Patří kečup po otevření hned do lednice? Hádka na internetu rozdělila uživatele, ale šéfkuchař Miroslav Mahel má jasno
4. 7. 2023 Historie a zajímavosti
Debatu na sociálních sítích dokáže rozvířit mnoho témat, tentokrát je to skladování kečupu. Startérem někdy až vyhrocených hádek se stal twitterový příspěvek společnosti Heinz, v němž výrobce populárního kečupu dal najevo, že jeho produkt patří do lednice. Námi oslovený šéfkuchař Miroslav Mahel s tímto názorem souhlasí, ale upozorňuje na jedno úskalí.
Tweetem odstartovaná hádka
Názory na skladování kečupu se různí. Někdo je z domova zvyklý pochutinu dávat do spíže, jiní zase lpí na tom, aby byla pokaždé umístěna do lednice. Rozseknout tuto složitou otázku se pokusila společnost z nejpovolanějších, Heinz. „Jen pro vaši informaci. Kečup. Patří. Do. Lednice!,“ napsala na Twitter a rozpoutala tak diskuzi plnou vášní i zbytečných osobních útoků, informuje CNN.
FYI: Ketchup. goes. in. the. fridge!!!
— Heinz (@HeinzUK) June 27, 2023
Roli hrají konzervanty
Přitom na skladování kečupu není podle šéfkuchaře Miroslava Mahela nic složitého. „Do otevření ho nechávám standardně v regále. Pak ho raději dám do lednice, protože dnes jsou kečupy kvalitnější a obsahují míň konzervantů než ty, které známe z minulosti,“ vysvětluje pro Toprecepty.cz šéfkuchař bistra YES v Třeboni. Nyní již kečup tolik nepoužívá, má však bohaté zkušenosti z předešlých zaměstnání.
„Děláme pouze signature burger, kde jako omáčku používáme svoji chipotle. Takže kečup spíš jen pro děcka k hranolkám,“ doplňuje šéfová podniku Lenka Holoubková a dodává, že při vaření používají v bistru passatu, a to do mexické či italské kuchyně.
Mohlo by vás zajímat
Anketa dopadla jasně
Společnost Heinz zareagovala na intenzivní debatu o svém tweetu o den později. To na sociální síť umístila anketu, v níž vyzvala uživatele Twitteru, aby se vyjádřili k tomu, kde uchovávají kečup oni. Podle 63,2 % z více než 13 000 odevzdaných hlasů jasně zvítězilo skladování v lednici, 36,8 % respondentů volí raději spíž.
Lednice sráží chuť
Uchování v lednici má ovšem podle Miroslava Mahela jednu drobnou výjimku. „Samozřejmě je nejlepší si udělat kečup svůj nebo kupovat skvělý v bio kvalitě s minimem konzervantů, ale po otevření je i tak nutné oba skladovat v lednici. Před použitím pak doporučuji nechat kečup chvilku v pokojové teplotě. Lednička totiž jeho chuť přeci jen sráží,“ řekl pro Toprecepty.cz šéfkuchař třeboňského podniku.
Zdroj informací:
cnn.com - To fridge or not to fridge? Ketchup company clears the air on how you should store the popular condiment
twitter.com - Heinz
Dostali jste po přečtení chuť na kečup? Sezona rajčat sice ještě nezačala, ale už teď se můžete mrknout na naše video, jak na přípravu domácího kečupu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více