Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablkové bramborové knedlíky: Šťavnatý pokrm s jablky v těstě báječně chutná, při přípravě je důležitá moučnatost brambor
Zdroj: Toprecepty, RubyRom

Máte rádi ovocné knedlíky? A pokud máte doma krásná vlastní jablka, je to skvělá příležitost připravit si jablkové bramborové knedlíky. Ovoce v nich není uvnitř, ale je zapracováno do těsta.

Jablkové knedlíky

Jablkové knedlíky můžeme stejně jako ostatní druhy ovocných knedlíků připravit v různých variantách. Může jít o tvarohové těsto, o jednoduché těsto z mléka, másla, vajec a mouky; ale také třeba o kynuté. A potom tu máme bramborové těsto

Do většiny knedlíků se ovoce dává dovnitř. V našem případě je ale nastrouhaná jablka v těstě.  

Bramborové těsto

Při vaření z bramborového těsta musíme pracovat rychle, protože tento druh těsta má tendenci řídnout. Proto je třeba si práci naplánovat a také včas dát vařit vodu, aby byla připravena na okamžité vaření knedlíků.

Do bramborových těst se hodí brambory varného typu C, které jsou moučné a s těstem se pak hezky pracuje. Při zpracování těsta je pak třeba se řídit individuálně podle chování brambor, protože každá várka brambor je jiná. Jinak saje a má odlišný podíl škrobu. Proto mouku přisypáváme postupně a zapracováváme ji podle toho, jak to bude vyžadovat konzistence těsta. 

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Jablkové bramborové knedlíky

Na přípravu jablkových bramborových knedlíků si připravte: 900 g uvařených brambor ve slupce (den předem), 2 vejce, 300 g hrubé krupice, sůl, 100 g hrubé mouky (podle potřeby i více), 4 jablka, mleté vlašské oříšky (nebo na másle opražená strouhanka), agávový nebo javorový sirup a rozpuštěné máslo.

Jak na to? Den předem uvařte brambory ve slupce. V den přípravy je oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte k nastrouhaným bramborům rozklepnutá vejce, krupici, nastrouhaná jablka a špetku soli. Pokud je třeba, přidejte trochu mouky.

Na plotnu dejte velký hrnec s vodou a přiveďte ji k varu. Směs zpracujte a nakonec vytvořte kulaté knedlíky. Knedlíky dejte do vroucí osolené vody a vařte je 5-8 minut (podle velikosti knedlíků).

Hotové knedlíky naservírujte na talíř, posypejte je mletými ořechy, oslaďte sirupem a polijte rozpuštěným máslem. Výborné jsou také se strouhankou opraženou na másle.

Náš tip: Pokud ale máte chuť na kynuté knedlíky, připravte si třeba tyto knedlíky podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více