

Koprová omáčka s vejci
Suroviny 4 - 6 porcí
- 5 lžic hladké mouky
- 3 lžic oleje
- 500 ml plnotučného mléka
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 3 lžíce přepuštěné máslo
- 500 ml hovězí vývar podle chuti
- ocet
- čerstvý kopr nebo sterilovaný
- mletý bílý pepř
- sůl
- cukr
Postup přípravy receptu
Mléko a smetanu si vyndáme, aby měly pokojovou teplotu.
Připravíme si vývar, ten by měl být horký.
V kastrolu si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje.
Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku.
Do koprové jíšky prudce a najednou vlijeme vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat.
Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky. Základ koprové omáčky ztlumíme, a pak do něj pomalu vléváme mléko. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. omáčku převaříme a přidáme kopr.
Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme cukrem a octem.
Poznámka od kuchařky
Koprovou omáčku podáváme s knedlíky, hovězím masem nebo vařeným vejcem. Záleží, jak má kdo rád. Pokud ji doplníte vařeným hovězím, můžete do ní použít přecezený vývar.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Koprová omáčka s vejci
-
malaneta: taky: i s nálevem
-
Veronika.Hrozna:děkuji za upozornění, já zatím používala sterilovaný kopr.v popisu opravím :)
-
casino: já dávám sterilovaný kopr a na celkovou chuť to vliv nemá.
-
Přidávám kopr až je omáčka zchlazena.Do vařící ne. Pak ho není vubec cítit!
Bylinky by se už neměli vařit. -
Zdá se, že na rozdíl od kopru, koprovky není nikdy dost...
Zajímavý postupale mě by zajímalo, proč část AROMATICKÉ byliny přidat do ROZPÁLENÉ zásmažky?