Domácí nutella je levnější než kupovaná, má větší obsah ořechů a k naplnění cukroví je jak stvořená
24. 11. 2022 Vaření
S blížícími se přípravami pečení určitě přemýšlíte, čím naplnit cukroví. Právě domácí oříšková pomazánka je skvělou možností, jak ozvláštnit slavnostní kousky. Tento dezert chutná nejen dětem a mezi máslovými krémy a různými džemy bude v cukroví vynikající.
Čím plnit cukroví
Odlišné plnění cukroví je možností, jak z jednoho druhu těsta udělat několik variant. Můžete spojovat třeba linecké cukroví marmeládou, ale také plnit košíčky či vykrajované tvary krémy. Vzniknou tak krásné mini dortíčky. Do těchto kousků se hodí různé máslové krémy, ale změnou může být právě "nutella", neboli ošíšková pomazánka. Kupovaný dezert pořídíte zhruba za 85 Kč, ale připravit si ho můžete i doma.
Mohlo by vás zajímat
Co nesmí chybět v Nutelle
Na přichystání domácí oříškové pomazánky budete potřebovat kromě těch lískových oříšku také nějaké sladidlo. Můžete zvolit javorový nebo čekankový sirup, med i obyčejný cukr. Celkovou chuť pak dotváří kakao a sůl, která právě podpoří čokoládovou chuť. Pro lahodnost můžete přidat vanilkový extrakt.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit lískové oříšky na výrobu Nutelly
Na tuto dobrotu potřebujete lískové oříšky, aby získaly skvělou chuť i lepší stravitelnost, je dobré je opražit. Předehřejte troubu na 160 °C. Pak vysypte oříšky na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se nepřekrývaly. Plech dejte do trouby a pečte necelou hodinu. Správně upražené lískové ořechy nejsou spálené, ale mají popraskané šlupičky. Pražení také poznáte podle úžasné nezaměnitelné vůně. Ale právě aby se ořechy nespálily, je třeba stav pražení hlídat.
Pak plech vyndejte. Pokud neopadaly všechny slupičky, pomozte jim tím, že si vezmete papírovou kuchyňskou utěrku a ořechy do ní dáte. Pak budete o sebe pomocí utěrky ořechy třít, až se zbaví slupky. Ořechy nasypte do mixeru, a co nejlépe je umixujte. Pokud máte výkonný mixer a obsah se začne zkapalňovat, jedině dobře. Celý proces přípravy pomazánky můžete dělat v mixeru.
Kalendář Celý kalendář
Vánoce
S vánočními oslavami je spojeno množství místních či národních zvyklostí a tradic. Bývá zvykem stavět jesličky neboli betlémy, zdobit vánoční stromek… Více o významném dni
Jak vyrobit domácí Nutellu
Na přípravu Nutelly budete potřebovat: 230 g lískových ořechů, 2 lžíce medu, 30 g kakaa, 45 g nasekané hořké čokolády, 2 lžíce řepkového nebo kokosového oleje; 1 lžičku vanilkového extraktu a 1 lžičku soli. Jak na to? Podle výše uvedeného postupu si upražte ořechy a rozmixujte co nejlépe až do zkapalnění. V průběhu přístroj zastavujte a oškrabávejte stěrkou stěny mísy. Když bude vše dobře rozmixováno, přidejte med a kakao. Znovu mixujte, dokud se směs dobře nespojí. Při chodu přístroje nakapejte olej a vanilku a nechte ho dál pracovat. Přidejte sůl. V misce položené nad hrncem s vařící se vodou nechte rozpustit čokoládu, a pak ji nalijte do mixeru. Promixujte. Nakonec pomazánku seškrábněte do čisté sklenice a dobře uzavřete.
Takto připravená domácí oříšková pomazánka vás vyjde asi na 60 Kč, za předpokladu, že nemáte oříšky z vlastní zahrádky. 350 g originální kupované Nutelly přitom pořídte zhruba za 85 Kč. Ale to ještě není to hlavní. V domácí pomazánce budou převažovat oříšky, kdežto v originální Nutelle je obsah oříšků jen 13 %. Zbytek tvoří cukr, palmový olej, sušené mléko, kakao, emulgátor, lecitiny a vanilin. Chcete-li při přípravě domácí pomazánky ještě více ušetřit, vynechte čokoládu, i s kakaem to bude lahlůdka.
Zajímavou chuťovou variantou je domácí nutella z jablek, cukru, kakaa a čokolády. Sice z ní trochu cítíte jablka, ale vůbec to není na škodu. Hodí se všude tam, kam dáváte marmeládu.
Jak dlouho vydrží Nutella
Pokud vás zajímá, jestli si můžete připravit Nutellu už teď, záleží na tom, jak ji budete skladovat. Když ji necháte ve skleničce při pokojové teplotě, tak vydrží krém tři týdny. Jestliže byste ale rádi, abyste si ji mohli vychutnávat déle, skladujte ji v ledničce, kde vydrží až několik měsíců.
Zdroje informací:
https://www.crunchycreamysweet.com
https://chocolatecoveredkatie.com
www.rohlik.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak správně skladovat vejce? Do mrazáku patří jedině rozšlehaná
Máte možnost donést si pěkná vejce od souseda, od farmáře nebo z akčního nákupu v obchodě? Jak je uložit, aby se nezkazila? První pravidlo je jasné:… Číst více
Den obědových krabiček
V dnešní uspěchané době se pomalu stává zvykem, že v práci chodíme na oběd do jídelny, nebo s kolegy do restaurace. Občas je to sice příjemné, ale… Číst více
20 receptů jako inspirace na rychlé a levné obědy: Hodí se do práce, do školy i na doma
Starost o to, jaké jídlo si připravit k obědu nebo na zítra do práce, odpadne, pokud sáhneme do zásob, které máme doma a uvaříme něco rychlého,… Číst více
Víkend na chalupě: Vyzkoušejte 18 receptů na rychlá jídla s použitím minima surovin
Jenže hlad nás dožene a naše tělo se dožaduje jídla. Proto jsme vybrali 18 jídel, která nejsou náročná na přípravu, čas ani suroviny a přitom nás… Číst více
Jak usmažit sýr, aby se neroztékal. Co jej dokonale udrží v trojobalu?
Jaký sýr koupit Na smažení obvykle používáme 30% sýr eidam nebo goudu. Při nákupu si vybereme buď již nakrájené plátky ve velikosti vhodné na… Číst více
5 tipů pro správné mrazení masa: Při dobré péči si zachová kvalitu
Abychom zabránili rozkladu masa, musíme ho rychle zpracovat. Pokud jsme koupili masa více, než brzy spotřebujeme, můžeme ho rychle zamrazit a použít… Číst více
5 rychlých receptů z kuřecích prsou: Připravíme je s těstovinami, na špejli nebo v tortile a nebude to ani trvat dlouho
Kuřecí maso je velmi praktické pro přípravu. Z… Číst více
Dojemná dohra MasterChef Česko: Vítěz soutěže Martin Pecina daroval trofej malému synovi Ondry
Kulinářské klání MasterChef Česko 2022 sice… Číst více
Jak perfektně odmrazit lednici a mrazák: Proveďte to rychle a bez zbytečných ztrát. V zimě to jde snáz
Zima je ideální dobou na odmrazování lednice a… Číst více
Jak uvařit lahodnou sýrovou omáčku na těstoviny? Rychlý a levný oběd potěší i děti
Těstoviny jsou vděčnou rychlou přílohou, která má široké využití. Nejvíce jim to sluší s dobrou omáčkou, například právě sýrovou, kterou připravíme… Číst více