Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chléb a pivo byly základními potravinami starověkého Egypta. Do hrobek zemřelým se dávalo tisíc bochníků a pivo popíjely i děti
Zdroj: Wikimedia Commons, 2040241shrirambala - own work CC BY-SA 4.0

Jídlo ve starověkém Egyptě bylo důležitou součástí kultury a společnosti, a to jak v životě, tak po smrti. Stěny chrámů byly pomalovány hojným množstvím jídla obětovaného bohům. Hrobky byly zdobeny obrazy přeplněných obětních stolů a naplněny nádobami a mísami se skutečným jídlem.

Hrobky vydaly cenná svědectví

Odhalené hrobky se staly rájem pro archeology, kteří díky nim mohli odhalit běžný život starověkých obyvatel Egypta, jejich zvyky a jídelníček.

I proto dnes víme, že základem egyptské stravy byl chléb. Největším přáním každého majitele hrobky bylo získat na poslední cestu tisíc bochníků chleba. Z archeologických nálezů, uměleckých děl a textů dnes víme, že nešlo jen o obyčejné bochníky. Chleby byly vyrobeny v mnoha fantaskních tvarech, jako jsou obelisky, husy, dobytek, gazely, lidé, květiny, vázy, ovoce a geometrické tvary. 

Kaše a ryby

Obyčejní Egypťané se živili rybami, maso měli výjimečně. Když ulovili nějaké zvíře, v horkém podnebí bylo nutné ho rychle zpracovat. Maso se tak většinou sušilo nebo nakládalo do soli. Běžně se vařily různé kaše z obilí nebo luštěnin doplněné čerstvou zeleninou, sladké pak ovocem. 

Chleba nesměl chybět

Součástí každého jídla byl chleba. Delta Nilu patřila k nejúrodnějším oblastem starověkého Egypta. Tam také zemědělci pěstovali obilí a další plodiny. Dostatek obilí tak umožňoval péct různé druhy chleba. Známé jsou pita chléb, další oblíbené se nazývaly sumait a khamriat. Chléb musel být na stole u každého jídla.

Egypťané obilí nemleli, ale drtili různými způsoby, například v hmoždíři. Rozdrcená zrna pak ještě jednou drtili mezi dvěma kameny. Mouku pak ještě prosévali. Do rozemleté mouky přidali trochu soli a vody a vytvořili těsto, ze kterého se tvarovaly půlkruhové bochníky. Pekly se v peci nebo v popelu na ohništi. Už tehdy existovaly dokonce pekárny s pěti či šesti pecemi na chleba.

Různé druhy piva

Ale (nejen) chleba se musí něčím zapíjet, a tak tomu bylo v Egyptě. Přestože bychom v těchto místech očekávali víno, hledali bychom ho marně. Sice tu byly vinice, ale moc vína se z nich nevyrábělo. Víno se dováželo také z oblasti Levanty. Velkou oblibu mezi místními obyvateli tu ale nezískalo.

Starověký Egypt jednoznačně potvrzoval pravidlo, že tam, kde je obilí (hlavně ječmen), tam je i pivo. Hieroglyfy přinesly informace o různých druzích piva vařeného starými Egypťany. A tak víme, že existovalo husté pivo, projímavé pivo, extra obětní pivo i pivo zapomnění.

Popíjely ho i děti

Staří Egypťané byli známí svou láskou k pivu, které tvořilo druhou základní složku jejich jídelníčku. Pivo pili muži, ženy i děti. Ačkoli se děti seznamovaly s pitím piva již v útlém věku, učitelé ve školách varovali mladé písaře v zácviku před omamnými účinky alkoholu tím, že jim diktovali takové řádky, jako je následující, které si měli žáci zapsat:

Nedopřávej si pití piva, abys nepronesl zlou řeč a nevěděl, co říkáš. Upadneš-li a zraníš-li si tělo, nikdo ti nepodá ruku; tvoji společníci při pití se postaví a řeknou: Pryč s opilcem!

Učitelé to zřejmě mysleli dobře, žáky tím ale od piva neodradili.

Náš tip: Pivo je skvělou ingrediencí do různých pokrmů. Vyzkoušejte například vepřové koleno marinované a pak pečené v černém pivu podle našeho videoreceptu.

Zdroje informací:

hurghadalovers.com: Ancient Egyptian Food & Pharaonic royal Cuisine | Facts, History of What kind of food did Pharaohs kings eat

thecollector.com: Food in Ancient Egypt: What Did the Egyptians Eat?

tour-de-kultur.de: Von Brotesser und Bohnen aus Lotus – zu Tisch im alten Ägypten

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více