Italská babička nadchla internet: Za tenhle recept na krémové špagety carbonara získala 2 miliony lajků!
13. 4. 2023 Vaření
Slavné špagety carbonara jsou jednou z italských specialit, při jejíž přípravě se u nás často chybuje. Autentický recept vyžaduje speciální suroviny a hlavně v něm chybí smetana, která se v našich receptech často objevuje. Stačí se ale jen řídit následujícím postupem a budou chutnat úplně jako v Itálii.
Špagety po uhlířská ze střední Itálie
Těstoviny vonící slaninou a parmazánem patří k oblíbeným italským receptům. V překladu název alla carbonara znamená po uhlířsku a i když není dokázáno, že by jej přímo vymysleli uhlíři, zřejmě šlo již v minulosti o populární pokrm, který nasytil i těžce pracující. Tento vydatný pokrm se pojí se střední Itálií, konkrétně s oblastí kolem Říma. Právě odsud totiž pochází guanciale, bez něhož se originální recept neobejde.
Mohlo by vás zajímat
Do špaget carbonara patří guanciale
Tato speciální slanina se připravuje z vepřového laloku, který se nasolí, okoření pepřem a často bylinkami a nechá zrát několik měsíců. Díky tomu má guanciale mnohem výraznější chuť než pancetta, která se rovněž do těstovin carbonara používá, ta se ovšem vyrábí z bůčku. Rozhodně ale chutná úplně jinak než naše slanina, která je uzená. V každém případě guanciale už poměrně snadno seženete i v mnoha českých obchodech, takže není problém si pravé špagety carbonara připravit i u nás.
Krémové díky vajíčkům
Většina lidí si špagety carbonara rovněž spojuje se slavným italským sýrem parmezán, ten ovšem pochází z provincií Parma a Reggio Emilia. To v oblasti kolem italské metropole je tradičním sýrem pecorino (výrazný sýr původně vyráběný z ovčího mléka), který právě patří do tradičního receptu na těstoviny carbonara.
Často se ale nahrazuje právě parmezánem nebo se oba sýry kombinují. Kromě toho se recept neobejde bez spousty vajec, které jsou právě základem pravé omáčky carbonara. Když se spojí s dokřupava vypečenou slaninou, vznikne naprosto úchvatná kombinace chutí, které byste s pomocí smetany nikdy nedosáhli.
Rady od italské babičky
A jak tedy ty opravdové špagety carbonara připravíte? Zkuste to podle receptu italské babičky, který získal na Instagramu téměř dva miliony lajků! Na tyto slavné těstoviny vám bude stačit jen pár surovin – špagety, vejce, guanciale, parmezán a pecorino.
A jak tedy zní přesný recept?
Budete potřebovat: 500 g špaget, 3 vejce, 3 žloutky, 500 g guanciale, 500 g parmezánu, 500 g pecorina.
- Guanciale nakrájejte na kostičky a osmahněte na pánvi. Když je křupavé, vyjměte ho a tuk nechte na pánvi. Mezitím přiveďte ve velkém hrnci k varu dostatečné množství osolené vody a vložte do ní těstoviny.
- V míse smíchejte sýry a přilijte k nim trochu vody z těstovin. Přibližně jednu naběračku. Omáčka ale nesmí být příliš řídká.
- V jiné míse vyšlehejte vejce se žloutky do pěny. Rozšlehaná vejce přidejte do sýrové směsi a opět prošlehejte.
- Uvařené těstoviny vyklopte na pánev na vypečený tuk, nalijte na ně směs vajec a sýrů a promíchejte. Nakonec přidejte křupavé kostičky guanciale a můžete podávat.
Na originální video s italskou babičkou se můžete podívat zde:
Naše tipy a rady:
- Obecně se na osobu počítá přibližně 100 g suchých špaget, od množství těstovin se pak odvíjí další ingredience. Platí, že na každých 100 g těstovin se použije 1 vejce (nebo dva žloutky), 100 g guanciale, 100 g parmazánu a 100 g pecorina.
