Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bubble and squeak: Slavný britský pokrm z brambor a zbytků „co dům dal“ báječně chutná, je snadný na přípravu a navíc  levný
Zdroj: Wikimedia Commons, Kolforn, CC BY-SA 4.0

Bristká kuchyně sice není ve světě moc vyhlášená, místní populární specialita bubble and squeak si však získala titul jednoho z nejlepších selských jídel světa. Na první pohled obyčejná kombinace brambor a zelí je tak dobrá, že dokonce patří k oblíbeným pokrmům britské královské rodiny. 

Dokonalé spojení brambor a zelí

Z hlediska použitých ingrediencí by se toto starodávné anglické jídlo dalo přirovnat k naší regionální specialitě lepenici, oproti ní se však britská kombinace brambor a zelí navíc ještě opéká, což jí dodává o trochu výjimečnější chuť. Stejně jako ona nebo podobné bramborové speciality byl bubble and squeak v minulosti jedním z klasických pokrmů těch nejchudších vrstev, který ovšem dodnes oceňujeme pro jeho vynikající chuť a snadnou přípravu.

Bublání a pískání

Historie bubble and squeak sahá do 18. století a nejzajímavější je na něm zřejmě jeho název. Slovo bubble totiž znamená bublat, squeak zase pískat, vrzat či skřípat a pokrm jej prý získal podle zvuků, které ingredience vydávají při smažení na pánvi. Druhá teorie ovšem praví, že je možná odvozen od kručení břicha – zvuků hladového žaludku.  Podobný pokrm nesoucí název ćolcannon existuje i v irské kuchyni a také ve skotské, kde se nazývá rumbledethumps

Levné jídlo ze zbytků

Bubble and squeak je přesně tím pokrmem typu „co dům dal“ a i v Anglii se dodnes připravuje ze zbytků nedělního oběda nebo po Vánocích. Můžete do něj totiž využít různé potraviny z lednice i ze spíže a navíc je obměňovat. Brambory jsou ovšem základem, ty pak doplňuje zelí nebo kapusta a někdy i další druhy zeleniny jako třeba mrkev. Vzhledem k tomu, že šlo o prostý pokrm, nic dalšího se do něj už nedávalo.

Říká se však, že původní verze možná vůbec tak chudá nebyla. V prastaré verzi bubble and squeak prý bylo hlavní ingrediencí jen vařené hovězí maso nakrájené na tenké plátky nebo na kousky smíchané se zelím. Byl tak ideální možností, jak znovu využít zbytky masa z pečeně. Teprve později se přidaly brambory, které se nakonec staly dominantními. Současná podoba této britské speciality sestávající se jen z brambor a zelí tak údajně vznikla až po druhé světové válce vlivem hospodářské krize, kdy byla nouze o potraviny. 

Recept na bubble and squeak

Bubble and squeak má nyní podobu jakéhosi bramborového koláče, jenž se mnohdy ještě vylepšuje slaninou či šunkou. Existují ovšem i vegetariánské verze s tofu, pokrm se rovněž často podává i se sázeným vejce. A jak si bubble and squeak připravíte? 

Budete potřebovat: ½ střední hlávky zelí, 3 plátky slaniny nakrájené na kostičky, 1 cibuli, 1 šálek vařené šunky, 1 lžíci másla, 3 šálky brambor (pečených a nakrájených na tenké plátky nebo uvařených a rozšťouchaných), ½ lžičky mleté papriky a sůl a pepř podle chuti.

  1. Zelí omyjte, očistěte a nakrájejte na proužky., cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Slaninu a šunku nakrájejte na kostičky. 
  2. Zelí dejte do hrnce, zalijte menším množstvím vody a vařte do změknutí asi 3 až 5 minut. Pak vodu slijte. 
  3. Slaninu a cibuli osmahněte na pánvi, dokud cibule nezměkne. Trvá to asi 5 minut. Přidejte šunku a také ji osmahněte. Přidejte máslo, vmíchejte uvařené zelí a brambory a dochuťte paprikou, solí a pepřem. Opékejte, dokud pokrm z jedné strany nezhnědne, pak otočte a opečte i z druhé strany. Můžete podávat s volským okem. 

Náš tip: Když vám zbyde bramborová kaše, můžete si ji udělat zapečenou podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Bubble and squeak
Tastingtable.com: How The British Food Bubble And Squeak Got Its Name
Allrecipes.com: Bubble and Squeak

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více