Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čertova kapsa: Šťavnatá kotleta plněná pikantní směsí báječně chutná, příprava je přitom snadná a netrvá dlouho
Zdroj: Toprecepty, JanaDorazinova

Přemýšlíte, co připravit k obědu nebo k večeři? Pokud máte v ledničce vepřové kotlety, máme pro vás tip. Plněná kotleta zvaná čertova kapsa je další možností, jak si dobře přichystat kotlety.

Co je kotleta

Kotleta (vepřová, telecí, jehněčí, výjimečně hovězí) je plátek masa z boku zvířete. Najdeme ho poblíž páteře, většinou bývá s kostí. Kotleta patří mezi kvalitnější kusy masa, po kterých rádi saháme. Maso je libové, pouze kraj je tukový. Díky tomuto tukovému kraji je ale maso šťavnatější a chuťově lepší. Pokud ji připravíme s kostí, můžeme využít její výraznější chuť. Na kapsu ji ale neupotřebíme. Můžeme si z kostí ale přichystat vývar

Jak ji využít kotletu

Kotleta je na vaření velmi variabilní. Můžeme ji dusit, smažit, péct i grilovat. Dá se přichystat jako plátek, možností je ale i její naplnění. Variant, co do ní dát, je řada. Může jít o zeleninu, třeba v podobě leča. Koupit ho můžeme hotové, ale také si snadno připravit vlastní lečo. Do náplně se hodí se třeba játra. V čertovské verzi by neměl chybět dostatek pepře.  

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit čertovu kapsu

Na přípravu čertovy kapsy si na každou porci připravte: 1 kotletu (nebo plátek kýty), 50 g vepřových jater, 1 lžíci leča, olej, 1 cibuli, pepř a sůl.

Jak na to? Do kotlety opatrně nařízněte kapsu. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Připravte si pánvičku. Kápněte do jí olej a rozehřejte ho. Přidejte cibulku a orestujte ji. Zatím nakrájejte játra na drobné nudličky a dejte je k cibulce. Když budou játra měkká, můžete je osolit a přidat lečo.

Hotovou směsí plňte kapsy v kotletách a sepněte je jehlou. Kotletu osolte a opepřete z obou stran. Maso dejte na do hrnce, který může do trouby, do vrstvy horkého oleje a prudce ho osmahněte. Nádobu vložte do trouby (na 175 °C) a pečte dozlatova. Trvá to asi 40 minut. Během pečení podlévejte vodou a šťávou přelévejte maso. Čertova kapsa dobře chutná s bramborem.

Náš tip: Z kotlety si můžete připravit i zapečené rolky, třeba právě podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více