- Vzhledem k tomu, že bílek vaječný krém zahušťuje, celá vejce se obvykle kombinují se žloutky. Případně je ale možné do omáčky použít pouze žloutky. Italská babička ze zmiňovaného videa používá 3 celá vejce a 3 žloutky na jedno balení špaget. Vejce je třeba nejprve rozklepnout do mísy a prošlehat zvlášť metličkou.
- Sýry je možné nakombinovat, tedy použít parmazán i pecorino anebo využít jen jeden druh. Každopádně je potřeba sýry nejdříve nastrouhat najemno, zalít vodou ze špaget a s ní společně prošlehat do krémové konzistence. Do této směsi se pak přilévají rozšlehaná vajíčka.
- Originální recept využívá poměrně hodně slaniny i sýrů, množství můžete, dle chuti, snížit na porci na polovinu. V redakci jsme to vyzkoušeli a osvědčilo se nám použít 50 g pecorina a 50 g parmezánu na jednu porci.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Deset nejlepších meruňkových moučníků: Zkuste vláčný perník, šátečkové koláčky nebo bábovku!
Meruňky patří mezi nejoblíbenější letní ovoce a… Číst více
Jak zpracovat broskve. Vyzkoušejte džemy, kompoty a pálenky
Broskve jsou oblíbené letní ovoce lahodné chuti, u kterého máme zájem o co nejlepší dlouhodobé využití. U nás se pěstují druhy odolné proti mrazíkům.… Číst více
Jak skladovat a zpracovat meruňky? Máme pro vás osvědčené tipy
Meruňkám se daří ve vinorodých oblastech. Jsou náročnější na podmínky a prostředí než broskvoně. U nás se pěstují plstnaté druhy, které jsou… Číst více
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma meruňky. Jak je nejlépe zpracovat a na co všechno se dají využít
[rozcestnik-rad][/rozcestnik-rad] [rada oznaceni="1"] Jak upéct z meruněk? Meruňky mají skvělou barvu a chuť, výborně se proto hodí do letních… Číst více
Jak uvařit meruňkovou marmeládu. Postupy jsou různé, ale marmeláda je pokaždé výborná
Meruňky vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky nebo rozmixujeme. Použité ovoce nemusí být sice na pohled krásné, může být přezrálé, ale nesmí být… Číst více
Desatero rad na téma meruňky: Poradíme, jak si sladké plody nejvíce užít a správně je uskladnit
Červenec je měsícem meruněk, výtečných plodů se sametovou slupkou, které chutnají za syrova nebo zpracované v lahodném koláči a ovocných knedlících,… Číst více
Regionální recepty: Připravte si slezské nebe u vás doma
Slezské nebe (německy Schlesisches Himmelreich,… Číst více
Knedlíky plné ovoce: Dáte si bramborové se švestkami, nebo tvarohové s meruňkami?
Sezóna českého ovoce je na spadnutí, a tak už… Číst více
Jak si připravit vonné bylinkové sáčky: Krásně provoní náš domov
Příjemně vonícími bylinkami, které máme nasušené od léta, můžeme naplnit látkové sáčky - mohou to být klasické zavazovací sáčky nebo ušitá srdíčka či… Číst více
Levandule je výrazně aromatická bylinka, kterou využijeme v domácí kosmetice i kuchyni. Naučíme vás vyrobit olej z jejích květů
Jak levanduli sbíráme a konzervujeme Sbíráme stonky s květy v první fázi rozkvětu, listy lze sbírat kdykoliv. Sušíme ji rozloženou na lískách nebo… Číst více
Komentáře (2)
Na 100gr testovin - po 100gr slaniny, paramazanu a pecorina - nemuzu si pomoct, ale tady bych trochu parafrazoval klasika - a neni to mnoho?
Jestli to nekdo vyzkousi, prosim o info, jak to dopadlo... DIKY predem