Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Okaté palačinky aneb Turecké placky gözleme se špenátem a sýrem se snadno připravují a chutnají skvěle se špenátem a sýrem
Zdroj: Wikimedia Commons, By JB Macatulad - Own work, CC BY-SA 4.0

Říká se jim sice turecké palačinky, s našimi palačinkami ale nemají nic společného. Připravují se z kynutého těsta, válí se dotenka a pak se plní různými ingrediencemi. V Turecku jde o levné pouliční jídlo, to mu ale rozhodně neubírá na půvabu, ba spíš naopak. 

Oblíbený turecký fastfood

Turecké placky gözleme patří k méně známým specialitám, které ještě neprorazily do tureckých fastfoodových provozoven v zahraničí. V Turecku na ně ale narazíte takřka všude, hlavně na venkově. Stany s vály a plotnami, na nichž turecké ženy připravují gözleme, jsou však mnohdy i v luxusních hotelích jako atrakce pro turisty. Pečou je tam pro ně autenticky jako za starých časů, aby mohli okusit něco z opravdu tradiční turecké gastronomie. Placky však snadno uděláte i doma a vystačíte si i s obyčejnou pánví a sporákem. 

Palačinky s oky pečené na žáru

O gözleme se někdy mluví jako o tzv. „okatých palačinkách“. Říká se totiž, že název vznikl z tureckého výrazu označujícího oči, prý kvůli hnědým puchýřkům, které při pečení na plackách vznikají, a připomínají oči. Druhá teorie je o trochu méně zajímavá, zřejmě však pravděpodobnější. Podle ní jde o odvozeninu z tureckého slova közleme, jež znamená grilovat, nebo rovnou slova köz - žár.

Historie gözleme sahá až do starověkého Turecka, kdy s nimi doplňovali energii kočující nomádi. Tyto palačinky byly snadno přenosné a dokázaly zasytit i po dlouhých dnech cestování. Z této jednoduché cestovní svačinky se pak na počátku 20. století stalo populární rychlé občerstvení. Gözleme se často nabízejí i na trzích a festivalech, podávají se ale i v normálních restauracích. 

Jednoduché těsto ze tří ingrediencí

Placky gözleme se nejčastěji dělají slané, ale mohou být i sladké, třeba s jablky nebo tvarohem. V poslední době jsou populární i moderní verze dokonce s nutellou. Těsto na samotné placky je jednoduché, skládá se jen z mouky, vody, soli a droždí. Někdy se přidává i olej a jogurt, což zajistí vláčnější těsto. Těsto se pak rozválí na tenký plát, naplní libovolnou náplní a přeloží buď na polovinu, nebo jako obálka. Poté se těsto opeče na vyhřáté železné desce a nakonec se potírá rozehřátým máslem, aby se navlhčilo. Někdy se i roluje do podoby rolády. 

Spousta variant a náplní gözleme

Recept na gözleme se liší podle regionu a podle toho, jaké ingredience jsou zrovna k dispozici. Tradičními náplněmi jsou např. mleté hovězí maso s cibulí „kıymalı“, špenát a feta, „ıspanaklı“ nebo brambory a pažitka „patatesli“. Gözleme se nejčastěji podávají s jogurtem nebo jogurtovým nápojem ayran, salátem a rajčaty či tureckým čajem cay. Pokud vás láká verze se špenátem a fetou, můžete si ji snadno připravit podle následujícího receptu

Budete potřebovat: 270 g hladké mouky, 3 lžíce řeckého jogurtu, ½  lžičky prášku do pečiva, ½ lžičky sušeného droždí, ½ čajové lžičky vloček mořské soli, 2 lžíce olivového oleje, 150 ml teplé vody, mouka na posypání válu. Na náplň si připravte: 2 šálky nasekaných listů baby špenátu, 1 šálek rozdrobeného sýra feta nebo balkánského, chilli vločky (nepovinně), olivový olej a plátky citronu k podávání

  1. Ve velké míse smíchejte všechny ingredience na těsto kromě olivového oleje. Vařečkou míchejte, dokud se nespojí. Pak těsto vyklopte na pomoučený vál a několik minut hněťte, dokud není hladké. Pokud máte pocit, že je těsto příliš tuhé (mělo by být na dotek poddajné), přidejte trochu vody a hněťte dál. 
  2. Uhnětené hladké těsto vraťte zpět do mísy. Přikryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 30 minut. Pak těsto prohněťte s olivovým olejem dohladka, zakryjte a opět nechte ještě 30 minut odležet.
  3. Těsto rozdělte na 6 kuliček. Každou kuličku těsta rozválejte na velký obdélník. Podle potřeby je poprašte další moukou, aby se nelepily. Vyválejte co nejtenčí pláty a dejte pozor, abyste těsto neroztrhli. Když pod něj položíte ruku, mělo by být vidět skrz těsto (těsto by mělo být dostatečně tenké a průsvitné).
  4. Do středu rozprostřete špenát, fetu a chilli vločky (pokud je používáte). Konce přeložte jako obálku, potřete vodou a stiskněte k sobě. Přeložené gözleme lehce poprašte další moukou a opatrně je rozválejte na trojnásobek velikosti přeloženého těsta.
  5. Vymažte velkou pánev olivovým olejem a smažte gözleme z každé strany několik minut dozlatova. Nakrájejte na trojúhelníky (nebo čtverce) a podávejte horké s citronem.

Náš tip: Máte-li tureckou kuchyni v oblibě, můžete vyzkoušet i tento vajíčkový salát podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Gözleme
Tasteatlas.com: Authentic Gözleme Recipe

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více