Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

fazolový guláš
Zdroj: Pixabay, RitaE

Oběd do 100 korun není mýtus. Pro to, abyste si připravili skvělé jídlo, nepotřebujete vydávat velké sumy a používat nákladné suroviny. Máme pro vás tipy, jak se chutně najíst a zároveň šetřit. Do stovky se tak často nají nejméně dva lidé.

Těstoviny několikrát jinak

Těstoviny jsou potravinou, která má neuvěřitelné využití. Pro svou snadnou přípravu patří mezi oblíbená jídla. Mezi nejpopulárnější výběry z italské kuchyně se ovšem řadí především ta nejjednodušší jídla. Patří sem třeba těstoviny carbonara. Základem jsou špagety s opečenou slaninou, česnekem, vaječnými žloutky a smetanou, dokořeněné solí a pepřem. Exoticky znějící špagety aglio e olio je jednoduché a skvělé jídlo, původně z Neapole. Do základu patří opět česnek, dále bylinky (petrželka), sýr parmazán. Kdo má rád pikantní, může přidat i feferonky. Oblíbené jsou také těstoviny pomodoro, ve kterých opět vévodí špagety, spolu s rajčátky, česnekem, bazalkou a parmazánem, dochucené solí a pepřem.


Pokud máte nasbírané a nasušené, zamrazené nebo zavařené houby, pak je můžete využít třeba právě v kombinaci s těstovinami. Když je namočíte, uvaříte a promícháte s uvařenými těstovinami, zasypete nastouhaným parmazánem a ozdobíte petrželkou, budete mít postaráno o znamenité levné jídlo. 

Skvěle také chutnají těstoviny se špenátem. Lepší chuťovou záležitostí je nasekaný špenát, po kterém sáhněte spíše než po špenátu v podobě protlaku. Chuť dodá sůl, pepř, lisovaný česnek a strouhaný sýr. To, že vaříme levně neznamená, že nemůžeme chtít skvěle vypadající jídlo.
 

Guláš za málo peněz

Guláš se může prodražit, ale také se může jednat o poměrně levnou záležitost. My si vezmeme na přetřes právě tu druhou variantu. Jednou z možností je klasický buřtguláš. Základem jsou brambory a uzenina (párek nebo buřty), nechybí ani cibule, sůl, mletá paprika a pro milovníky ostrého samozřejmě chilli. Jako přílohu si můžete dát domácí knedlík nebo chleba.

Výživným gulášem, který dobře nasytí, je guláš fazolový. Základem jsou již zmíněné luštěniny, kromě nich můžete na cibulce osmažit buřt nebo pikantní klobásku, vše se koupe v protlaku. Nechybí ani majoránka, červená paprika, sůl. Jiná varianta počítá místo uzenin s bramborami. Luštěniny si zaslouží být na našem jídelníčku, tak proč jim nedat příležitost.

Brambory na několik způsobů

Brambory jsou vděčnou surovinou a existuje mnoho možností, jak si je připravit. Jednou z variant jsou určitě bramboráky. Také tento pokrm má hned několik podob, které se liší podle krajů. Jedno mají společné. Jedná se o nastrouhané syrové brambory, smíchané s dalšími surovinami (většinou vejce, sůl, majoránka), jejichž směs se pak připravuje na pánvičce. Skvěle voní a ještě lépe chutná. Víte, že třeba cukrář Josef Maršálek dává do bramboráků špetku jedlé sody, aby lépe křupaly? Zkuste to taky!

Na oběd do 100 korun se vejdou také různé zapékané brambory. Brambory nakrájené na plátky, proložené plátky cibule, osolené, opepřené a zalité mlékem s rozšlehaným vejcem. Abyste si jednou udělali změnu, můžete brambory zalít česnekovo-smetanovou omáčkou. Pokud byste rádi sytější jídlo, posypte zapečené brambory nastrouhaným sýrem. Když využijete nivu, budou se vám sbíhat sliny.

Velmi voňavé a výborné jsou máslové brambory s pečeným česnekem, ve kterých nechybí ani bylinky tymián, rozmarýn a petrželka (nemusíte využít vše). Brambory nakrájené na měsíčky se pečou mírně zakápnuté olejem a posypané pepřem, zatímco vedle v alobalu si trůní palička česneku s bylinkami. Upečený česnek se promíchá s rozpuštěným máslem, solí a petrželkou, a nakonec se celá směs vmíchá do brambor. 

Všechny tři druhy pokrmů jsou velmi vděčné, dají se připravit na nespočet variant a velmi často se skládají ze základních potravin, které máte doma.  

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více