Zadělávané kedlubny s novými brambory a salámem v sýrové těstíčku

Jenda1 Kuchař:

Doba přípravy: 1 hodina PT1H00M 2 porce Zeleninová jídla 6 názorů

517

Suroviny

2 kedlubny
1 sladká smetana
bujón
hladká mouka
máslo
lžička cukru
lžíce octu
mletý bílý pepř
mletý černý pepř
muškátový květ
muškátový oříšek
sůl
2 širší (8-10 mm) plátky šunkového salámu
1 vejce
hladká mouka
mléko
uzený sýr (nastrouhaný)
mletý koriandr
nové brambory
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V rendlíku uděláme světlou zasmážku, rozředíme bujónem (použil jsem vývar z uzených žebírek), přidáme na nudličky nebo malé plátky nakrájené kedlubny, osolíme a dusíme. Pokud jsou kedlubny téměř měkké, přidáme nadrobno nasekané mladé střední kedlubnové lístky, lžičku cukru, lžíci octu (použil jsem domácí koprový), špetku muškátového květu a oříšku, opepříme a promícháme.

  2. Ve smetaně promícháme hladkou mouku (podle potřeby) a za stálého míchání přiléváme ke kedlubnům. Necháme chvíli probublat, případně ještě dochutíme a odstavíme.

  3. V hlubokém talířku rozšleháme vajíčko s hladkou moukou, mlékem, mletým koriandrem a vytvoříme středně husté těstíčko. Přidáme jemně nastrouhaný uzený sýr a promícháme.

  4. Plátky salámu oloupeme a po obvodu nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutil. Namočíme do těstíčka a z obou stran smažíme dorůžova.

Poznámka

Tak vařívala zadělávané kedlubny moje babička i maminka. Dnes jsem je uvařil k obědu.

Recept na domácí koprový ocet: používám odrostlý kopr, který odkvetl a začíná tvořit semínka. Nevadí když stonek začíná "dřevnatět". Otevřu litrový ocet, postavím do dřezu, stonky kopru nařežu na délku, aby se mi vlezly do octové flašky a láduju, kolik se vleze. Skladuji v temnu a použitelný je již za čtrnáct dnů.

Používám ho do zeleninových salátů, podmáslové polévky a moc mi s ním chutná tlačenka.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zadělávané kedlubny s novými brambory a salámem v sýrové těstíčku

  • jahoda jahoda

    Další lákadlo na zpracování kedluben. Ale objevila jsem novinku (aspoň pro mne) - kedluben Troja, nedřevnatí a dorosta až do 18cm v průměru. Tak už se těším na zdejší recepty vč. tohoto:-p:yes:

    Odpovědět

  • Boubelinda Boubelinda

    Před chvílí jsem koukala do ledničky abych popřemýšlela co k zítřejšímu obědu. Našla jsem tam i ty 2 kedlubny, šunkovou a zbytek se taky najde. Takže si myslím, pokud dostanu povolení od manžela, že toto jídlo zítra bude u nás k obídku.:-* Už se těším.:-*;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    V Albertu v přihrádce s kedlubnami měli dnes v podvečer už jen oškubané natě :-(( (asi hodně lidí četlo tento receptík...:-D ), tak snad jindy... Tchán jich prý letos zasel celý záhon, tak na tvůj recept, Jendo, určitě dojde...:-) Ale později.

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Jendo, když ne berušky, tak zas jetel, bože:-D:-)) Moc hezké a taky docela jednoduché a omáčky jsou vždy u nás vítané, takže, + ;-)

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1(autor receptu)

    Eli, recept jsem vkládal skutečně jako tip;-):-8, protože sám jsem několikrát tady narazil na recept, který jsem dlouho nedělal a na druhý den jsem realizoval:-).

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Vypadá to moc dobře, moje babička dělala kedlubny také tak, jen bez kopru do octa a s vařeným hovězím, kterému jsem se vyhýbala...;-) Kedlubny bych si dala hned (právě jsem polkla naprázdno :-*), už jsem je hrozně dlouho neměla. Super tip, to bude jíst snad i synek "skorovegoš" - pro něj bez salámu, samozřejmě. Dík!!

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo