Valašské frgále podle Petry z MasterChefa: Recept na koláče, které rozplakaly i drsného porotce Radka Kašpárka
11. 10. 2023 Rozhovory a reportáže
Frgále jako od maminky, přesně takové vystřihla v posledním díle soutěže MasterChef Česko 2023 sympatická Petra Kamencová. Kdyby se toho její maminka, která ji od mala učila vařit i péct, dožila, byla by jistě hodně pyšná...
Finálová jedenáctka
V posledním díle kulinární soutěže MasterChef Česko 2023 dostalo jedenáct soutěžících za úkol udělat takový pokrm nebo dezert, jehož příprava, například včetně marinování nebo kynutí, zabere celou noc.
Petra Kamencová si zvolila dezert, ale ne ledajaký. Vsadila na valašské frgále, které ji učila kdysi péct její maminka. Právě pro ni, ale i pro svého tatínka, tam někam nahoru do nebe, kde oba Petřini rodiče již jsou, se Petra maximálně snažila.
„Vařit mě učila maminka a jsem jí vděčná, že mě pouštěla k plotně, myslím si, že to byl hlavní důvod, že jsem získala lásku k vaření,“ svěřila se Petra v pořadu a dodala, že než maminka umřela, tak společně pekly s Petrou i jejími dětmi právě tyhle tradiční koláče, na něž si Petra chtěla vzít recept, ale už to nestihla.
Přesto dokázala přesvědčit porotce, že nakoukáno od maminky měla i bez jejího receptu dost. „Péťo, já vám moc děkuju, tohle je naprosto božský frgál," komentoval po ochutnání Přemek Forejt a dodal, že by Petra měla "učit starý báby na Vsetíně dělat frgále".
Pozadu nezůstal ani Radek Kašpárek. „Někdy jsou situace, kdy jsem naměkko, a to je tahle situace, protože jste odprezentovala vzpomínku na dětství, na vaši maminku a myslím, že by na vás byla maminka pyšná," komentoval jindy drsný porotce se slzami v očích a rozplakal tak i samotnou Petru, kterou tato sladká láskyplná vzpomínka vystřelila rovnou na balkon.
Pro čtenáře webu Toprecepty.cz Petra prozradila svůj, mnohokrát vyzkoušený, a rodinou k dokonalosti vyladěný, recept.
Mohlo by vás zajímat
Recept na frgále
Na Petřiny frgále si připravíme na těsto: 475 g hladké mouky, 212 ml plnotučného mléka, 17g droždí, 1 vejce, 1 žloutek, 120 g pískového cukru, 2,5 g soli, 50 g másla a kůru z 1 citronu.
Postup: Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, cukr a uděláme do něj důlek, kam nalejeme teplé mléko a rozdrobíme droždí. Necháme pár minut vzejít kvásek. Přidáme vejce, žloutky, citrónovou kůru a zpracujeme lesklé těsto, které se odlepuje od mísy. Nakonec zapracujeme máslo, nakrájené na tenké plátky, mělo by být ještě pevné. Poprášíme moukou, zakryjeme a necháme vykynout. Mezitím se pustíme do náplní.
Na makovou náplň budeme potřebovat: 400 g mletého máku, 400 ml mléka, krupicový cukr dle chuti (cca 4 lžíce), 1 svitek skořice, 2 lžíce rumu Tuzemák, 2 vrchovaté lžíce povidel a 3 lžíce rozmixovaných piškotů
Mléko, mák, cukr a kousek skořici vaříme na mírném plameni cca 20 min. Pak vyjmeme skořici a vmícháme povidla, rum a piškoty. Náplň musí být hustá, aby při pečení nestékala, pokud není, přidáme piškoty.
Na hrušková povidla si nachystáme: 4 větší hrušky, 3 lžíce třtinového cukru, 3 kytičky badyánu, 3 celé skořice, hrst hřebíčku, 2 lžíce rumu a mleté piškoty
Na pánvi necháme zkaramelizovat cukr a vsypeme na něj hrušky nakrájené na kostičky a zbavené jádřinců (není třeba loupat). Nebojte se toho, že cukr zase zatuhnul, rozvaří se ve šťávě z hrušek. Přidáme koření v pytlíčku (kupuji v Orionu) a vaříme. Hrušky pustí šťávu, vaříme ale do té doby, než se šťáva zredukuje a hrušky jsou měkké. Vmícháme rum a necháme opět trochu vydusit, vyjmeme koření a náplň rozmixujeme. Přidáme tolik piškotů, aby byla povidla hustá a netekla.
