Retro poháry: Pudinkový s kousky banánu nebo z kompotovaného ovoce s jemným krémem připomenou dětství u babičky
28. 12. 2023 Vaření
Vánoční svátky jsou obdobím, kdy se vzájemně navštěvuje rodina a kdy se setkávají přátelé. A pokud přemýšlíte o vhodném pohoštění pro návštěvu, nezapomeňte na sladké poháry ozdobené šlehačkou.
Není pohár jako pohár
Před více než třiceti lety byly poháry oblíbeným dezertem a právě i pohoštěním pro návštěvy. Pod názvem „pohár“ se v cukrárnách nabízel i obyčejný jahodový kompot ozdobený šlehačkou. V současné době je trochu zastínily jiné moučníky a dezerty. Proč se ale nevrátit do dětství a připravit chutný i vizuálně zajímavý pohár? Pokud občas „jedete“ v retro stylu a retro receptech, poháry jsou tím pravým.
Mohlo by vás zajímat
Pudinkový pohár s piškoty a banánem
Na dvoubarevnou pochoutku si především připravte silnostěnné sklenice či poháry, které vydrží teplo. Budete jich potřebovat minimálně 6, možná i 8 (podle jejich objemu). Připravte si: 1 pudinkový prášek vanilkový, 1 pudinkový prášek čokoládový, 1 l mléka, 2 velké nebo 3 menší banány, cca ½ balení kulatých piškotů, 1 smetanu na šlehání a čokoládové hoblinky či strouhanou čokoládu na zdobení.
Na dno každé sklenice dejte několik piškotů. Uvařte si podle návodu zvlášť ve dvou kastrůlcích oba pudinky. Jakmile trochu vychladnou (ale ne moc, aby neztuhly už v kastrolu), přelijte piškoty v pohárech nejdříve vanilkovým pudinkem, na něj položte další piškoty a kolečka banánů, poté přelijte čokoládovým pudinkem.
Střídejte, dokud nespotřebujete pudinky. Nechte v chladu, dokud pudinky zcela neztuhnou. Ozdobte kopečkem šlehačky a hoblinkami čokolády.
Mohlo by vás zajímat
Kompotované ovoce s tvarohovým krémem
Čerstvé ovoce nebylo před více než třemi desítkami let zase až tolik k dostání, proto si většina hospodyněk v létě připravovala kompoty. Ty pak byly ideální surovinou pro různé poháry.
Na pohár s tvarohovým krémem budete potřebovat 1 sklenici kompotovaného ovoce (jahody, meruňky, broskve), 250 g polotučného tvarohu, ¼ l mléka, 1 lžíci moučkového cukru, ½ balíčku pudinkového prášku vanilkového, 2 vejce velikosti M, šťávu z ½ citronu.
A jak na to? Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustou kaši, vmíchejte do ní žloutky a přidejte tvaroh. Míchejte, dokud nevznikne hladký krém. Z bílků připravte hustý sníh a přidejte ho do krému. Znovu dobře promíchejte. Do připravených pohárů nebo sklenic vložte ovoce, přidejte krém a opakujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny.
Jednodušší verze: Zkrátka jen smíchejte tvaroh s vanilkovým cukrem a vrstvěte střídavě ovoce a tvaroh.
Mohlo by vás zajímat
Zimní ovocný pohár
Na ten se využívalo dostupné ovoce (jablka, hrušky, případně pomeranče či mandarinky), kompotované ovoce a ořechy.
Připravte si (cca na 4 poháry): 2 jablka, 2 hrušky, 2 pomeranče, kompotované ovoce (ideálně borůvky), šťávu z 1 citronu, 1 lžíci medu, 4 vlašské a 8 lískových ořechů, 200 g kysané smetany nebo tučného bílého jogurtu.
Jak na to? Jablka a hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kostičky. Pomeranč oloupejte, jednotlivé dílky překrojte napůl, ořechy nasekejte nadrobno. Šťávu z citronu smíchejte s medem.
Do misky dejte jablka a hrušky, promíchejte se šťávou z citronu a s medem. Směs dejte do připravených pohárů, přidejte kousky pomerančů a lžičku kompotovaného ovoce. Ozdobte kopečkem zakysané smetany nebo jogurtu a nasekanými ořechy.
Náš tip: Mezi retro poháry patří i Míša pohár, který si můžete snadno připravit podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více