Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Finálový večer kulinářské show, v níž Zdeněk Pohlreich hledal „nejlepší restauraci“ v Česku, nabídl dramatický souboj dvou rozdílných přístupů k vaření. Zatímco restaurace Salabka předvedla další bezchybný výkon, založený především na preciznosti, olomoucká Long Story Short opět vsadila na bezprostřednost a neokázalý styl. Z vítězství se však nakonec radoval pražský podnik, nabízející zážitkovou kuchyni.

Dokonalý pop-up

Zátěžový večer v Long Story Short podle Pohlreicha ukázal, že zdejší personál pod vedením Petra Heneše jen tak něco nerozhodí. V prvním kole se dokázal tým z podniku na Hané popasovat i s vegetariánskou výzvou, v semifinále pak odzbrojil hosty svým pojetím pop-up restaurace. „Moje finálové menu je poklonou české gastronomii, chci poukázat na to, že se stáváme světovou kuchyní,“ říkal Heneš před poslední bitvou. „Je to David proti Goliášovi, Salabka je strašně silný soupeř, ale kdo má malé cíle má malé výsledky,“ dodal šéfkuchař Long Story Short.

I pro tým Petra Kunce ze Salabky byl zátěžový test opravdovou zkouškou, v níž ovšem pražský podnik obstál. Stejně tomu bylo i ve druhém kole, kde vyřadil vietnamské „bistro“ Nhà hai hành. „V semifinále zcela dominovali, když servírovali kačeří prsa nebo krupicovou kaši. Ve spojení s nonšalantním servisem bylo nemožné je porazit,“ komentoval výkon Kunce a jeho spolupracovníků Pohlreich. „Když chce člověk hrát první ligu, tak musí prostě makat. Za to, jakým jsem dnes, mohu poděkovat šéfkuchařům, s nimiž jsem pracoval, a právě na jejich počest chci sestavit svoje finálové menu,“ sdělil šéfkuchař zážitkové restaurace a oznámil, že chce být nejlepším kuchařem Česka.

Posedlost dokonalostí a láska k vaření

Oba finalisté se opět, stejně jako v prvním klání, vrátili do Pohlreichovy restaurace Next Door. Zde dostali za úkol vytvořit tříchodové menu, které mělo ukázat, kdo si zaslouží titul v prvním souboji restaurací. Tentokrát ovšem soupeři nevařili současně, ale postupně, přičemž první byla zvolena Salabka. Každý z šéfkuchařů k výzvě přistoupil po svém. Zatímco Kunc se vrátil na začátek své kuchařské dráhy, Heneš podle Pohlreicha připravil menu stejně nevšední, jako je on sám. „Petr Kunc má jídla dost symetrická a nalajnovaná, já tam zase použiji tu naší klasickou nedbalou eleganci,“ glosoval to šéfkuchař olomoucké restaurace.

Hosté z nejpovolanějších

Mezi pozvanými na poslední večeři nechyběli ani účastníci předešlých klání, kterým účast ve finále unikla. Poradními hlasy, které měly Zdeňku Pohlreichovi pomoci rozhodnout, koho má vybrat jako toho nejlepšího, se staly profesionální školitelka personálu Martina Strenková, redaktorka časopisu Apetit Darina Siegelová a vítězka ocenění Foodblok roku 2022 Anna Grossmanová.

Houbový risk i mušle v zelňačce

Inspiraci k tvorbě předkrmu získal Petr Kunc u Hestona Blumenthala, známého pro své použití netradičních technik vaření. Hostům šéfkuchař Salabky nabídl hlívu královskou, pyré z pravých hříbků a bramborovou espumu. Naproti tomu tým z Long Story Short postavil speciální zelňačku s mušlemi svatého Jakuba. „Dát tohle dohromady je pro někoho fakt přestřel, ale to jsem já,“ vysvětloval Heneš. Podle reakce hostů se zdálo, že jeho neotřelý přístup může být klíčem k vítězství. Houby ze Salabky totiž nenadchly všechny hosty. „Úplně mě to nevystřelilo,“ komentoval jeden, další přiznal, že určitě dá prostor i druhé restauraci. „Určitě si své místo ve finále určitě zaslouží, protože ten předkrm byl fenomenální,“ zaznělo posléze na konto netradiční zelňačky.

