Předvánoční "zbytkové" triffle

Eja57 Kuchařka: Eja57

Doba přípravy: 30 minut + chlazení 4 porce Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry 1 názor

Suroviny

miska rozlámaného cukroví - linecké, pracny, perníčky apod. (prostě "nepodarky")
200 g Mascarpone
190 g 12% zakysané smetany
1 vrchovatá PL želatinového ztužovače za studena (Oetker)
1 vanilkový cukr
2 dl pomerančové šťávy (ev. 100% džusu)
3 plátky želatiny
1 vanilkový pudink (použila jsem Oetker s "pravou vanilkou")
4 dl mléka
ovoce - maracuja, granátové jablko...
čokoládová poleva, šlehačka
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mascarpone s kysanou smetanou, cukry a ztužovačem vyšleháme, odložíme do lednice.

  2. Uvaříme vanilkový pudink, za občasného promíchání necháme zchladnout a odložíme do lednice.

  3. Plátky želatiny necháme nabobtnat v cca 3 lžících vody pár minut, přidáme část pomerančové šťávy, zahřejeme, nevaříme, přidáme zbytek pomerančové šťávy, promícháme a nalijeme do ploché misky, vrstva cca 1-2 cm, po ztuhnutí budeme sekat nadrobno. Dáme ztuhnout.

  4. Maracuju a granátové jablko vypreparujeme každé zvlášť do mističek, můžeme ev. přisladit medem, nejlépe z pomerančových květů. (Můžeme použít jen jedno ovoce). Dáme chladit.

  5. Čokoládovou polevu rozehřejeme, nalijeme na alobal, počkáme až skoro ztuhne a tvořítky vykrájíme hvězdičky, stromečky apod. Necháme úplně ztuhnout a pak jemně tvary vyjmeme a odložíme do chladu. "Nepodarky" - jinak nepoužitelné - nahrubo rozemeleme/rozdrtíme. Před vrstvením lehce promneme s granátovou ev. pomerančovou šťávou jako na drobenku.

  6. Po ztuhnutí pomerančové želatiny - to trvá nejdéle - vrstvíme do skleněných mističek/skleniček dle fantazie. Dospod sušenkovou drobenku, pak pudink, nasekané pomerančové želé, opět trochu sušenek, pak vrstva šlehaného mascarpone, promíchaná s granátovým jablkem/ maracujou.
    Dozdobíme čokoozdobami ev. ovocem, můžeme přidat i trochu ušlehané šlehačky.

Poznámka

Zdroj - můj recept na Labužníku včetně foto. Mírně upraveno. Úplně původně byly inspirací jinak skvělé čokoládové crinckles, které jsem špatně uskladnila, a když ztvrdnou, tak definitivně....Ale je to fajn využití různých polámaných "nepovedenců", aspoň část ideálně z kakaového těsta, lze si "nasyslit" do zásoby...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Předvánoční "zbytkové" triffle

  • Eja57 Eja57(autorka receptu)

    Tip mimo recept...ten kousek mandarinky...jak to, že v těch mandarinkových kompotech nejsou ty bílé blanky, dobrá debata na Labu, jak ty čínské/japonské děvenky to loupou:-D ani náhodou - fígl je jednoduchý...kousky ponořit na chvíli do teplého roztoku vody s cukrem... ( ale to jsem v době přípravy ještě nevěděla...)

    Odpovědět

TIP dne na email

Tématické fráze: zbytkove kolacky

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít