Moretum: Česneková pomazánka podle antického receptu má pořádné grády, česnekem se v ní nešetří
4. 11. 2023 Historie a zajímavosti
Už v období antiky staří Řekové a Římamé věděli, že česnek obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek a maximálně ho využívali při přípravě jídel. Přidávali ho k masu a v kombinaci se sýrem z něj vytvořili jedinečnou pochoutku.
Jídlo a pití starých Řeků a Římanů
Jídlo bylo ústředním bodem společenského života v celé historii lidstva. V antickém světě bylo součástí různých událostí od náboženských obřadů až po okázalé večírky. Existuje mnoho dostupných informací o tom, co jedli a pili staří Řekové a Římané – v písemných textech i v archeologických nálezech –, které nám mohou pomoci přivést jejich gastronomické výtvory k životu i v 21. století.
Mohlo by vás zajímat
Pomazánka, kterou opěvoval básník Vergilius
Některé antické recepty jsou dodnes překvapivě současné a moderní. Patří mezi ně i tzv. moretum, česnekový sýr, přesněji česnekovo-sýrová pomazánka. Tento česnekový sýr moretum není pro slabé povahy. Obsahuje takové množství česneku, že to každý nesnese. Ale překvapivě dobrý je s čerstvým teplým chlebem a několika olivami. Jde o jednoduché rustikální jídlo, které by pravděpodobně i dnes jedli obyčejní zemědělci.
Byl to známý římský básník Publius Vergilius Maro, který v prvním století před naším letopočtem opěvovoval ve své básni „Moretum“ (název pomazánky z domácího sýru a bylinek) každodenní život a chudou stravu prostého rolníka Simyla.
„Nejprve vytáhne ze země čtyři hlavičky česneku s tlustými listy; pak utrhne štíhlé celerové vršky a robustní ruty (koření, pozn. aut) a tenké stonky třesoucího se koriandru... Cibulku vyrostlou v trávě postříká vodou a vloží ji do dutého hmoždíře. Dochutí zrnky soli a po soli přidá tvrdý sýr; pak vmíchá bylinky. Tloučkem pravou rukou zpracovává česnek, pak vše stejně rozdrtí ve směs... Tak do ní kápne pár kapek Athénina olivového oleje, přidá trochu ostrého octa a opět směs zpracuje. Nakonec utluče v hmoždíři a celou směs shrne do kuličky, takže vznikne tvar a název finovaného moretumu.“
Mohlo by vás zajímat
Důležitý na přípravu byl hmoždíř
K mletí a míchání omáček Řekové a Římané používali hmoždíř. V tomto případě šlo o velkou, hrubě vyrobenou mísu se zrnitou strukturou, která pomáhala rozmělnit přísady.
Pokud máte kuchyňský robot, je námaha potřebná k výrobě pokrmu minimální. Pokud naopak musíte (nebo chcete) mlít ručně, budete ovšem potřebovat velký hmoždíř.
Mohlo by vás zajímat
Česneková pomazánka
Zajímá vás, jakou česnekovou pomazánku jedli zemědělci ve starém Římě? Připravte si ji podle tohoto receptu, na 6 porcí budete potřebovat: 2 hlavičky (20-25 stroužků) česneku, 225 g sýra pecorino nebo i jiného ovčího sýra, 1 velkou hrst listů koriandru, 2 vrchovaté čajové lžičky nasekaného čerstvého celerového listu, 1 lžičku soli, 1 lžíci bílého vinného octa, 1 lžíci olivového oleje.
- Česnek oloupejte a nahrubo nasekejte. Nastrouhejte sýr. Bylinky nasekejte nahrubo. (Pokud nepoužíváte robot a strouháte ručně, začněte česnekem a solí; rozmělněte je na kaši a poté přidejte sýr a bylinky.)
- Když získáte hladkou směs, přidejte vinný ocet a olivový olej a dobře promíchejte. Používáte-li kuchyňský robot, přidejte všechny pevné přísady a zpracovávejte, dokud směs nebude mít hladkou strukturu, a poté teprve nalijte ocet a olej.
- Směs dobře promíchejte a nechte pár hodin zchladit v lednici. Podávejte s čerstvým chlebem nebo pečivem.
Náš tip: Z česneku si můžete připravit také česnekovo-nivovou pomazánku podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
J. Linford: Česnek
britishmuseum.org: Bored with banana bread? Whip up a classical feast with nine recipes from ancient Greece and Rome
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak správně skladovat vejce? Do mrazáku patří jedině rozšlehaná
Máte možnost donést si pěkná vejce od souseda, od farmáře nebo z akčního nákupu v obchodě? Jak je uložit, aby se nezkazila? První pravidlo je jasné:… Číst více
Den obědových krabiček
V dnešní uspěchané době se pomalu stává zvykem, že v práci chodíme na oběd do jídelny, nebo s kolegy do restaurace. Občas je to sice příjemné, ale… Číst více
20 receptů jako inspirace na rychlé a levné obědy: Hodí se do práce, do školy i na doma
Starost o to, jaké jídlo si připravit k obědu nebo na zítra do práce, odpadne, pokud sáhneme do zásob, které máme doma a uvaříme něco rychlého,… Číst více
Víkend na chalupě: Vyzkoušejte 18 receptů na rychlá jídla s použitím minima surovin
Jenže hlad nás dožene a naše tělo se dožaduje jídla. Proto jsme vybrali 18 jídel, která nejsou náročná na přípravu, čas ani suroviny a přitom nás… Číst více
Jak usmažit sýr, aby se neroztékal. Co jej dokonale udrží v trojobalu?
Jaký sýr koupit Na smažení obvykle používáme 30% sýr eidam nebo goudu. Při nákupu si vybereme buď již nakrájené plátky ve velikosti vhodné na… Číst více
5 tipů pro správné mrazení masa: Při dobré péči si zachová kvalitu
Abychom zabránili rozkladu masa, musíme ho rychle zpracovat. Pokud jsme koupili masa více, než brzy spotřebujeme, můžeme ho rychle zamrazit a použít… Číst více
5 rychlých receptů z kuřecích prsou: Připravíme je s těstovinami, na špejli nebo v tortile a nebude to ani trvat dlouho
Kuřecí maso je velmi praktické pro přípravu. Z… Číst více
Dojemná dohra MasterChef Česko: Vítěz soutěže Martin Pecina daroval trofej malému synovi Ondry
Kulinářské klání MasterChef Česko 2022 sice… Číst více
Jak perfektně odmrazit lednici a mrazák: Proveďte to rychle a bez zbytečných ztrát. V zimě to jde snáz
Zima je ideální dobou na odmrazování lednice a… Číst více
Jak uvařit lahodnou sýrovou omáčku na těstoviny? Rychlý a levný oběd potěší i děti
Těstoviny jsou vděčnou rychlou přílohou, která má široké využití. Nejvíce jim to sluší s dobrou omáčkou, například právě sýrovou, kterou připravíme… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více