Drzost, která má své místo

Podle Pohlreicha byl předkrm Salabky na jejich standard možná moc jednoduchý. „Očekávání hostů, kteří si myslí, že to bude totální raketa, však mohou být ještě větší,“ připomněl renomovaný šéfkuchař. Risk Long Story Short ovšem pochválil a na Henešovu adresu dodal, že kdyby takových drzounů bylo víc, tak by se gastronomie hýbala kupředu o něco rychleji. Food kritičky pochválily oba předkrmy.

Jehně a králík

Inspirací k hlavnímu chodu byl pro Petra Kunce jeho pobyt v Anglii. Zde se totiž kuchař zamiloval do jehněčího, které se stalo základem jeho stěžejního jídla, jehněčího hřbetu a konfitu s mátovou omáčkou a pyré s fava fazolí. To šéfkuchař Long Story Short sáhl po české klasice, králíkovi. Jak sám prohlásil, snaží se ho vytáhnout opět na výsluní, a proto zvolil jako hlavní chod právě králíka.

Obě jídla potěšila jak Pohlreicha, tak jeho „poradkyně“. U jehněčího si pochvalovaly především maso a silnou omáčku, olomoucký podnik ocenily jak za králíka, tak i pyré. „Tentokrát se všechny shodneme, to byla česká vesnice na talíři, ale v luxusním provedení,“ sdělila Anna Grosmannová.

Dezert ztížil rozhodování

Zlatým hřebem večera, který měl rozhodnout o konečném vítězi Pohlreichova souboje restaurací, se staly dezerty. Zatímco Salabka nabídla hostům restaurace Next Door krém z bílé čokolády s čerstvým ovocem, jahodovým consommé s vanilkovým olejem, šťavelovou zmrzlinou a jedlým zlatem, Long Story Short vsadila na žemlovku, ovšem v moderním kabátě. Podle očekávání hostů se obě sladké tečky vydařily na výbornou, takže měl Pohlreich ztíženou situaci při rozhodování o vítězi jeho soutěže.

Pohlreichovo přiznání

Před vyhlášením výsledku se oblíbený „šéf“ obrátil na oba kuchaře, kteří se ve finále postavili proti sobě. „Petře, z tebe doslova tryská ambice a tvoje absolutní odhodlání být nejlepší je úplně nepřehlédnutelné. A k něčemu se ti musím přiznat. Mně je to moc sympatické, já jsem totiž nebyl tak úplně jiný než jsi ty,“ řekl Pohlreich Kuncovi.

Slova chvály měl ovšem i pro druhého Petra Heneše. „Ty o sobě říkáš, že jsi punkáč s pravidly. Pro mě jsi zjevení české gastronomie, baví mě ten nekonvenční a kreativní přístup a to, co předvádíš, je opravdu hodně zajímavá věc. Myslím si, že jsi jeden z nejlepších lidí na poli moderní české gastronomie, jestli na tobě ale doopravdy něco obdivuju, je to tvoje schopnost inspirovat lidi kolem sebe,“ ocenil šéfkuchaře Long Story Short Pohlreich.

Restaurační puberta

Nakonec to byl ovšem právě šéf olomoucké kuchyně, kdo odcházel jako zklamaný. Premiérové vítězství v souboji restaurací totiž vybojovala zážitková restaurace Salabka. „Jsem nesmírně šťastný, dali jsme do toho všechno, šli jsme si za svým, snažili jsme se být na každé kolo maximálně připravení a dotáhnout to do konce,“ zhodnotil účast v Pohlreichově soutěži Petr Kunc. Jeho protivník byl sice smutný, ale hned věděl, že je třeba tuto situaci přetavit v úspěch. „Jsme malý tým, máme restauraci ještě v pubertě, ale jak ji ještě trochu vypipláme, tak budeme nejlepší,“ vzkázal Petr Heneš.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více