Na tvarohovou náplň si připravíme: 2 tvarohy v alobalu, kůru z 1 většího citronu, 1 vanilkový lusk a 2 vanilkové cukry, 1 lžíci rumu, trochu mléka a mleté piškoty.
Smícháme všechny suroviny, vyškrábnutý lusk a osladíme dle vlastní chuti. Určitě nezapomeňte na tu citronovou kůru, ta je tam skvělá!
Na drobenku si připravíme: 1 máslo, 250 g krupicového cukru a 500 g polohrubé mouky. Vše ručně smícháme v hrudkovitou drobenku.
Dokončení: Zatímco jsme dělali náplně, těsto mezitím vykynulo. Tvoříme z něj bochánky každý á 200 g, vyválíme každý na pomoučeném válu a dáme do vymazané formy nebo na plech, vyložený pečicím papírem.
Náplně dáváme dle libosti buď jednotlivě, nebo nakombinujeme. Frgály posypeme bohatě drobenkou a pečeme v horkovzdušné troubě (kde můžeme péci klidně 2 najednou) na 170 stupňů cca 20 min. Necháme vychladnout a chladné pokapeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem – poměr záleží na vás.
Petra Kamencová o sobě s nadsázkou říká, že žije pro to, aby jedla. Nejí pro to, aby žila. Miluje vaření a vše kolem jídla a proto se rozhodla plnit si své sny v této oblasti.
Soutěž Masterchef ji v tom hodně posunula a když nedávno vařila s ostatními soutěžícími live v Brně před narvaným náměstím, došlo jí, že tohle je absolutně její svět, ve kterém se cítí skvěle. Kombinace vaření, pódia a live cooking show je jedním ze směrů, kam se chce vydat a dokonce už se jí rodí v hlavě nápad na televizní pořad.
Tak Petru sledujte, ať už na jejím nově založeném You tube kanálu, či na Instagramu. Najdete tam nejen recepty a vaření, ale také tipy na suroviny, kde je koupit, kde se dobře najíst a tak dále.
Na fotky z Petřina dětství s rodiči i ze soutěže MasterChef Česko se můžete podívat v naší galerii:
Jednoduché frgály pro začátečníky můžete zkusit i podle našeho video receptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Slavíme MDŽ: Recepty, které muži hravě zvládnou a potěší jimi své drahé polovičky
Už od roku 1908 patří 8. březen ženám a ocenění a… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
Lotus sušenky jsou skvělým základem moučníků. Poradíme, jak z nich připravit rychlý sušenkový řez
Lotus sušenky si získaly velkou oblibu. Protože jsou trvanlivé, vyplatí se nakoupit několik balení do zásoby, když jsou zrovna v akci. Navíc je pak… Číst více
7 kroků k dokonalému tatarskému bifteku: Tuto delikatesu z hovězí svíčkové si zamilujete
Tatarák připravujeme z nejkvalitnější hovězí svíčkové. Nejčastěji se servíruje jako předkrm, večeře, nebo je oblíbenou součástí rautu. Jeho typické… Číst více
Jahody patří k létu a nepečené dezerty k jahodám. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty
Není potřeba nic složitého vymýšlet, stačí sáhnout po osvědčených receptech a přesně takové jsme pro vás vybrali. Všechny vybrané recepty obsahují… Číst více
Báječné recepty z tvarohu: Můžeme ho použít do dezertů i do pomazánek
Tvaroh je velmi lehce stravitelný a báječně se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Vybírat můžeme z několika variant - od nízkotučných až po plnotučné… Číst více
Jak připravit jahody se šlehačkou? Legendární dezert báječně osvěží
Sezóna jahod je v plném proudu - připravit s nimi můžeme velké množství více či méně pracných dezertů, a přesto, že jsou jahody se šlehačkou velmi… Číst více
16 receptů na nepečené dezerty: Tyto úžasné dobroty s úspěchem připraví i nezkušení
"Tvoření" nepečených dezertů je vlastně zábavné, stačí si dopředu připravit několik surovin a pak už jen mícháte, šleháte a vrstvíte. Na závěr ještě… Číst více
Lotus tiramisu do skleničky: Tato jednoduchá a rychlá dobrota vás naprosto okouzlí
Tiramisu je tradiční italský dezert, na jehož báječné chuti se podílí sýr mascarpone, cukrářské piškoty namáčené v kávě a likér Amaretto. To vše je… Číst více
Jak připravit Míša dezert? Ochutnejte rychlou verzi receptu do skleničky
Míša řezy jsou po generace velmi oblíbený dezert, lahodná chuť krému, který je doplněný korpusem a politý čokoládou, se doslova rozplývá na jazyku.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více