Sváteční prvorepubliková bábovka: Mramorová šlehačková podle „Sandtnerky“ voní čokoládou a chutná božsky
27. 10. 2023 Vaření
Den vzniku samostatného Československa sice letos připadá na sobotu, což bohužel znamená, že nemáme den volna navíc, i tak si ho ale můžeme aspoň osladit nadýchanou bábovkou. Recept podle prvorepublikové kuchařky M. J. Sandtnerové je pro tuto příležitost ideální.
Jak se žilo za první republiky?
V sobotu 28. října slavíme Den vzniku samostatného československého státu a jeho osamostatnění od Rakouska-Uherska. Právě tímto dnem roku 1918 začalo období první republiky, které je vnímáno jako jakýsi zlatý věk v historii našeho národa. I když ve skutečnosti nebylo vše tak růžové, jak si představujeme, v každém případě šlo o období, kdy byla postavena spousta architektonicky významných staveb a vzniklo mnoho cenných uměleckých děl.
Natáčely se slavné černobílé filmy s hvězdami, jako byl Oldřich Nový, Nataša Gollová nebo Adina Mandlová, vznikaly luxusní módní salony a lidé žili v jakési euforii ze samostatnosti státu. Byla to doba vyhlášených kaváren, cukráren, lahůdkářství či dalších podniků. K Myšákovi se chodilo na zákusky, k Paukertovi či k Lippertovi zase na chlebíčky, k Vaňhovi na rybí speciality a do restaurace luxusního hotelu Šroubek na různé delikatesy.
Mohlo by vás zajímat
Slavné prvorepublikové kuchařky
Ti, kteří si to nemohli dovolit, vařili doma podle slavných kuchařských knih, které musela mít ve své knihovničce každá správná hospodyňka. Vedle Anuše Kejřové nebo Marie Haškovcové byla největší hvězdou Marie Janků Sandtnerová. Přestože je její Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů stará již téměř sto let, podle jejích receptů se vaří dodnes a hlavně v případě tradičních českých pokrmů nebo zákusků je „Sandtnerka“, jak se kuchařka často nazývá, sázkou na jistotu.
Mohlo by vás zajímat
Mramorová bábovka - nejlepší sváteční moučník
U koho jiného by tedy člověk měl hledat inspiraci na pečení tak klasického moučníku jako je mramorová bábovka? Právě tato dvoubarevná a kakaem vonící a pocukrovaná bábovka je dokonalou ozdobou stolu a ideálním moučníkem nejen k nedělnímu posezení u kávy, ale i pro sváteční den.
Mohlo by vás zajímat
Jak na šlehačkovou bábovku podle Sandtnerové?
Receptů na mramorovou bábovku je celá řada. Můžete ji udělat tvarohovou, jogurtovou, piškotovou nebo třenou. Nejluxusnější je ovšem ta poctivá šlehačková – dokonale nadýchaná, vláčná a plná kakaa. A právě tu si nyní můžete upéct podle receptu z kuchařky M. J. Sandtnerové. Jak na to?
Budete potřebovat: 125 g másla, 240 g cukru, citronovou kůru, 250 ml smetany ke šlehání, 5 žloutků, 420 g hrubé mouky, sníh z 5 bílků, 1 balíček kypřicího prášku, 60 g čokolády nebo 15 g kakaa, 1 lžíci citronové šťávy, pár kapek mandlové esence, 20 g másla a 20 g strouhanky do formy a moučkový cukr na posypání bábovky.
- Do utřeného másla přidejte cukr, jeden po druhém žloutky, citronovou kůru a vše třete 20-25 minut. Poté přidejte po lžících polovinu mouky a všechnu smetanu. Do zbylé mouky nasypte kypřicí prášek. Z bílků si ušlehejte tuhý sníh, který současně přidávejte s moukou smíchanou s práškem.
- Lehce promíchané těsto rozdělte na tři díly, první díl nalijte do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy. Do druhé dílu zamíchejte strouhanou čokoládu nebo kakao a přidejte do formy, a do třetího dílu přidejte citronovou šťávu a mandlovou esenci. I třetí díl přendejte do formy.
- Takto připravenou bábovku dejte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte ji zvolna asi hodinu. Upečenou a vychladnou bábovku vyklopte z formy a vydatně pocukrujte moučkovým cukrem.
Náš tip: Máte-li mramorovou bábovku v oblibě, můžete vyzkoušet i tuto se zakysanou smetanou podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Za úspěch McDonaldu může syn českých emigrantů. Opravdu je hamburger tak nezdravý?
McDonald's dnes patří k neznámějším franšízovým… Číst více
Den rychlého občerstvení
Ve světě má fast food dlouhou tradici, Češi se prvního stravovacího zařízení tohoto typu dočkali v roce 1992. Jednalo se McDonald’s, který svou první… Číst více
Nakoukněte do nejluxusnějšího fastfoodu na světě. McDonald’s v Římě bojoval proti odpůrcům, dnes je turistickou atrakcí
Přestože je pro některé lidi stravování ve… Číst více
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad
Také milujete žloutkové věnečky, španělskou pochoutku churros nebo řezy zvané mraky? Jsou vyrobené z tzv. odpalovaného těsta, z kterého mají některé… Číst více
Soft drinks
Soft drinks neboli „liquid candy“ (tekuté sladkosti) jsou nealkoholické nápoje s velkým obsahem jednoduchých cukrů nebo umělých sladidel. Mohou… Číst více
Deset odpovědí na nejčastější otázky k odpalovanému těstu. Jak dlouho se odpaluje a jak jej zachránit?
Pokusíme se odpovědět na nejčastější dotazy ohledně odpalovaného těsta. S jakými nástrahami se můžete při jeho přípravě potýkat a co z něj můžete… Číst více
Den nezdravých jídel
Nezdravých jídlech jsou plné fast foody, i v naší databázi najdete plno nezdravých receptů. Protože často platí jednoduchá rovnice, co je nezdravé,… Číst více
Jak upéct nadýchané rohlíky? Stačí nám několik základních surovin, které máme vždy po ruce
Není nad křupavý upečený rohlík nebo chléb přímo z naší trouby. Příprava těsta je velmi jednoduchá a hotová za pár minut. Základem pro kynuté těsto… Číst více
20 receptů na rychlá jídla, která jsou chutná, jednoduchá a zároveň levná
Když potřebujeme nakrmit rodinu a času je málo, volíme k přípravě jídla suroviny, které máme stále po ruce nebo takové, jejichž vaření či pečení… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více