Gözleme (turecké placky)

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 23 názorů

Suroviny

hladká mouka
voda
sůl
Na 100 ml mouky je potřeba asi 40 ml (g) vody, sůl podle potřeby, raději méně.
Náplň může být opravdu různá:
Sladká:
mleté ořechy
cukr
skořice
I. slaná:
strouhaný sýr (balkánského typu)
nať petržele
kopru
II. slaná:
strouhaný sýr
kousky loupaných rajčat
petrželová nať
III. slaná:
smažené mleté maso
strouhaný sýr
krájené natě (titulní foto)
Recept si zatím oblíbilo 24 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vodu do mouky se solí přiléváme postupně, po promíchání vzniklé těsto několik minut hněteme a před plněním necháme asi 15-30 minut odpočinout.

  2. Rozdělíme na menší dílky, z každého v omoučněných rukách uděláme pevnou kuličku a na moukou posypaném stole vyválíme do opravdu tenké placky.

  3. Na půlku placky rozprostřeme náplň, volnou půlku pak přehneme přes náplň do tvaru půlměsíce a okraje dobře přitiskneme k sobě (prsty, vidličkou).

  4. Smažíme na nahřáté teflonové pánvi, až se na spodní straně objeví tmavší hnědé skvrny, oka, která dala těmto plackám jméno (göz - oko). Obrátíme, potřeme olejem a opečeme z druhé strany, kterou pak také potřeme olejem. Na talíř podáváme gözleme krájené na kusy.

Poznámka

Placky jsou velice levné, jednoduché na výrobu a variabilní svými náplněmi.Dovedu si je dobře představit i jako nevšední pohoštění pro návštěvu....

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 185 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Gözleme (turecké placky)

  • magdalenka magdalenka

    Po dlhšej dobe dnes prišli placky na program. Cesto som trochu inovovala, aby nebolo také "papierové", dala som do neho trochu jogurtu. Plnila som osoleným tvarohom, drobne pokrájaným mangoldom plus cesnak, na omastenie som použila bravčovú masť. Boli skvelé, pridávam foto.:-K

    Odpovědět

  • Jmenojetajne Jmenojetajne

    Konečně jsem našla recept! Na dovolené v Turecku jsem se do tohoto zamilovala, dělala to u nás v hotelu stará paní na pláži jako snack, nejdřív jsme si mysleli, že to bude nějaká tortila a šli jsme to zkusit až poslední den dovolené, taková škoda! Akorát všichni píšete, že to děláte na slano nebo na sladko se skořicí, ale za mě teda s nutellou, mňam!<3

    Odpovědět

  • janaH janaH(neregistrovaný)

    Jé, tohle na mě vykouklo v podobných.
    Já to taky kdysi jedla v Turecku, starý pán to tam pekl snad přímo na plotýnce vařiče, ale možná měl něco podobného, jako je na fotce. Měl je na sladko i na slano, dávali jsme si je na slano a "hajs", náplň sypanou drcenou feferonkou. Bylo to jako prevence proti případným žaludečním nebo střevním potížím. Tak tohle určitě zkusím, teď v létě spolu se zeleninovým salátem.:yes:
    Dík za recept.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    magdalenka: děkuju:-8 U nás taky chutnají, i ty nasladko jsou výborné.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    cathleen:som ostuda - naozaj som vyskúšala a zabudla pochváliť. Plnila som balkánom a petržlenovou vňaťou som nešetrila. Malo to veľmi priaznivý ohlas u kobyliek.
    DOPORUČUJEM!!!

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    spagetka: spagi, to opravdu nevím, s crispem nemám žádné zkušenosti. Pokud vyzkoušíš, písni, prosím, svoje zkušenosti i pro ostatní :-K

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    cathleen: to by možná šlo i na crispu v mikrovlnce ne? To bych možná nemusela obracet. Aspoň mi to tak připadá a za pokus nic nedám, každopádně ukládám a bude nevšední pohoštění;-). Udělám obě verze, sladké i slané ;-);-):-p:-p:yes:
    Jinak poznámka: podobně dělala placky babička na tálu na kamnech, děda je mazal povidly, ale byly nepřehnuté, jak je svět malý:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    magdalenka: ne, těsto je nekynuté, bez droždí. Příště zkusím přidat maličko oleje.
    Na koláži, jak paní placku smaží - to černé, je ten "činel". Vypadá to jako obrácená plytší wok pánev a tady pod tím topili plynem - normální hořák.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    cathleen:to máš aký "činel"? :-O
    K receptu - ja som si myslela, že tie bubliny v ceste sú od droždia...

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Coleta, magdalenka: ano, byly pečeny na "činelu" :-D na některých fotkách je to trochu vidět.
    Díky za zájem o recept a pokud vyzkoušíte, placky vám určitě na talíři "věkem" neoschnou! Nebudou stačit :-D

    Odpovědět

  • Daduli Daduli

    :yes:toto musím zkusit, vypadá to super

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :yes: opět další krásný recept, už mám uloženo a snad co nejdřív vyzkouším:yes::-K

    Odpovědět

  • Hanny Hanny(neregistrovaný)

    Omlouvám se za ten palec dolů,samozřejmě jsem se "překlikla" a napravuji to - :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Hanny Hanny(neregistrovaný)

    Jéééééžiši,to bych si fakt dala!!!:-p:-)):no:

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    Já jsem placky ochutnala v Turecku a moc mi chutnaly. Pečou se na takovém jakoby otočeném velkém činelu a nasucho. Mastí se až když se dokončí, teda alespoň tak to pekli v Alanyi. Jedla jsem jen slané, jsou výborné.Doporučuji vyzkoušet.

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: turecké recepty placky gozleme gezleme slané placky turecké gozleme turecké pečivo turecké jídlo recepty turecke jidla gotzleme turecké jídlo guzleme turecke plnene placky gosleme turecký sýr turecká jídla gozleme placky goezleme turecké sýry turecke masove placky tureckýé placky

Zapomněl/a jsem heslo