Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeské pískorky
Zdroj: Toprecepty, Michaela.Koc

Na jednoduchý recept pocházející z Plzeňska potřebujete pouze brambory, mouku, vejce, máslo a trochu soli, sádla a cukru. Staročeské dozlatova osmažené pískorky budou nejen děti milovat jak na sladko, tak i ve slané variantě, teplé i studené.

Recepty našich předků

Staročeská kuchyně je plná pokladů, na které by se nemělo zapomínat ani v dnešní době. Je v ní spousta inspirace na velmi levné, jednoduché a výživné pokrmy rychlé na přípravu. A není divu, že se ve většině z nich vyskytují brambory jako hlavní ingredience. Ty byly téměř vždy dostupné po celý rok a s trochou mouky, vajíčkem a solí byl základ na celou řadu pochoutek. Jednou z těchto krajových specialit, která má svůj původ na Plzeňsku, jsou i bramborové placky připravované na sladko, zvané pískorky.

Suroviny na staročeské pískorky

Ingredience na tyto snadné bramborové placky se najdou skoro v každé domácnosti, kdykoli budete chtít připravit rychlý oběd nebo večeři.

Brambory

Na pískorky použijte brambory varného typu C, tedy více moučnaté, které jsou ideální na bramborové těsto. Ty se uvaří ve slupce doměkka, ještě teplé oloupou a prolisují nebo nastrouhají najemno. Poté se nechají vychladnout.

Mouka

Do placek se přidává hladká mouka, ale těsto lze vytvořit i z mouky polohrubé. Množství v receptu popsaném níže je orientační, neboť každá mouka se může chovat trochu jinak. Je tedy dobré nejprve přidat méně a podle konzistence těsta postupně přidávat.

Máslo

Před přidáním másla jej nechte změknout v pokojové teplotě. Urychlit proces lze nastrouháním másla nahrubo. Místo másla naši předkové někdy používali nastrouhané jablko.

Omastek

Pískorky se smaží na sádle, které jim dá krásnou zlatavou barvu. Zdravější variantou je upečení placek v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem, který potřete trochou sádla.

Dále už do pokrmu patří jen trocha soli a vejce.

Recept na pískorky

Na 4 porce budete potřebovat: 750 g brambor typu C, 230 g hladké mouky, 3 vejce, 40 g másla, špetku soli a sádlo na smažení.
Jak na to? Brambory i se slupkou vložte do studené vody, přiveďte k varu a vařte asi 15 – 20 minut doměkka. Ještě horké brambory oloupejte a prolisujte nebo nastrouhejte najemno. Po vychladnutí přidejte vejce, máslo, prosátou mouku a sůl. Výsledné těsto má být vláčné, pevné a nelepivé. Těsto rozválejte na pomoučené ploše na asi centimetrový plát a vykrájejte větší kolečka. Osmažte v rozehřátém sádle z obou stran dozlatova.

S čím podávat pískorky?

Nejjednodušší varianta západočeských bramborových placek zahrnuje jako doplněk pouze moučkový cukr, do kterého se pískorky obalí. Výborné jsou ale také posypané skořicovým cukrem, potřené domácí marmeládou, povidly, oslazeným tvarohem nebo hustou zakysanou smetanou.

Chybu však neuděláte ani v případě, že zvolíte slanou variantu bramborových placek. Pochutnejte si na nich se strouhaným sýrem, osmaženou cibulkou nebo nadrobno nasekanou pažitkou.

Naši předkové věděli, jak ušetřit

Pískorky jsou nejen velmi chutné, ale také levné jídlo. Za 4 porce se cena surovin i s energiemi bude pohybovat kolem 60 korun. Podívali jsme se na aktuální ceny a vyhcází to takto: 750 g brambor typu C: 15 Kč, 230 g hladké mouky: 7 Kč, 3 vejce: 18 Kč, 40 g másla: 12 Kč, sádlo a cukr: 4 Kč, energie: 4 Kč = 60 Kč

Zdroje informací:

kosik.cz
albertdomuzdarma.cz

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více