jaře 1766 strhla mezi sedláky a měšťany nefalšovaná rvačka. Není proto divu, že se s jižními Čechy dodnes pojí tolik zajímavých bramborových jídel. Za všechny dobroty připomenu alespoň jihočeskou lepenici s brambory a zelím, placky sejkory, bramborový koláč litina zvaný též liják (někde se mu říká bramborový bác) a skvělé bramborové knedlíky bosáky!
Mohlo by vás zajímat
Jelikož část mé rodiny, maminka a babička, pochází z jižních Čech, dá se říct, že jsem na těchto jídlech vyrostla a jihočeská kuchyně je mi blízká. Zároveň ale ráda zkouším nové věci. Ve svém předchozím článku jsem vám prozradila náš rodinný recept na jihočeské bosáky, ale dnes ukážu něco jiného. Bosáky malinko vylepšené dýní. S veškerým respektem k tradiční kuchyni jižních Čech jsem zkrátka chtěla doma spotřebovat zbytek dýně a brambor a napadlo mě spojit tyto dvě suroviny dohromady. Jelikož jsem doma neměla ani jedno vajíčko, vznikla velmi úsporná knedlíková verze, pouze ze zeleniny a mouky. Bosáky ale chutnaly fantasticky a krásně na talíři také vypadaly. O recept se s vámi dnes podělím.
Recept na úsporné bosáky
Na bramborovo-dýňové bosáky potřebujete: 650 g oloupaných syrových brambor, 350 g syrové dýně (použila jsem Hokkaido bez slupky) a 330 g polohrubé mouky. Jak na to? Brambory nastrouhejte najemno, pak z nich vymačkejte přebytečnou tekutinu a vylijte ji. Škrob, usazený na dně, nechte. Dýni nastrouhejte, ale slupku vynechte. Brambory smíchejte s dýní a moukou. Z těsta pomocí dvou polévkových lžic tvarujte bosáky do vroucí osolené vody. Vařte asi 10-12 minut. Vyjměte děrovanou naběračkou a použijte dle libosti, jako přílohu nebo jako hlavní jídlo. Já tyto bosáky servírovala jen s lehce podušeným kysaným zelím a osmaženou cibulkou.
Moje tipy navíc:
- Pokud máte v rodině někoho, kdo nemusí dýni, ani mu neprozrazujte, že je v těstě. Chuťově téměř nejde poznat. Ale sníží celkově kalorickou hodnotu jídla a dodá knedlíkům nádhernou barvu!
- Těsto schválně nesolím, nemusím mít pak takový spěch s přípravou. Bramborová těsta se solí rychle řídnou. Když osolíte hodně vodu, bosáky budou skvělé.
- Z této dávky je kneldíků opravdu hodně, takže nám doma zbyly. Proto jsem je večer použila ještě jako přílohu k pečenému kuřeti. Jednoduše jsem knedlíky přidala do pekáčku v troubě k téměř hotovému kuřeti a nechala je tam jen prohřát. Když se spojily s vypečenou šťávou z kuřete, chutnaly naprosto fantasticky.
![]()
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková vystudovala žurnalistiku a v rámci své profese se dlouhodobě věnuje psaní o gastronomii. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, která se specializuje na tradiční a úspornou kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Pečeme bez vážení... mramorovou bábovku, vláčnou roládu i citronové řezy
Máte chuť na nějakou sladkou dobrotu, ale jste… Číst více
12 nejlepších večeří do 30 minut: Připravte si kuřecí steak, maďarské nudle s tvarohem, slané palačinky nebo bramboráky!
Máte hlad a na vaření nemáte čas? Žádný problém!… Číst více
Z mletého masa můžete vytvořit spoustu výborných a poměrně rychlých jídel
Mleté maso je velmi vděčná surovina, protože tepelná úprava netrvá dlouho a má široké možnosti využití. Nevýhodou je krátká trvanlivost a je třeba s… Číst více
Jak připravit nejlepší špenát. Chutné recepty z naší oblíbené zeleniny
Špenát s bramborami Nejčastěji ho připravujeme s bramborami, ať už vařenými nebo pečenými. Výborný je s knedlíkem. Podáváme k němu vařená vejce nebo… Číst více
20 receptů na bramborové placky: Můžeme do nich zpracovat téměř vše, co máme doma
Placky patřily od nepaměti mezi tradiční pokrmy, protože obsahovaly brambory, které byly levnou a dostupnou surovinou. Naše babičky do nich uměly… Číst více
20 receptů na karbanátky: Vyzkoušejte ty nejoblíbenější varianty
I když ani to není tak úplně pravda, protože velmi oblíbené jsou i karbanátky bez masa. Vybrali jsme proto pro vás přehled těch nejlepších receptů na… Číst více
Jak jednoduše a rychle upéct perníkový závin či roládu. Podle těchto receptů to zvládne hravě každý
Vůně perníkového koření, perníčků, ořechů a sušeného ovoce dovede příjemně navodit vánoční atmosféru. Navíc perníčky patří mezi druhy, které… Číst více
20 receptů na zeleninové karbanátky: Vyzkoušejte je s námi
Zeleninové karbanátky už svým názvem napovídají, že jejich hlavní ingrediencí je mletá zelenina. Karbanátků je tolik druhů, kolik je druhů zeleniny.… Číst více
16 receptů na sladké rolády s ovocem: Jednoduché moučníky dobře vypadají i chutnají
Určitě si už každá z nás vyzkoušela upéct roládu ze světlého, kakaového nebo ořechového těsta. Příprava rolády totiž od pohledu vypadá jednoduše a… Číst více
16 receptů na placky a placičky, které nás nestojí příliš práce, času ani peněz
Placky jsou jedním z nejstarších pokrmů lidstva. Roztlučené zrno se smíchalo s vodou a placky se pekly na rozpálených kamenech. Tato doba je dávno za… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více