Vlasta Burian si domů „ukradl“ slavného kuchaře: Ten králi komiků vařil třeba kuře s jablky, volským okem a mandlemi
20. 6. 2023 Ostatní
O životě Vlasty Buriana víme mnoho podrobností, ale málokdo tuší, jak velkým milovníkem dobrého jídla oblíbený herec byl. Kvůli tomu, aby měl doma vždy připraveny perfektní pokrmy, neváhal z vyhlášeného lahůdkářství „přetáhnout“ kuchaře se zkušenostmi z Paříže. Ten poté Burianovi chystal speciality, na nichž si herec rád pochutnával. Recept na jednu z nich, netradiční kuřecí prsa, představil pořad Zlatá labuť u sporáku, který připravuje TV Nova.
Kuře v hlavní roli
Jedním z nejoblíbenějších pokrmů Vlasty Buriana byla kuřecí prsa s jablky, volským okem a mandlemi. „Ačkoliv herec ve filmu To neznáte Hadimršku říká, že by kuřeti neublížil, ve skutečnosti si ho rád dával,“ upozornila Regina Tůmová, jedna z moderátorek pořadu portálu nova.cz Zlatá labuť u sporáku.
Mohlo by vás zajímat
Kuchař z věhlasných podniků
Jak vysvětlila její kolegyně Dominika Rachůnková, oblíbený Burianův recept chystal v hercově domácí kuchyni Jaromír Trejbal. Ten se prosadil v luxusní pařížské restauraci La Coupole Montparnasse. Vařil i v podniku na Champs Elysées, v hotelu Ritz ve francouzské metropoli či v Monte Carlu. Když se vrátil domů, potkal se v lahůdkářství U Lipperta s Burianem. Ten se rozhodl, že perfektního kuchaře musí mít za každou cenu doma.
Speciality a velké množství chodů
„Burian si užíval jídlo jako pro krále, a to bez nadsázky. Trejbal totiž vařil i pro belgického krále Alberta I. K obědu se často vařilo třeba až sedm chodů,“ překvapily moderátorky Zlaté labutě u sporáku. Pod Trejbalovýma rukama vznikaly takové skvosty, jako jsou mozeček ve vinné omáčce, plnění raci, koroptví terina nebo třeba telecí rosol. Prim ovšem drželo kuře.
Kuře s mandlemi podle Vlasty Buriana
Na jedno z nejoblíbenějších jídel krále komiků budete potřebovat: 2 kuřecí řízky, 2 vejce, jablko, široké nudle, rajčatový protlak, mletou papriku, sekané mandle, 200 g másla, olej na smažení, sůl, pepř, cukr a čerstvou petržel.
Jak na to?
- Kuřecí řízky naklepeme a z obou stran osolíme a opepříme.
- Poté plátky osmahneme na rozpáleném oleji a odložíme na stranu.
- Mezitím si oloupeme čerstvé jablko a nakrájíme ho na plátky.
- Posypeme mletou paprikou a přidáme je do pánve s výpekem. Přidáme zhruba 50 gramů másla a plátky ovoce na rozpuštěném másle osmahneme.
- Jablka vyjmeme a ve stejné pánvi připravíme také omáčku.
- Rajský protlak necháme prohřát. Přidáme trochu cukru na doslazení, omáčku osolíme a opepříme.
- Ve vroucí vodě uvaříme podle návodu široké nudle, mezitím si připravíme také volské oko.
- V čisté a suché pánvi ještě opražíme sekané mandle.
Tip na servírování:
Do hlubokého talíře dáme rajčatovou omáčku, přidáme uvařené nudle, na které klademe nakrájené kuřecí prso. Na něj posadíme volské oko, plátky jablka, posypeme mandlemi a dozdobíme posekanou čerstvou petrželí.
Jak vypadá oblíbené jídlo krále komiků a jeho příprava se můžete podívat do naší fotogalerie:
Web nova.cz se v pořadu Zlatá labuť u sporáku, zaměřuje na oblíbené pokrmy českých osobností, ale zároveň na zajímavosti z jejich života. Redaktorky a kuchařky amatérky Dominika Rachůnková a Regina Zajícová tak budou vařit prvorepubliková jídla, na kterých si pochutnávaly tehdejší celebrity. Archiv pořadu najdete na webových stránkách komerční televize.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalá chuť Itálie: Víte, proč má salát caprese barvy italské vlajky a jak se správně dělá?
Jen málokterý salát je jednodušší než italský… Číst více
Jak připravit salát Caprese. Skvělá kombinace surovin a barev je výtečná i k tepelné úpravě
Červená, zelená a bílá barva jsou lákavé pro oči a připomínají italskou vlajku. Na krásně barevný salát si připravíme pěkně vyzrálá rajčata (červená… Číst více
Caprese, lehký letní salát s vůni moře a Itálie: Videonávod poradí s přípravou
V teplých letních dnech vyhledáváme hlavně lehká jídla, která dokáží příjemně zasytit, pohladit smyslové buňky a hlavně nedají tolik práce. Přesně… Číst více
Jak zpracovat papriky. Mohou tvořit hlavní chod, být součástí zeleninové směsi, dají se zavařit na zimu
Paprika zeleninová je teplomilná rostlina poměrně náročná na pěstování. Ale tam, kde jí dokážeme dát dobré podmínky, můžeme přibližně od poloviny… Číst více
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Jak zavařit papriky? S tímto receptem snadno a rychle zpracujete i větší množství
Papriky sklízíme přibližně od poloviny léta až do podzimu. Na sklizeň se výborně hodí zahradnické nůžky - za jejich pomoci se nestává, že bychom… Číst více
Lomnické suchary: Kouzlo jejich úžasné chuti spočívá ve speciálním koření a dvojitém pečení
Lomnické suchary jsou jednou z mnoha našich… Číst více
7 oblíbených tvarohových pomazánek připravíme velmi rychle. Nejlépe chutnají na čerstvém pečivu, doplněné kapií a cibulkou
Tvarohové pomazánky nejlépe chutnají na krajíci čerstvého chleba nebo ke křupavému pečivu. Zdobíme je čerstvou nebo sterilovanou zeleninou. Mažeme… Číst více
Jak udělat budapešťskou pomazánku? Retro pomazánka z tvarohu je stále populární
Jak připravit základní budapešťskou pomazánku Budapešťská pomazánka je nestárnoucí klasikou, která neztrácí na své oblíbenosti. Přitom její příprava… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více